Alla kan inte handla ekologiskt.

Läste lite om det här med ekologisk mat på Naturskyddsföreningens hemsida. Såhär tycker de att en ska bemöta en person som tycker ekologisk mat är för dyr:

Det är den andra maten som är för billig.  Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning… Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.

Dessutom har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar vi prylar, boende och resor.  Vi slänger en tredjedel av maten – samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Vi lägger 40 procent av matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier – samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Och vi köper så mycket kött att det har blivit både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem. Om vi istället skulle stuva om våra matkassar – med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.

Jag undrar, vilka är dessa ”vi” som det skrivs om i den här texten? Jag tvivlar på att alla ingår i dessa ”vi”, som har dessa levnadsvanor. Det är verkligen inte alla som har råd att köpa en massa prylar eller resa. Att vi som samhälle spenderar en massa pengar på till exempel snask betyder inte att alla individer som ingår i det gör det. Många lever på marginalerna och har varken råd med godis eller ekologiskt.

Vidare; det går inte att plötsligt sluta lägga pengar på ”prylar”, boende och så vidare. Vissa prylar kan en absolut prioritera bort, men till exempel mobiltelefon och dator är ett måste för många. Samma sak med nya kläder, hygienartiklar och så vidare. Det är helt enkelt inte socialt accepterat att gå omkring med ofräscha kläder, otvättat hår eller vad det nu kan röra sig om. Vi lever i ett samhälle där väldigt mycket konsumtion är en direkt social nödvändighet, det funkar inte att hänvisa till hur en levde för typ 50 år sedan och säga att vi borde prioritera likadant som dem. Det går inte att som enskild individ fatta det beslutet, om en inte kan och vill plöja ner extremt mycket engagemang i att föra någon slags ”alternativ livsstil”.

Att säga att maten är ”för billig” är ett jävla hån mot människor som inte har råd med mat. Och ja, sådana finns. Det finns till och med gott om dem. Att vissa inte har några problem med att få budgeten att gå ihop är såklart jättekul för dem, men det är verkligen ingenting som kan generaliseras till alla i detta samhälle.

Jag äter i princip veganskt och lagar all min mat från grunden, ändå har jag inte råd att köpa ekologisk mat. Det skulle vara oerhört mycket dyrare än den Ica Basic + utreade varor-diet jag går på just nu. Visst, jag skulle kunna ”prioritera” bort saker såsom tidningar, böcker, besök hos min kurator och så vidare, men jag vill faktiskt hemskt gärna ha råd med andra saker än min direkta överlevnad. Det kan en såklart ha åsikter om, men jag tror att de flesta vill kunna göra annat än att äta och ha tak över huvudet.

Att ”köpa mindre halvfabrikat”, det vill säga laga mer mat från grunden, är dessutom något som kräver tid och engagemang, något som många människor inte har.

Faktum är att ekologiskt kräver mycket av individen. Det kräver pengar, engagemang, tid och ork att ”prioritera rätt”, navigera mellan olika miljömärkningar och så vidare. Alla människor har inte dessa resurser, och det är väldigt viktigt att begripa innan en börjar snacka om vad alla kan och borde göra.

Tänk om vi snälla skulle kunna ta oss en närmare titt på det här kapitalistiska systemet där profit går före allt, såväl människor som miljö, istället för att snacka om vad människor borde göra för personliga livsstilsval. Jag har en känsla av att det skulle kunna lösa ganska mycket mer.

37 reaktioner till “Alla kan inte handla ekologiskt.”

 1. Du har rätt i allt du skriver. Att säga att alla har råd att handla ekologiskt är ett enormt hån mot människor som tvingas leva på bidrag. De kan ju testa att leva på 6000:- i månaden och köpa sin ekologiska mat. Testa att överväga huruvida de ska hitta på något roligt för de små slantar de har över eller lägga de pengarna på mat.

 2. Alltså det här med att säga att alla kan handla ekologiskt bara de prioterar rätt är så ruttet.
  Både lärare i skolan och kompisar genom tiderna har sagt saker som att ”tänk att det lönar sig i längden (för miljön dårå)”. Men jag ska väl inte behöva svälta halva månaden för att jorden ska få leva längre.

  Kommer ihåg en specifik händelse när en kompis, när jag var cirka 12, frågade varför jag inte bjöd på ekologisk mjölk. Jag svarade att jag inte visste, men egentligen visste jag att det var för vi inte hade råd och hen fick mig att skämmas över det.
  Blir en fråga om klasstillhörighet istället för miljö.

  1. Det handlar inte om att Jorden ska leva längre (om du nu menar jorden som i planeten), utan om att det liv som nu lever på jorden ska leva längre. Jorden klarar sig, det är vi & andra djur som är fucked.

   Till Fanny:
   Det känns som om du bakar samman två totalt olika ingredienser i denna text, vilket en ju såklart kan göra men jag tycker att det skär sig lite då det är en enorm skillnad på att vara för fattig för att köpa ekologiskt & att som du helt enkelt prioritera annat (”men jag vill faktiskt hemskt gärna ha råd med andra saker än min direkta överlevnad”).

   Undrar också hur pass mkt du tycker det är OK att luta sig tillbaks & bara chilla för att en inte vill prioritera annorlunda, för att en inte vill engagera sig.. när en ställer det mot sådana som inte vill bli infertila, som inte vill fostra ett autistiskt barn för resten av livet, som inte vill dö i cancer innan högstadiet ens börjat osv osv you get the drill.

  2. Ytterligare en sak är att mkt av det vi äter är fullkomligt onödigt. Exempelvis finns det sällan ett reellt behov att köpa mjölk (exemplet i kommentaren), det är en ’lyxprodukt’. Likadant är det med mycket annat.

   1. Och när vi ändå är inne på mat kan vi ju bara kallt konstatera att den är en piss i Mississippi i jämförelse med andra livsstilsval vi gör. Som flygresor, handla produkter som smutsar ner i tillverkningsprocessen, köra bil, med mera.

    1. Ja, att handla ekologiskt och diverse ”rättvisemärkta” grejer känns som nåt folk gör för att med gott samvete kunna ta flygplanet till Thailand. ”Men vadå, jag har ju faktiskt bara köpt rättvisemärkt kaffe hela året!”

   2. Hm, mjölk är ju en ganska vanlig ingridiens när man bakar och gör alla möjliga sorters mat. Vad skall användas istället tänker du?

     1. kanske inte att göra det själv, men någon gör ju det då istället så mjölkkonsumtionen som sådan blir ju densamma.

 3. Jag anser att det ska till en jäkla rörelse för att livsmedelsindustrin ska kunna bli bättre utan politiska regleringar. Jag tror inte att den rörelsen kommer infinna sig. Dock tror jag att Naturskyddsföreningen vill skapa just detta, en förståelse inför den påverkan på miljön vi på privat plan kan vara med och påverka. Naturligtvis kan inte alla ”stuva om sina matkassar”, men jag tror att fler än vad som gör det faktiskt skulle kunna göra det. Jag är själv student och lever enbart på csn, men köper ändå i alla fall 75% ekologiskt. Det innebär att jag avstår från vissa sorters livsmedel (t.ex kyckling som är asdyrt ekologiskt) men jag gör fortfarande sånt jag vill göra, köper det jag behöver osv.
  Jag tror att det är bra att det tas upp hur vår mat tillverkas och jag tror det kan vara ett smart sätt att få folk som skulle kunna handla ekologiskt att faktiskt göra det.
  ”Om vi istället skulle stuva om våra matkassar – med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.” Frågan är ju hur den här uträkningen har gjorts (antar att det finns en uträkning i grunden för ett sånt här uttalande).

 4. Tycker du ofta skriver väldigt bra texter, men den här får mig bara att sucka..
  Jag tror inte de är ute efter att skuldbelägga folk som inte har råd att köpa ekologiskt, de pekar snarare på att folk kan engagera sig mer rent GENERELLT än vad de gör för tillfället. Visst, om man har en knepig ekonomisk situation som det är och redan känner sig ”hotad” förstår jag att man tar illa upp av deras sätt att uttrycka sig, men på en planet som är så pass överbefolkad som vår tycker jag nästan att folk får acceptera att det kommer bli en del trampande på tårna. Såklart det är obekvämt att få höra att man måste lägga ner mer resurser, speciellt om du inte besitter de resurserna, men då gäller det snarare att ta ett steg tillbaka och tänka att ”okej det här gäller kanske inte mig”, istället för att kasta skit på de som faktiskt försöker göra något åt våra planets välbefinnande. Inom feminism osv är såklart individens välmående alltid i fokus, men i miljöfrågor tycker jag att planeten ska i alla fall få prioriteras lite högre än de som tar illa upp av att få höra att fler borde köpa ekologiskt ..

   1. Konventionell livsmedelsproduktion är ju inte främst ett hot mot klimatet, utan ett hot mot biologisk mångfald, människors hälsa osv, i och med användandet av diverse kemikalier.

 5. Åh, vi hade en stor diskussion om det här på jobbet för ett par dagar sedan. Mina kollegor är så jäkla duktiga, köper allt ekologiskt, kan allt om vad som är miljöfarligt och inte, köper rätt bomull och rätt bil. Och de hävdar just det där, att det bara är att prioritera lite annorlunda, köpa mat efter säsong och laga mer vegetariskt, ”alla har råd!”, ”ekologisk mjölk är bara några kronor dyrare ju” och ”om det ekologiska är mycket dyrare så kanske en får välja en annan grönsak istället”. En sa till och med att hen ser ner på folk som inte bryr sig om att vara miljövänliga.
  Jag slår bakut direkt. Att mina föräldrar skulle haft råd att handla allt ekologiskt under min uppväxt är ett skämt. Att de skulle haft tid att läsa om vilka tvättmedel som innehåller minst miljögifter, ha! Att de skulle haft ork att lägga om sina matvanor, lära sig laga god mat av linser och havregryn, bara äta vegetariskt. Och det finns så många som har det precis så, som inte har tid, ork eller råd att engagera sig på det sättet.
  Hur kan en inte förstå det? Att det finns människor som inte har samma ekonomi som en själv. Eller samma intresse för den delen. Det är klart att om miljö är mitt enda intresse, som jag har möjlighet att lägga en stor del av min tid på, då kan jag lära mig att göra allt miljövänligt och ekologiskt utan att det blir så mycket dyrare. Men det krävs tid, lust och uppoffringar för det, som alla inte gör lika lätt och lustfyllt.
  Mina föräldrar hade ju till exempel kunnat låta bli att köpa hem en dator, eller att så småningom ge oss mobiltelefoner. Vi barn fick till och med spela instrument på Kulturskolan, där hade vi kunnat spara in pengar. Vad är rätt att välja då? Vi måste ha förståelse för att folk inte kan prioritera bort ALLT annat för att leva mer miljövänligt.

  Gah, jag blir knäpp. Så fort jag hör ordet ”ekologisk” blir jag illa till mods. Nä, det är inte så vettigt, men det ordet följs så ofta av något anklagande, och det står jag inte ut med.

  1. ”Några kronor” på en produkt som tar slut rätt snabbt(som mjölk) blir ju snabbt en hundralapp eller två extra. Kombinerat med flera sådana produkter så är ju plötsligt budgeten spräckt. Svårt att veta för den som aldrig haft det så förvisso, men de verkar vara rätt dåliga på att sätta sig in i andras situation där 🙁

 6. Jag tänker att det borde vara ett större krav på matleverantörer och vad som krävs för att det ska vara ekologiskt. För idag är det så mycket indirekt dålig mat som framställs som bra. Ett högre krav på att vara ärlig med produkternas innehåll och tillverkning helt enkelt. Jag köper mycket från Garant för de har ett relativt billigt pris och mycket ekologiska varor som är billigare än exempelvis Arlas eko. MEN, jag har faktiskt ingen aning om de är direkt mer ekologiska än andra och vad de har för miljöpåverkan.

  Det är så himla skevt, att konsumenten ska ta så stort ansvar för vad de köper, leta reda på fakta och vara ”miljövänliga”, medan butiker slänger en oerhörd mängd mat och marknadsför bajsmat som ”SUPERDUPERNYTTIGT Å BRA FÖR MILJÖN DIN!”.

  1. PRECIS det där Felicia! Precis så himla skevt är det, att det är upp till konsumenten att ta ansvar och läsa på och kunna en massa saker och pröjsa extra för ekologiska produkter! Det borde inte vara svårt att göra något bra! Det borde vara tvärtom? Att man belönas för det goda. Men då är det kanske upp till de med intresse att påverka lite högre upp i kedjan! Inte skapa dålig stämning bland sina medmänniskor genom att sprida dåligt samvete. USCH

 7. Eftersom jag har kommenterat kritiskt så vill jag även inflika någonting som jag tycker är _oerhört_ viktigt, för jag vet att det är någonting som ofta kan te sig osynligt när någon är kritisk angående andra människor engagemang/ickeengagemang. Jag vill alltid undvika att vara kritisk gentemot andra människors livsval. Jag är nog så jävlig själv så försöker att fokusera på detta, på mitt. Vad jag kritiserar är ’jag vill ha & det är OK även om det sker på andras bekostnad’-attityden som jag tycker mig skönja. Att alla inte är intresserade eller orkar med att bära engagemanget är en annan sak men jag tror att det skadar mindre om en då har ’jag vill ha & det är inte OK för det sker på andras bekostnad, men just nu klarar jag inte av/vill jag inte vara på något annat sätt’ är mindre till harm då den bättre öppnar upp för engagemang att kanske blomstra i framtiden.

 8. jag är nog en av dessa personer som anser att man kan generellt kan ha råd om man t.ex. får csn, likt mig, men får man mindre än så förstår jag att man inte kan ha råd med en helt ekologisk kost.

  jag har i över ett år enbart ätit ekologisk mat och har inte gjort ett enda undantag sen det datumet jag började äta ekologiskt. det har medfört sig både nack- och fördelar.
  jag har förbättrat min livskvalité och kroppen och psyket mår avsevärt mycket bättre. jag har börjat äta mindre och mindre kött (främst för att det är så dyrt som ekologiskt), det har samtidigt fått mig att inse att man faktiskt kan ha en föda som inte nödvändigtvis behöver innehålla så mycket kött, man mår lika bra ändå och man får i sig lika mycket protein från andra källor istället.
  nackdelarna har varit när man umgåtts med vänner, i deras städer, så har man aldrig kunnat äta ute med dom eller fika och det är ju ganska trist. man får också ofta avstå att äta hos släktingar och andra man är gäst hos då de inte har ekologiskt hemma.

  csn ligger på ~9000:- och jag handlar (ekologisk) mat för ungefär 3500:- varje månad och övriga förbrukningsvaror (toalettpapper, schampo, tops, diskmedel, tvättmedel osv) försöker jag välja så miljövänligt som möjligt, oavsett pris. detta medför att jag inte har så många kronor över till kläder eller andra prylar, men det är vad jag får uppoffra för att gå runt varje månad och det känns jättebra.
  skulle jag bestämma mig för att köpa ett par nya jeans för att mina förgående börjar bli ohållbara så sparar jag en liten slant varje månad för att kunna ha råd att köpa ett par nya. dessa nya är också ekologiska (nudie, de har enbart ekologiska jeans, rekommenderas!) och alla saker jag överhuvudtaget köper så tar jag hänsyn till miljön.
  jag har t.ex. bytt el-leverantör som enbart sysslar med förnybara energikällor, köpt en diskmaskin som endast ett visst antal liter vatten (man förbrukar en hel del när man diskar för hand, vilket många inte tänker på), köper möbler som är gjort på återvunnet material, sålt bilen för att kunna cykla istället (åker kollektivt ibland när inte orkar cykla) och annat.
  är det något jag behöver, men inte kan få tag på det ekologiskt eller tillverkat med hänsyn till miljön, ja, då struntar jag i att köpa den aktuella produkter jag egentligen behöver, men som sagt; det är uppoffringar man får göra.

  med detta sagt vill jag säga att det går om man vill och att det faktiskt inte kräver så mycket tid eller engagemang, det räcker med ett intresse så går det ganska bra.

  dock har det gått så långt att jag ibland kan må illa av att se människor äta konventionellt, det enda jag ser är den klassiska dödskallen som kännetecknar giftiga ämnen åka in i munnen och jag mår illa av tanken att någon skulle lura i mig konventionell mat bara för att få mig att äta.
  speciellt att se folk äta potatis, vindruvor, paprikor och jordgubbar, dessa är så hårt besprutade att gifterna penetrerar skalen och det finns absurda mängder rester i dom, de skulle lika gärna kunna dricka ett glas olika bekämpningsmedel istället för ett packet jordgubbar eller vindruvor.

  ber om ursäkt för eventuella galna formuleringar eller grova stavfel, orkar inte läsa igenom ):

  1. Alltså jävlar vad jag hade tagit illa upp och blivit ledsen om jag bjöd folk på middag och någon bara ”alltså jag äter bara ekologiskt, sorry”. Dt är ju BARA att skuldbelägga andra. Där tycker jag att en borde göra den lilla uppoffringen att stoppa i sig maten och hålla käft. Det gör ingen skillnad för miljön; maten är redan inköpt och lagad. Så den enda skillnaden är att det är dåligt för kroppen. Antagligen inte lika dåligt som att inte äta alls, och så lite miljögifter som en får i sig vid en måltid, det tror jag inte är någon fara i det långa loppet.

   1. tror du har misstolkat det där lite. nu pratar jag om oanmälda besök hos släktingar (vilket är en norm i vår kultur, man anmäler sig inte innan man kommer, utan alla är välkomna under alla tider under ett dygn, oavsett) och jag har verkligen inte skuldbelagt någon – jag förväntar mig verkligen inte att alla ska ha ekologiskt hemma, utan jag har en inställning jag går in med ’bättre att jag äter extra mycket hemma för jag vet att de flesta inte har något ekologiskt hos sig’.
    alltså är det under spontana besök man oftast får låta bli att äta något och det är inget jag har klagat över, utan jag tog upp det som en nackdel, där jag berättar vilka begränsningar man får räkna med.

    om jag blir inbjuden till en måltid några dagar i förväg lär ju inbjudaren fråga om jag är allergisk mot något eller om jag äter någon speciell kost, om denna glömmer bort att fråga det lär jag säga ’jättegärna, så länge jag kan få något ekologiskt att äta’.

    varför ska jag göra den lilla uppoffringen och äta upp mat som har mängder gift i sig?
    ska en vegan hålla käft och äta upp köttet bara för att det är inköpt och tillagat?
    maten må redan vara inköpt och lagad, men jag tänker inte vara en del av den där förgiftningen av naturen och människor och jag viker mig inte för det, oavsett.
    samma sak med en vegan, den personen lär inte vilja vara del av lidandet djuret har fått utstå för att få vara på ditt bord och göra dig belåten genom att äta upp det.

    för övrigt är det inte dåligt att inte äta alls vid ett tillfälle eller under en dag, snarare än fördel för kroppen att man inte äter hela jävla tiden som man gör i nuvarande samhälle.

    1. Ja det låter ju som en bra inställning att du inte förväntar dig att alla har ekologiskt, och att du inte klagar. Men just eftersom ekologiskt är dyrare tycker jag att det blir skuldbeläggande ändå. Framför allt tror jag att den som får höra det uppfattar det så. Det är en ganska stor grej att inför en middag behöva köpa alla ingredienser ekologiska, om en nu är en sån där som aldrig gör det annars.

     Tycker inte det är samma som att inte äta kött heller. Eftersom det oftast finns någonting vegetariskt ändå. Attityden spelar förstås stor roll där också. Jag brukar säga att jag är veg, men att det går bra om det finns nåt tillbehör jag kan äta bara. Och om någon glömmer och har lagat köttsoppa, ja, då äter jag den. Att till exempel vägra äta mat som är stekt i samma stekpanna som kött om det råkat bli så, det tycker jag är ganska drygt.
     Alltså, att ordna något ätbart till en vegetarian innebär oftast inte en massa extra utgifter, men att laga en ekologisk rätt gör det.

     Men nä, du ska väl inte tvingas äta något du inte vill. Men jag tror i alla fall att jag hade tagit det väldigt anklagande och hårt om någon sa till mig att ”så länge jag kan få nåt ekologiskt att äta” när jag bjöd in till middag.

 9. En måste också tänka på att ekologiska varor i grund och botten är en bluff och ett varumärke. Ekologiska varor finns enbart för att människor ska kunna konsumera bort sitt dåliga samvete över hur kapitalismen sliter sönder människor och miljön. Att tro att ekologiska varor gör en skillnad i det i längden för natur, människor och djur är fruktansvärt naivt. Ekologiska varor gör inte planeten bättre på något vis, den bromsar om möjligt kapitalismen destruktion en smula men då så lite att det är försumbart. Visst kan en påstå att det är nyttigare för kroppen men även där är det tveksamt om det spelar någon roll när en lever i det kapitalistiska samhället. Även om en äter enbart ekologiskt så finns det även hur mycket gifter som helst runt omkring oss. Jag har mycket svårt att se någon direkt fördel hos ekologiska varor. Det är bara ett nytt sätt att lura av människor pengar och samtidigt bedöva deras dåliga samvete över hur all deras konsumtion påverkar omvärlden.

  Men många bäckar små kommer någon säga nu. Tyvärr, kapitalismen fungerar inte så.

  1. det är snarare fruktansvärt naivt att tro att ekologiskt inte förbättrar miljön och hjälper människorna.

   ta en bananplantage som ett exempel som odlas konventionellt, marken blir obrukbar efter ~25år pga förgiftning, därmed måste man hugga ner stora områden regnskog, arbetarna på plantagerna utsätts för otänkbara mängder med olika gifter vilket gör att de får cancer, andningsproblem, neurologiska skador, andra sjukdomar och i överlag en kass hälsa helt enkelt.
   en ekologisk bananplantage kan odla om och om på maken i princip hur länge du vill och arbetarna som är tvungna att jobba där får i alla fall överleva utan snuskiga sjukdomar.

   att spara lite regnskog och rädda en människa från ett lidande är en bra anledning nog för att äta ekologiskt.

   sen ska vi inte prata om alla djuren som verkligen har ett helvete när de föds upp konventionellt, det är horribelt.
   visst är inte ekologiskt optimalt (långt ifrån), men det är så mycket bättre för djuren och de skyddas och omges av många stränga regler.

   ekologiska uppfödare och bönder har det svårt för att överhuvudtaget gå runt och det finns inte mycket pengar att plocka hem genom gå från konventionellt till ekologiskt, utan det är också oftast människor som även dom vill hjälpa till med en förändring mot det bättre.

   ja, det finns mycket gifter omkring oss, men dessa har en halveringstid och med tiden försvinner de och om vi då använder nytt hela tiden så kommer gifterna alltid att finnas kvar omkring oss, låter vi bli att använda dom kommer det på sikt blir mycket mindre gifter omkring oss.

   förstår inte din negativa inställning till ekologiskt.

   1. Men ICA tjänar väl inte mer på ekologiska produkter än konventionella. De är dyrare för att den ekologiska produktionen är dyrare.

  2. Exakt! Dem största gifterna finns runt omkring oss.Ur hälsosynpunkt kan man få en lika bra hälsa med oekologisk nyttig mat som man får med ekologisk mat.sen att stirra sig blind på om maten är ekologisk eller inte är inte det som är väsentligt ur hälsosynpunkt. Det största felet människor gör är att dem stirrar sig blinda på en sak. När hälsa måste ses från ett väldigt brett perspektiv.Dina gener,hur mycket du motionerar,hur du motionerar,hur mycket vatten du dricker,i vilken miljö du vistas i spelar minst lika stor roll ur hälsosynpunkt.hälsa är en en helhet, och balans mellan många olika faktorer,där alla faktorer har i princip lika stort värde. Huruvida man tycker det är viktigare o lägga extra pengar på eco mat till sig själv eller om det är väsentligare att skänka dem till välgörenhet och utsatta personer i kris? Är också en bra fråga

   1. Fast det är inte rimligt att alla ska bli självförsörjande så som samhället ser ut idag, det är däremot fullständigt rimligt att alla ska bli veganer.

 10. Jag har väldigt små inkomster, men köper så mycket jag kan ekologiskt (Inte allt – det har jag inte råd med och inte heller tid att springa runt och leta efter ekologiska varianter av mer ovanliga grejer). För mig är det val och en prioritering jag gör som på ett mycket märkbart sätt gör skillnad i min ekonomi. Jag har inga som helst problem med att fatta att andra som liksom jag har små marginaler vill eller måste prioritera annorlunda. Men blir enormt provocerad av människor i min närhet med goda inkomster väljer bort ekologiskt för att det är ”för dyrt”, samtidigt som de lever precis så som beskrivs i naturskyddsföreningens text.
  Samtidigt känns det på något sätt sjukt detta med ekologiska varor. Detta att det läggs på den enskilda individen att ”rädda jorden” genom sina konsumtionsval, när det egentligen är en oändligt mycket större fråga där min ekologiska mjölk knappast betyder ett skit.

 11. Självklart kan inte alla köpa ekovaror. Om man lever på marginalen så är det ju ett skämt att en skulle ens välja eko-mjölk framför o-eko. Jag tycker att det är fel på hela strukturen, och jag är himla arg över att det ska vara ett individansvar. All mat borde vara ekologisk helt enkelt. Jag försöker välja det jag kan, men samtidigt blir en ju så förbannad, om det nu är så att en konventionellt odlad vara är rena giftet att äta så borde den ju inte säljas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *