White trash-argument.

När man skriver om White Trash och klassförakt så finns det några vanliga invändningar som man ofta stöter på. Jag tänkte att ajg skulle rada upp dem.

 • Jag använder White trash som en kärleksfull beskrivning av en stil.

Typ som att säga att ”fitta” faktiskt betyder våt ängsmark. White trash används i regel inte på ett kärleksfullt sätt. ”Trash” betyder ju skräp och jag fattar seriöst inte hur man kan kalla människor för skräp på ett respekt- eller kärleksfullt sätt.

 • Det har inget med förakt att göra, det är bara en kritik mot en kultur.

Det är roligt hur ”kritik” kommit att betyda allt från nyanserade invändningar till rena personangrepp. Jag fattar inte hur man kan se de hån som riktas mot dessa människor som kritik, det är ju ren mobbing. Som att kalla det ”kritik” när man skrek att Lena var en tjock hora på skolgården. För att något ska kallas kritik så tycker jag att det krävs lite eftertanke och nyanser. D kan inte komma undan med vilken skit som helst bara för att du kallar det kritik.

 • White trash är en subkultur, det har inget med klass att göra.

Det är klart att det delvis är en fråga om kultur och även människor med mycket pengar kan väl vara White trash. Om det bara varit så att folk hackat på svanktribals hade jag inte brytt mig, jag tycker också att det är sanslöst fult. Men för att något ska räknas som en subkultur så ska det väl vara självvalt. Och visst, vilka tatueringar man gör får man välja själv men däremot ens bildning, ens ekonomiska status, ens psykiska hälsa och ens eventuella alkoholproblem är något som man knappast ”bestämmer” sig för. Dessa komponenter är otroligt viktiga i White trash-begreppet och en stor del av föraktet centrerar kring just detta, inte i första hand smak.

 • Men vaddå, jag får väl tycka att deras kläder är fula om jag vill.

Jojo, men som sagt så kretsar det mesta inte kring stil och så vidare utan kring saker som till exempel bildning. Dessutom behöver man inte göra en så otroligt stor grej av att man ogillar någons kläder eller tatueringar, man behöver inte skapa mängder av facebookgrupper om det. Jag vet ingen annan ”stil” som bemöts av så mycket förakt, från så många olika  slags personer, som white trash. Det är liksom inte som något emo som hatar fjortisar utan föraktet finns överallt. Det handlar inte bara om att stilen är ful utan uppenbarligen om något annat. Om det nu ”bara” handlade om stilen så tycker jag att folk borde tagga ner en aning, för det är fan fånigt att bli så upprörd över ett par jeans med ful slitning eller vad det nu kan handla om. Det är ett beteende som här hemma hos 15-åringar. Om jag ser en människa som har något sanslöst fult på sig så säger jag kanske det till en kompis som sitter nära, jag tar inte en bild och startar en jävla facebookgrupp.

 • De här personerna är samhällsparasiter som röstar på Sd och går på bidrag. Det handlar inte om fattigdom utan de är bara lata.

Det handlar kanske inte om ren fattigdom, men faktum är att personer ur lägre samhällsklasser tenderar att ha mindre kunskap. Det är inte heller särskilt konstigt att man röstar på populistiska missnöjespartier om man upplever att ingen annan talar för en och att ens situation måste förbättras. Det är såklart något man ska göra något åt, men att på detta sätt sammanfoga det med en generellt beskrivning av en människotyp är inte ett konstruktivt sätt att bemöta problemet. Då beskriver man människorna som problemet snarare än samhället, men hur ska man få människorna att ändras om inte genom att ändra samhället? Förväntar ni er att ni ska kunna förakta dem ur sina Sd-sympatier?

Detta borde väl täcka allt. Kom gärna med fler invändningar eller argument som ni hört.

13 reaktioner till “White trash-argument.”

 1. ”Det handlar kanske inte om ren fattigdom, men faktum är att personer ur lägre samhällsklasser tenderar att ha mindre kunskap. Det är inte heller särskilt konstigt att man röstar på populistiska missnöjespartier om man upplever att ingen annan talar för en och att ens situation måste förbättras.” i så fall skulle ju detta kunna förklara varför arbetarklassen röstar vänster 😉

  1. Fast partierna till vänster är inte populistiska missnöjespartier mer än de till höger. Har hört massor av sådana förklaringar av högermänniskor om att vänstern är outbildade och därför korkade. Men svaret på varför fattiga röstar vänster är samma som varför rika röstar höger: de tjänar helt enkelt på den politiken.

   1. Naja, eftersom det finns goda skal for socialism sa skiter jag lite i varfor folk rostar pa det arligt talat.

  2. Well, eller sa ar det for att det tjanar deras intressen? Also: stammer det ens?

   1. Men samma argument kan ju applicerad på de som röstar på ex SD! De tycker att SD tjänar deras syften….

    1. Ja, det stämmer väl, dock tror jag att det är en felaktig analys. Jag kommer dock fortsätta se det som något dåligt oavsett.

 2. Frågan är hur många som själv sällar sig till den här gruppen, och som man därför kränker när man hackar på WT. Ingen anser sig väl vara WT?

  1. Det spelar val ingen roll vem som kallar sig wt sjalv? Det handla rju om att man har skapat en subkultur for att kunna gora sitt klassforakt mer rumsrent.

   1. Jo, men jag tror att WT finns även i arbetar- och medelklass. Kanske inte i storstäder men i småstäder är definitivt det man kallar WT något som genomsyrar alla oavsett inkomst, inte specifikt riktat mot låginkomsttagare.

    1. Nej, WT är klassrelaterat och förekommer inte i medelklass. (WT är inte en stil, och inte något som någon kallar sig, utan något som andra kallar en grupp personer med viss klasstillhörighet och vissa attribut.) Begreppet är uppkommet som ett nedlåtande uttryck om den del av vit amerikansk arbetarklass som hamnar allra längst ner i rang, dvs ur medelklassamerikanens synvinkel. Begreppet är dessutom förenat med rasism – begreppet ”WHITE trash” indikerar att hudfärgen behöver specificeras för att urskilja gruppen från vanlig ”trash” som per definition är färgade i olika utsträckning. Ganska osmakligt ur min synvinkel.

     1. Alltså, det kan ju finnas MK-personer som har Wt-attribut, vilket nog är vad dess menar.

    2. Stämmer säkert, men jag står fortfarande fast vid att det framförallt förekommer inom arbetarklassen, alltså inte stilmarkörerna utan låg utbildning etc.

 3. Väldigt bra inlägg! Instämmer också i att det spelar ingen roll om någon kallar sig white trash eller ej – det handlar om en nedsättande beskrivning av en grupp människor i ett socialt system (som jag skulle kalla klassystemet). Den som tillskrivs att tillhöra white trash-gruppen har antagligen någon annan form av klass/gruppbeteckning på sig själv och sina likar.På samma sätt kallar romer sig inte för zigenarjävlar, mörkhyade i USA inte för niggers (annat än möjligen på ett reclaima-ordet-sätt á la gangstarap).

  Angående mindre kunskap och samband med att rösta vänster, så kom ju en trevlig liten studie om iq och konservatism för några månader sen:
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fordomar-och-lag-iq-hanger-i-hop-enligt-ny-studie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *