Sveriges medier borde fan börja ta sitt ansvar.

Detta var en bra debattartikel om att Filippa Reinfeldt systematiskt väljer att inte uppträda i sammanhang där hon kan få frågor som kan bli knepiga att svara på. Hon ställer gärna upp i livsstilsreportage och liknande, men inte i politiska intervjuer. Även hanteringen av utförsäljningen av vårdcentralen Serafen för 700 000, där Torbjörn Roslund fick svara på frågor fast han inte ens hade något politiska ansvar för det inträffade. Även i frågan om Carema, som ju verkligen blev en snackis, har hon konsekvent undvikit att svara på frågor på ett djupgående sätt även om hon har haft ett stort ansvar i det hela.

Att Filippa Reinfeldt agerar såhär är såklart extremt problematiskt. Som politiker så ska du kunna svara på frågor om varför du gör som du gör och att man systematiskt undviker situationer där man behöver stå till svars för sitt agerande är extremt illa. Men att den som har makt och möjlighet försöker sko sig från ansvar är egentligen inget konstigt, något annat kan man väl strängt taget inte förvänta sig. Därför är det så otroligt viktigt att medier berättar om sånt här, förklarar att anledningen till att man inte fått några förklaringar inte är att det inte frågats utan att de ansvariga helt enkelt har vägrat svara.

Det är fan pinsamt att vi har ett hälso- och sjukvårdslandstingsråd som inte är villig att svara på frågor om sin politik. Än mer pinsamt är att ingen av våra ledande dagstidningar har tagit upp denna fråga utan att vänstertidningarna ETC och arena, facktidningen Kommunalarbetaren och nättabloiden Nyheter24 som sällan anses särskilt seriös är dem som först tar upp det här problemet. Det är ett sant tecken på att de stora tidningarna helt har slutat göra sitt jobb, granska makten, på ett seriöst sätt.

Jag menar inte att nedvärdera personerna som skrivit debattartikeln, men jag tycker fan i mig att det är tragiskt att ingen av de stora dagstidningarna tagit upp problemet innan, så lång tid som det har gått. Det faller sig mer och mer uppenbart att den som vill ha seriös bevakning av makten bör röra sig bort från rövslickartidningar som Dn och SvD och vända sig till de få aktörer som fortfarande sysslar med granskning av regeringen och inte bara Håkan Juholts sambo. Sveriges medier borde fan börja ta sitt ansvar, ty det är inte för inte de kallas för ”den tredje statsmakten”.

En kommentar till “Sveriges medier borde fan börja ta sitt ansvar.”

  1. Majoriteten av Sveriges medier är högerägda, inte för att vara konspiratoriskt lagd men det är fullt möjligt att ägarna inte vill att borgerliga politiker framställs i dålig dager.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *