Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Alla blir inte klokare med åldern.

Ibland säger folk såhär ”jag var också vänstern innan men sen växte jag upp och blev höger”. Då tänker jag i mitt stilla sinne att det inte är alla som blir klokare med åldern.

En gång i tiden var jag höger, tyckte att snuten var bra och att nazister skulle ha yttrandefrihet. Sedan växte jag upp och såg hur det samhället vi lever i drabbar människor. Jag insåg att det inte är en fråga om ”åsikter” eller ”principer” utan är en fråga om människor av kött och blod, om liv. Jag växte upp och insåg att politik inte är en argumentationslek utan en verklighet. Jag växte upp och insåg att vi behöver ett samhälle i vilket vi kan växa som människor, nå våra drömmar, och slippa leva på nåder. Jag växte upp och insåg orimligheten i att ett ekonomiskt systems fortlevnad och tillväxt ska vara viktigare än människoliv.

Av någon anledning så anses detta bara vara ett argument när folk gått från vänster till höger. Det har väl att göra med:

 1. Högern har inga andra argument så de upprepar detta tills det blir sanning. Vänstermänniskor brukar i regel ha lite mer under fötterna så vi behöver inte hänvisa till att vi blivit klokare med åldern.
 2. Det finns en populär fördom om att människor blir mer höger ju äldre de blir.

Just den sist grejen är värd att stanna upp vid ett tag, jag har nämligen en teori om detta.

Det finns en massa medelklasspersoner som typ var ”vänster” när de var små, t.ex. var emot kärnkraft eller något. Sedan växte de upp och fick välbetalda jobb och då blev såklart höger eftersom de började (tro sig) tjäna på saker som RUT och jobbskatteavdrag. Eftersom de i sin inskränkthet tror att alla andra människor har samma livssituation som de har så antog de bara att alla andra också ”fick det bättre” och blev höger. Lovar, om ni rör er utanför er villabubbla så kommer ni träffa en massa vuxna människor som inte har blivit moderater!

Dessutom: idén om att yngre människors åsikter automatiskt skulle vara sämre? Förstår inte vad den grundas på. Jag antar att det mest handlar om att vissa vill slippa tänka igenom sina åsikter utan ba ”men oj jag blev gammal och började tycka såhär, det måste betyda att det är korrekt”.

Liten ”bonus” apropå detta är denna fenomenala kommentar jag hittade (har varit sjukt kass på att moderera kommentarer på sista tiden så om du inte fått din kommentar godkänd kan de mycket väl vara därför, ber om ursäkt för detta):

argumentÄlskar när folk ska hålla på och definiera när det är ”okej” att tycka vad. Den här typen av argumentation ser jag tyvärr HELA TIDEN i denna fråga. Hata snuten är något en gör när en är ung, sen ska en tydligen lägga av med det. Ingen berättar ju VARFÖR en ska sluta hata snuten men det är tydligen något en bara automagiskt FÖRSTÅR när en blir vuxen och en ”moraliska kompass” kalibreras. Att det finns gott om vuxna som hatar snuten spelar såklart ingen roll, det är ju bara något fel på dem.

12 kommentarer till Alla blir inte klokare med åldern.

 • Mella - stolt medlem i PK-maffian skriver:

  Väldigt bra skrivet. Jag stör mig så fruktansvärt mycket på att så pass många människor tycker att ung = okunnig och dum. Tänk så mycket bra saker äldre människor går miste om när de avfärdar oss unga och inte lyssnar på oss. Att äldre människor har mycket att lära yngre ifrågasätts aldrig, men att vi unga skulle kunna lära äldre en massa saker talas det aldrig om (med undantag från typ teknik). Spelar ingen roll att den unge har förvärvat sig massa kunskap om något, den äldre tros alltid veta bättre.
  Jag har exempelvis fått min mamma att kalla sig feminist och bli otroligt mer genusmedveten. Tyvärr känns hon ganska unik i det här med att erkänna att äldre kan lära sig av yngre.

 • Christina skriver:

  50+ och har alltid varit vänster. Men ser just detta hur mina jämnåriga vänner från de röda ungdomsåren rört sig högerut och blivit sådär outhärdligt vuxna och resonerande. Känner mig ofta mer hemma bland de radikala 30-åringarna… Och med rörelsen högerut kommer nånsorts självgodhet och empatibrist som är skrämmande!

 • Gs skriver:

  Tror att ett ärligare uttryck är att man blir tröttare med åren. Det tar ju på krafterna att lyssna på folk, se orättvisor och ifrågasätta sina egna privilegier. Så är det säkert egenintresse också. Liksom lättare att solidarisera med underklassen när man själv är fattig än när man är mellanchef.

  • Fanny skriver:

   Det kan jag absolut förstå, och dömer ingen som inte är aktiv politiskt oavsett ålder. Men tycker det är så konstigt att de måste gå omkring och läxa upp andra.

   • Gs skriver:

    Oh ja! Lägg gammal hederlig åldersdiskriminering till det faktum att det kostar på med självinsikt, så har vi en ”sanning” som de pensionerade aktivisterna kan lasta sina efterträdare med i all evighet.

  • Marie skriver:

   Tänker också att det hänger ihop med att ens värld på sätt och vis krymper när man blir äldre. Städa, tvätta, natta barnen, laga mat och besiktiga bilen. Du träffar samma människor varje dag på jobbet, samma familj när du kommer hem, har samma frisyr i 5 år utan att märka att tiden går. Det har man t.ex sett när man kollar statistik på folks intressen o dyl på Facebook – kring 30 börjar man stagnera. Slutar man få nya intryck så blir ens egen bubbla allt som finns.
   Känner det själv nu ett par år efter examen – har just flyttat in i lägenheten jag planerar att bo i de närmsta 10 åren med sambon jag planerar att leva med 4-evah, och efter jobbet jag tänkte stanna på ett tag vill jag inget annat än att komma hem och njuta av min vardagsbubbla. Kanske adoptera en whippet. Funderar på om de där One Direction är dagens BSB och börjar få svårt att definiera ungdomsmodet mer än att de ser ut som mig i lågstadiet. Det är läskigt som fan.

   • Gs skriver:

    Kanske en anledning till att folk driver vänsterut med åldern också. När man lärt sig livspusslet och barnen har flyttat ut, får man mer tid att hålla på med sånt.

 • Freja skriver:

  Jag hör till dem som var lite lagom i mitten som ung och politiskt omedveten men som sedan vandrat mer och mer vänster ju äldre jag blir. Nu 52 år. Nu kampanjar jag för F! där jag ändå håller mig låååångt till vänster…

  I villaområdet där jag bor var det 30 st (inklusive jag och min man) som röstade på F! till EU. Och hela 47 st som röstade på SD. Jag måste nog flytta…

 • Angelica skriver:

  Nästan alla mina vänner som var vänster som yngre är det än idag som 30+, likaså jag. Vi som var mest intresserade av politik är de som inte ändrat åsikt. Känner dock vissa som bytt åsikt men det är människor som aldrig riktigt brunnit för politik. Jag tror inte det är så vanligt att någon med starka vänsteråsikter blir höger som äldre och tvärtom. De flesta som ändrar åsikter med åldern hade nog inte särskilt starkt förankrade åsikter till att börja med. Hela 68-rörelsen t.ex. rycktes nog många med av vilka inte hade engagerat sig i sådana frågor ifall det inte legat i tiden. 80-talet var ju tvärtemot, då låg det i tiden att leva yuppieliv.

 • Hej skriver:

  Jag kommer från en familj där de unga alltid ska ”visa respekt” för de äldre, alltid vänta på att de vuxna tar mat innan och där vi måste sitta lugnt och stilla på våra stolar för att inte störa de vuxna. När jag började bli mer politiskt engagerad och till en start blev väldigt insatt inom feminismen började jag mer och mer märka av mina föräldrars missnöje. Till en början så betedde de sig som om det jag tyckte bara var EN FAS men ju uppenbarare det blev att jag var vänster så började min pappa att tvinga på mig argument om att rösta höger. Jag kunde säga att jag inte ville diskutera när jag var trött på att ständigt höra om att ”det är en fin tanke men KOLLA PÅ SOVIET, HUR DET GICK DÄR”. Högern har en syn på sig själv som väldigt öppna för all sorts politik, de vill gärna utmåla vänstern som inskränkta som vägrar ta till sig deras politik. Självklart fick jag höra att jag måste lyssna på vad alla har att säga för annars kommer jag bli lurad. Han försökte om och om igen med sina sjukt tröttsamma högerargument, trodde typ att om jag fick höra hans politik så skulle jag ändra mig. Det här har verkligen förstört mycket i min relation med mina föräldrar. De kan inte acceptera att jag har mina åsikter och det säger så sjukt mycket om högern. Största delen av högerns valpropaganda består av smutskastning och förminskning av vänstern medan det enda vänstern gör för att ”provocera” är att vara jävligt säkra på sin sak

  • MärtaMaräng skriver:

   Exakt! Det enda det står på vissa partiers valaffischer är saker som de tror att motsatta partier kommer göra om de kommer till makten. Och istället för att poängtera vad de själva kommer göra bra så trycker de ner motsatta partiet. (Tänker kanske lite på moderaternas kampanj i sthlm med byebye förbifarten m.fl. om jag fattade den rätt..) Generellt sett känns det som om de hellre smutskastar socialdemokraterna och vänstern istället för att påvisa vilka områden de vill premiera. Jag vet inte, man blir liksom lite trött ibland bara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv