Att skriva lätt är svårt.

Apropå det jag skrev innan om föraktet mot outbildade.

Tyvärr skapas mycket utifrån förutsättningen att de som vill ta del av det är bildade, både i allmänhet och inom området. Svåra ord används och förkunskaper krävs där man skulle kunna vara lite mer pedagogisk. När det frågas så kan en ganska snorkig ton uppstå.

En inte helt ovanlig uppfattning är att en svårläst text är en bra text, men egentligen är det precis tvärtom: att skriva enkelt är svårt. Jag försöker att skriva så korta meningar som möjligt och använda de enklaste orden utan att göra avkall på precision. Om nån frågar så vill jag förklara i hövlig ton. Jag har tyvärr blivit sämre på det på sista tiden men jag ska skärpa mig, jag vill inte ha någon elitistblogg.

Riktigt bra är ju det som är precist men ändå lättillgängligt, det som är lätt och lustfyllt att läsa men som man ändå får ut något av och kan tänka vidare kring. Folk som skriver borde tänka mer på hur lästtläsa deras texter är istället för att sväva ut i pretentioner.

4 reaktioner till “Att skriva lätt är svårt.”

  1. Tycker verklign att du har en poäng. Har studerat avancerad engelska i England och där fick man verklign ta i ända från tårna för att trassla sig igenom deras oändligt långa meningar. På så sätt tycker jag prsonligen att svenskan är mer lättläst och därmed också behagligare, eftersom att vi tenderar att använda kortare meningar i allmännhet än exmpelvis engelska.Och ju längre och utsvävande meningarna blev, desto ”bättre” ansågs dem. Dock lärde man sig själva språket väldigt effektivt, men det är väl mer oväsntligt om man som läsare redan behärskar det.

  2. Det där håller jag verkligen med om; det är riktigt svårt att skriva lättillgängliga texter som ändå är precisa. Detta gäller särskilt de vetenskapsartiklar jag fnular på dagligen, men jag har fått komplimangen att ”jag gillar att dina artiklar verkligen speglar din personlighet” så på något vis lyckas jag. Jag brukar alltid skriva alldeles för långa meningar för att sedan dela upp dem i kortare så långt det är möjligt. Semikolonet är också en lite för god vän i min värld.

  3. Skulle inte påstå att en svårläst text nödvändigtvis inte är bra för att den inte är lättillgänglig. Det är beroende på person som läser. Själv uppskattar jag många gånger att läsa texter som utmanar mig. Det håller mig mer vaken & greppar bättre tag om mig än om rad efter rad tycks förutsägbar & allt för simpelt formulerad. Det handlar om att utvecklas genom stimulerande utmaningar, & en svår text är utmanande för sinnet & det egna språkbruket. Tycks det enbart vara en orgie av att spotta ur sig obegripliga ord kan jag tycka att texten flyter för dåligt för mig för att kunna ta till mig, men om det är mer utblandat är det perfekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *