Socialdemokraterna önskar: moraliskt korrekta medborgare även utomlands.

Socialdemokraterna tycker att man ska ta bort kravet på dubbel straffbarhet gällande sexköp, vilket alltså innebär att en svensk ska kunna dömmas efter svensk lag om hen har köpt sex i utlandet.

Detta är såklart fruktansvärt. Visst hade det varit trevligt om man kunde stoppa exploateringen och missförhållandena för prostituerade i andra länder men då kan man väl för helvete upprätta kvinnojourer i Thailand eller så istället för att införa denna mycket obehagliga lag.

För det första faller det på sin egen orimlighet. Om länder i allmänhet ägnade sig åt den här typen av lagstiftning så skulle det innebära att många som bor i Sverige skulle gå under till exempel sharialagar, vilket inte är särskilt fräscht. Om ett brott är ett brott måste väl för helvete avgöras av landet det begås i. Dessutom är det inget annat än en symbollag som inte kommer kunna tilläpmas, helt enkelt för att bevissituationen i majoriteten av alla fall kommer att vara omöjlig. Det skulle förvåna mig om en enda person blir dömd i en rättssäker process inom en överskådlig framtid.

Men vad jag också tycker är en relevant poäng är att Anna Wallén har helt uppåt väggarna fel i sin problemanalys.

När man höjer minimistraffet på sexköp i Sverige för att det är ett väldigt allvarligt brott tycker vi socialdemokrater att vi inte kan exportera problemet utomlands, vilket vi gör, säger Anna Wallén.

Det är en populär uppfattning att man exporterar problemet utomlands om man förbjuder en företeelse i Sverige som är tillåten någon annanstans. I grund och botten utgår denna slutsats utifrån uppfattningen att det finns ett ständigt behov av en viss grej, typ att knulla mot betalning och att om vi förbjuder sexköp här så kommer samma mängd sexköp ske fast på andra platser.

Att resonera såhär är för det första helt fel. Det är helt enkelt inte så det fungerar eftersom lagen mot sexköp odlar en kultur som är mer negativ till sexhandel, och somman tar med sig även utomlands. Visserligen köper många Svenskar sex men antalet har minskat markant sedan kriminaliseringen och det är framförallt färre i förhållande till exempel Tyskland, sexhandelns mecka. Och inte köper Tyska män mindre sex utomlands bara för att de får göra det i sitt hemland.

Det är också ett legitimerande av sexköp. Genom att uttycka sig på det sättet så ger Anna faktiskt ett erkännande på att sexhandel är något som uppstår naturligt om möjligheten finns. Jag tycker inte att man ska se det så om man nu tycker att det är ett samhällsproblem, det känns jävligt konstigt att hon i princip erkänner att ”ja, män kommer alltid att köpa sex om de kan så vi måste helt enkelt ta bort varje liten möjlighet”.

Ett rimligt synsätt är att sexhandel är ett struktuellt problem som bäst löses genom att förändra presumtiva sexköpares inställning, bland annat genom inhemskt gällande lagstiftning. Men att ta det så långt att ålägga varje medborgare att ständigt underkasta sig en svensk lag som i grund och botten har som syfte att skapa ett jämställt samhälle och alltså är en lag med tydliga moraliska och ideologiska undertoner känns inte fräscht.

6 reaktioner till “Socialdemokraterna önskar: moraliskt korrekta medborgare även utomlands.”

 1. Inställningen att män är djur som inte har någon kontroll över sina drifter är mer utbredd än man skulle tro. Stackarna kan inte rå för om de är otrogna eller råkar betala någon för att sex, de har ju sina behov och de måste tillfredställas.

  1. Ja. Och det är upp till staten att stoppa dem oavsett vilket land de befinner sig i. Vidrigt.

   1. Bäst vore att låsa in dem (männen) i bur och mata dem med porr, chips och tv-spel så att man slipper risken för att bli utsatt för deras okontrollerbara lustar och sexköpsbehov. För det vet väl alla, män måste ha sex, frivillig eller ofrivilligt, köpt gratis, det spelar ingen roll. Nej usch, de där männen alltså. Kvinnor ska ju inte gå utanför sitt hem utan att täcka sig och ska helst ha sällskap av en manlig släkting som kan beskydda henne, det vet ju vem som helst.

    Konstigt att förslaget inte kommer från F!, det brukar annars vara de som vill uppfostra männen.

 2. Svensk godhet på export, sluta negga! Världen är per definition god. Att Sverige skall behöva nedlåta sig till att tala om detta för alla inblandade är bara en liten obetydlig petitess i sammanhanget.

 3. Med tanke på hur låga straff vi har för sexköp känns det oerhört omotiverat att ta bort kravet på dubbel straffbarhet just angående det. Ok om det vore värsta läskiga fängelsestraffbrottet som av någon outgrundlig anledning gick obestraffad i andra länder, typ om man kunde åka till Norge och där lagligt avliva sina gamla föräldrar utan deras medgivande, men ett brott som främst genererar bötesstraff? Folk som tycker att sexköp är en bra grej kommer att tycka det även om vi gör det förbjudet för svenskar att köpa sex i Amsterdam!

 4. Hej,

  Bra poäng där! Att Tyskland och Danmark har en helt annan definition på HELA denna fråga verkar tydligen ointressant för både S och V. Nej, här i Sverige ska staten äga sina medborgare – de ska inte göra något utomlands som de inte heller kan göra ”hemma”.

  Det låter som ett eko från den gamla DDR-tiden!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *