Positiva fördomar är också fördomar.

När man pratar om fördomar brukar man nästan alltid fokusera på de negativa fördomarna. Att vissa tror att mörkhyade är mer benägna till brott, eller att tjocka är ohälsosamma. Det är inte konstigt att fokus hamnar där eftersom de flesta reagerar starkare på att någon tror illa om en än att någon tror bra om en. Men det finns även en massa positiva fördomar som jag tror kan vara mint lika problematiska för den som blir utsatt.

En grupp som blir utsatt för extremt mycket fördomar är bögar. Både fördomar som har en negativ innebörd för den som har dem, som till exempel att bögar vill bli ihop med precis varenda kille i hela världen. Men också positiva fördomar, som att bögar är så himla härliga och trevliga killar som man kan mysa med. Den senare fördomen tycker jag är extremt vanlig bland personer (framförallt kvinnor) som gör en stor grej av att vara öppna och fördomsfria och därför liksom överdriver för att verkligen markera hur otroligt okej man tycker att det är med homosexuella. Det är även väldigt vanligt att dessa personer gör en stor grej av att ha en ”bögkompis”.

Det är såklart bättre att folk har dessa fördomar än att de till exempel tror att alla bögar kidnappar och våldtar barn. Men det handlar fortfarande om att man ser förbi individen och definierar hela personen som ”bög” rakt av, utan att försöka lära känna honom först. Jag tänker mig att det kanske blir lättare att komma ut om det finns många människor omkring en som har positiva fördomar om bögar men jag tror också att det upplevs som begränsande för hur man sedan uttrycker sin personlighet. Att man förväntas ha en massa personlighetsdrag man kanske inte har och att det därmed blir något man måste leva upp till.

Den som vill vara fördomsfri kan inte bara rannsaka sina negativa fördomar om olika grupper, utan måste ta tag i de positiva också. För de flesta människor vill inte ses enbart som bögar, flator eller blattar utan som hela människor med en massa olika egenskaper. På samma sätt som heterosexualitet eller vithet inte definierar hela ens personlighet så ska inte heller homosexualitet eller mörk hy göra det, oavsett om det skulle leda till positiva fördomar eller ej. Att vara fördomsfri är inte att höja upp grupper som andra ser ner på, att vara fördomsfri är att se bortom kön, sexualitet och hudfärg och se människan.

18 reaktioner till “Positiva fördomar är också fördomar.”

 1. Bra inlägg!

  Vet inte hur många ggr jag har ifrågasatt folks fördomar kring bögar och fått som svar att ”vadå, jag säger det ju som nåt positivt!”. Jaha, men prova att börja se dem som egna individer istället. Det existerar liksom inget ”bögigt”.

  Att påstå att världen skulle vara en bättre plats om kvinnor hade makten är också en tröttsam ”positiv” fördom. Eller att kvinnor skulle vara bättre föräldrar.

 2. Väldigt bra. Jag läste en krönika (i bang tror jag det var) av Lars Gårdfeldt som skrev att några av de värsta kvinnohatarna har han funnit bland homosexuella män. Nu menade han absolut inte att det är vanligare bland bögar att hata kvinnor men just den där bilden av att homokillar bara vill sitta och diskutera snygga killar med sina tjejkompisar inte alltid är sann utan att fördomar och hat existerar i alla läger.

  Jag vet inte hur många homoskämt jag hör men det är otroligt vanligt bland en del killar jag känner, otäcka kommentarer. Det är riktigt obehagligt. Jag säger alltid till men då är man ju en surfitta (vilket jag iofs inte har något emot att vara.)

 3. Mycket bra skrivet och mycket bra att du tar upp detta. Tror att det är ett större problem än många tror det här med positiva fördommar. Jag har aldrig tänkt på det men nu när jag läser det du skrivit tänker jag på hur många positiva fördommar jag egentligen har emot andra, och andra emot mig. Tack!

 4. Håller med dig i vartenda ord och det är verkligen en intressant aspekt av problemet. Jag och min pojkvän brukar diskutera det ibland. Att de där positiva fördomarna om bögar, som många tycks ha för att verka öppna, i slutänden bara blir nedvärderande och äckliga. Typ: ”Åh, men det är ju så guuullliiiigt med bögar! Åh dom e så söta tillsammans! Och så pratar dom så sött och så är dom så himla bra på det där med skönhet och personlig stil! Så himla coooola!” (Detta sägs ofta med ganska barnslig röst, lite som när man pratar med ett djur eller spädbarn.)

  Mmm, jättefint att yttra sig så, verkligen. Sedan är det ju precis som du skriver bättre med positiva fördomar än med negativa, men principen är fortfarande densamma: reducera någon till personens kön/sexualitet/etnicitet/etc.. Hemskt störigt och kan verkligen leda till att vissa individer inte blir tagna på allvar eller känner sig tvungna att placera sig in i det där facket själva.

  Positiva fördomar jag stött på om mig själv är att jag är så jävla bright vad gäller skolämnen och att lära mig nya saker. Det stämmer delvis: i allmänhet har jag lätt för att lära. Men. Jag har också problem med att koncentrera mig och vad gäller vissa skolämnen är jag inte alls särskilt skillad. Jag behövde under hela högstadiet och gymnasiet hjälp med matten, men ingen tog mig på allvar för mina problem. Detta p.g.a. att jag ju verkade som en så skärpt tjej, som hade bra betyg i flera andra ämnen (typ engelska och tyska, väldigt likt matte, mmm) och som dessutom hade smarta syskon varav syrran hade haft riktigt höga betyg. Då måste jag vara lika smart. Detta ledde till att jag alltså aldrig togs på allvar för mina svårigheter särskilt med matte, och jag halkade efter mer och mer. Var nära på att underkännas sista terminen i nian vilket ju hade varit disastrous med tanke på att man behövde godkänt i matte för att komma in på ett gymnasieprogram annat än IV…

 5. Att judar är intelligenta är väl också ett exempel på en utbredd positiv fördom (samtidigt som den nog i viss mån kan anknytas till gamla negativa fördomar, att de är sluga och benägna att luras, eller liknande – kanske är det också allmänt så att negativt och positivt laddade fördomar om olika grupper tenderar att samspela). Det finns å andra sidan en diskussion om överrepresentation av Nobelpristagare inom vissa judiska grupper, men det är inget som utesluter att en fördom kan motsvaras av en verklig korrelation.

  1. Just judar är en såndär grupp jag aldrig har fattat att folk har fördomar emot. Har aldrig sett judar som en homogen grupp.

 6. Får vibbar av att man pratar om en accessoar varje gång en tjej slänger ur sig att de vill ha en bögkompis. Att det ska kännas sådär sex and the city-häftigt och man själv blir lite coolare. Men vem vill hänga med folk som väljer sina vänner utifrån sexuell läggning?

 7. Även om bögar möts av olika fördomar, både positiva och negativa, så är de ändå män = överordnade i samhället.

  1. Men jaha? Det betyder väl inte att deras problem är mindre viktiga? Jag tänker inte blunda för att en grupp blir missgynnad bara för att de samtidigt ingår i en priviligerad grupp.

  2. Hej, en ”bög” här!

   Först, grymt bra skrivet.. kan säga att ha förväntningar att vara på ett visst sätt har framkallat en hel del onödig ångest och i mitt fall ( inte feminin ) Gjort det ännu svårare för mig att komma ut.

   Men du Karin, är du helt pantad? Det handlar inte om att hata män, det handlar om att uppnå jämställdhet. VILKET KRÄVER ALLAS MEDVERKAN. Så sluta hata kön, annars får du kvarstå på ruta ett och se alla som individer istället.

   Du vill allstå ha kvinnomakt? Inte jämställdhet?

      1. För det första tvivlar jag på att de är det. För det andra så tycker jag att det är ett konstigt påpekande i kontexten, på samma sätt som jag tycker att det är konstigt att påpeka att afrikanska mansprostituerade är underställda vita medelklasskvinnor som grupp när man diskuterar sexturism i thailand.

  3. Fast homosexuella män är ju underordnade heterosexuella män. Så det är ju knappast helt icke-problematiskt för bögar. Bara för att de kan anses ha det bättre än kvinnor eftersom de är män, måste man inte blunda för de fördomar och missgynnanden de kan utsättas för.

   1. Det finns ju verkligen en massa olika grupper som blir utsatta för strukturellt förtryck. Bara för att man tillhör en grupp som är priviligerad behöver man inte vara priviligerad som person, eftersom man samtidigt kan tillhöra andra diskriminerade grupper. En vit heterosexuell tjej från överklassen är står till exempel alla gånger högre i kurs än en svart, homosexuell man från underklassen om man ser till makt och inflytande. Bara för att man är kvinna så har man inte mindre makt än samtliga män på hela jorden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *