Vestibulit.

Jag tycker ni ska lyssna på det här radioinslaget där Suhinina medverkar om vestibulit. Det talas lite om varför kvinnor fortsätter ha sex trots att det gör ont, och där tas penetrationsnormen upp. Att vi liksom ”ska” ha sex på det sättet. Jag tänker mig att många kvinnor som har vestibulit känner sig pressade att ”slutföra” sexakten genom omslutande samlag även om det kanske inte är optimalt.

Jag tänker på alla gånger jag själv har känt att ett samlag inte är ”avslutat” om det inte sker någon form av penetration och ”gått med” på det fast jag egentligen inte alls har velat eller varit tillräckligt våt (typ mina första tre sexuellt aktiva år såg ut precis så), helt enkelt eftersom jag tänkt att det är så det ”ska” vara, att det är det en har bundit upp sig på om en börjat hålla på med petting, oralsex etcetera.

Jag tänker mig att ett skäl till att folk utvecklar vestibulit också kan vara just detta, att många kvinnor har omslutande sex fast omständigheterna inte är så bra. Som jag har förstått det är det något som dyker upp när en under en tid haft problem med smärtor och fittan liksom reagerar utan att det egentligen ”behöver” vara ett problem, och jag tänker mig att detta skulle kunna uppstå om en haft mycket smärtsamt sex.

7 reaktioner till “Vestibulit.”

  1. Det här är ett så otroligt viktigt ämne att ta upp, speciellt eftersom kvinnor med de här problemen sällan får riktig hjälp. De blir avfärdade som om de hittade på, ska sluta sjåpa sig eller med ett ”vi vet inte vad man kan göra åt det.”

    Gällande själva sexet så tror jag att det bygger mycket på att sexualiteten ses som mannens och i förhållande till mannen. Alltså att det inte är sex om han inte är nöjd och han är inte nöjd om han inte får stoppa den i fittan.
    Sexualundervisning bygger på helt fel grunder idag. Istället för att berätta om biologin så borde unga få lära sig om samtycke och att deras sexualitet är deras egen och att den ska utgå från dem och vad de vill göra med en samtyckande partner.
    Om folk var lite mer bekväma i sin sexualitet ( men herregud, i dagens samhälle med alla påtryckningar, hur lätt är det när man kanske är ung och inte så erfaren?) kanske de skulle inse att sex omfattar alla handlingar och vill man bara ha oralsex eller Petting är det helt okej.

  2. Jag har arbetat med denna problematik och jag är extremt trött på den förklaringsmodell du för fram. Varför är det ingen som granskar läkemedelsindustrin i detta fall? P-piller gör att ägglossning (då slemhinnan är som tjockast och ”mest tålig”) upphör samt att livmoderslemhinnan tunnas ut för att befruktade ägg ej ska kunna fästa. Hos många kvinnor fortplantar sig dock denna effekt till slemhinnan i vestibulum (öppningen). Följaktligen uppstår en ond cirkel av atrofi och utveckling av fria nervändar. Detta är statistiskt belagt, exempelvis i denna studie : http://aje.oxfordjournals.org/content/156/3/254.full.pdf
    Vidare uppmuntras många kvinnor att använda receptfria salvor mot svamp. Dessa innehåller ej sällan kortison för att lindra klådan. Kortison ger dock också atrofi vid upprepad användning. Vidare innehåller dessa salvor ofta andra irriterande ämnen.
    Mitt tips till kvinnor som upplever brännande smärta i fittan under/efter sex är därför : sluta genast med hormonella preventivmedel! Om du misstänker att du har svamp – se då till att gyn gör en odling för att säkertställa VILKEN svamp det rör sig om. Begär sedan oral medicin (EJ salva) mot svampen och ta en lång kur så att svampen försvinner och inte bara dämpas tillfälligt för att sedan återkomma med dubbel styrka.
    Jag håller naturligtvis med om att penetrationsnormen är mycket destruktiv och dessutom långtråkig. Att utse den till den största/enda faktorn i utvecklingen av vestibulit är dock att skuldbelägga de enskilda kvinnor som drabbas istället för att placera ansvaret där det hör hemma.Vestibulits orsaker är EJ helt klarlagda och många olika faktorer tycks samverka (HPV, autoimmuna mekanismer och östrogenbrist har exempelvis utretts). Det enda som statistiskt belagts kunna förhöja risken är just p-piller. Trots detta reproduceras inte denna kunskap ens i feministisk media (som t.ex. här eller i ”Ligga med P3”) utan det är ständigt penetrations-sex som förs fram som den primära orsaken. Detta leder bl.a. till att forskningen ”nöjer sig” med detta svar – som patienterna dessutom har lätt att internalisera. För vem har inte haft samlag som varit smärtsamma eller obekväma? Det är naturligtvis helt fruktansvärt att vi ser det som en ofrånkomlig del av kvinnors sexualitet – men det är dock inte skadligt i den meningen att det leder till kroniska smärtor för resten av livet. Då skulle ju alla kvinnor ha vestibulit. Att hävda att vestibulitpatienter är kvinnor som ”fortsätter” ha samlag trots intensiv smärta är att underskatta hur stark smärtan är – samlag blir helt enkelt omöjligt. Och hur kommer det sig då att inte alla prostituerade kvinnor eller kvinnor som utsatts för incest har vestibulit?
    Sorry för rant, men dethär är viktigt.

    1. Menar ju inte att alla samlag skulle leda till det, men att det kan vara en bidragande orsak. Att läkevården för folk med fitta är usel är såklart också ett himla relevant ämne.

      1. Fanny : Ja, jag förstår vad du menar och det är just det jag vänder mig emot. Inte för att jag klandrar dig – den information som finns tillgänglig för hela tiden fram den information du reproducerar i inlägget. De vestibulit-patienter jag träffat har dock aldrig ägnat sig åt någon extrem mängd smärtsamma samlag eller fortsatt med det efter att smärtan debuterat. Tvärtom har de haft ett ”vanligt” sexliv och något färre sexpartners än normalt. Dock är deras slemhinnor mer lika kvinnors som genomgått klimakteriet än unga tonårs-tjejers. De har atrofi, blodkärlen lyser igenom. Därför tror jag helt klart på en hormonell komponent, liksom en immunologisk. Vissa kvinnor har också haft smärtor sedan långt innan sexualdebuten vilket i deras fall tyder på autoimmuna mekanismer. Men som sagt förs inte det fram i media. Jag tycker det är högst anmärkningsvärt. Tycker även ”penetrations- förklaringen” utgår ifrån att kvinnor har lägre sexlust än män som å sin sida inte kan kontrollera sin. Att applicera samma förklaring på män i motsvarande situation (t.ex. kronisk prostatit som för många är ett totalt okänt begrepp) är ju helt otänkbart.
        Tanja : Jag har ej lyssnat på inlägget där du var med utan det där Robert pratade om vad det finns för orsak och vad man kan göra åt det. Han tog enbart upp penetrations-normen. Kudos till dig som orkar berätta i alla fall.
        Karl : Det är en studie av flera. Det finns några till på pubmed. Dock inte så många, då detta inte prioriteras forskningsmässigt. Vad gäller p-piller är det – av de anledningar du nämner – extremt svårt att dra några slutsatser egentligen. Bara för att samtliga patienter äter p-piller behöver inte det vara orsaken till sjukdomen etc. Om vi däremot tittar på vilka biologiska effekter p-piller har är det lättare att dra slutsatser. Dock är det stora ekonomiska och normativa intressen bakom att inte utreda detta. Tack å hej

    2. Hej!

      Det är alltså jag som snackar i inslaget, men jag har av olika anledningar inte hört det, så vet inte vilka delar som tas upp. Och håller med dig om att man ofta väljer att fokusera på vissa faktorer i vestibuliten, medan andra möjliga förklaringar och faktorer glöms bort. Bloggat här om det http://ablativ.blogspot.se/2012/04/prata-om-vestibulit.html

      Jag det jag läst, och det jag kommit fram till i min examensuppsats, är det väl mer så att vestibuliten ofta förvärras och vidmakthålls av att man fortsätter göra saker trots smärtan. Det leder till en cirkel av att man spänner sig vilket leder till mer problem, och jag vill minnas har nästintill alla kvinnor med vestibulit även slidkramp.

      Vill dock också påpeka att hormonella preventivmedel är i högsta grad någonting som är kopplat till penetrationsnormen.

    3. Det kan tilläggas att den länkade studien är en fallkontrollstudie, så det kan inte uteslutas att någon faktor korrelerad med (rapporterad) p-pilleranvändning snarare än själva pillren är orsaken till besvären, och det har inte justerats för några faktorer som rör sexuellt beteende, annat än civilstånd, ålder för första samlag och antal livstidspartners (är inte tillräckligt insatt för att veta vad det finns för belägg på annat håll). Sedan spekulerar författarna i två olika typer av mekanismer för hur ett orsakssamband mellan p-piller och vestibulit skulle se ut: dels lokala effekter på slemhinnorna (som tas upp i kommentaren), dels att p-pillren kan påverka inflammatoriska signalämnen.

      Apropå den senare typen av förklaring finns andra små studier, som visar på att p-piller påverkar hur andra komponenter i immunförsvaret fungerar (Scanlan). Jag har börjat undra om de inte kan ha negativa effekter på infektioner (fast jag har inga belägg utöver studier som den jag nämnde, tillsammans med officiell statistik över förhållandet mellan olika mått på kvinnors och mäns infektionssjuklighet och p-pilleranvändning i olika åldrar).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *