Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Angående folk som tror att klass handlar om livsstil.

IMG_20130628_005128

I boken Varför Marx hade rätt så sågar Eagelton totalt människor som tror att klassamhället handlar typ om vad folk dricker för vin och jag tycker det är så himla sant. Jag är så trött på folk som menar att arbetarklassen inte finns för att de typ kan köpa likadana kläder som någon borgare. Det är för helvete inte det det handlar om! Det handlar om att vissa tjänar på andras arbete, om att det ständigt sker en omfattande exploatering av människor och att människor tvingas arbeta för andras vinning.

4 kommentarer till Angående folk som tror att klass handlar om livsstil.

 • Angelica skriver:

  Litegrann som fattigt folk från förorten som hänger på Stureplan med de rika människorna. Det gör dem inte till överklass. De är fortfarande fattigt folk från förorten vilka sällskap de än rör sig i. Det går inte att springa ifrån sin klass.

 • Sten-Ivar skriver:

  Håller absolut med!

  Det som beskrivs handlar snarare om status än om klass. Hur man klär sig osv. är statusmarkörer. Status är så klart även relaterat med inkomst och i förlängningen klass.

  Den franske sociologen Pierre Bourdieu talar om olika kapitalformer, ekonomiskt-, kulturellt- och socialt kapital. I vissa hänseenden kan det vara behändigt att ta hänsyn till annat än relationen arbete/kapital när man analyserar klass.

 • Egon A skriver:

  Man får ju beskriva vilken sorts klass som menas. Enligt Marx finns väl bara två klasser egentligen, kapitalister(de som äger kapital / produktionsmedel) och arbetare(de som måste sälja sitt arbete). Sen finns det ju exempelvis överklass som inte har så mycket med ägande att göra(man kan vara urfattig men ändå vara överklass pga släktband). Det är mer av en social klasstillhörighet.

  • Sten-Ivar skriver:

   Absolut. Rent sociologiskt är det ju intressant att analysera klass på andra sätt än arbete/kapital men i politiska sammanhang är klasskampsperspektivet det enda gångbara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv