Att behaga.

Jag blir så trött på personer som visar avstånd från utseendeidealen genom att hacka på människor som har idealkroppar. Som alltid måste tjata om att den och den är för smal eller för vältränad, att man inte ska vara så smal utan man ska vara lagom. Senaste ut är Amanda Schulman som skrev ett inlägg om den här före- och efterbilden:

Hon tycker att tjejen är mycket snyggare på förebilden. Det får man såklart tycka vad man vill om och man behandlar ju rimligtvis sin kropp som man själv vill, frågan är bara vad Amanda har att göra med den här tjejens kropp. Jag tänker mig att Amanda tycker att hon står upp för sunda ideal eller något i den stilen när hon skriver saker som dessa, men det blir bara så fel, för i sitt förrädiskt idealkritiska inlägg så befäster hon samtidigt iden om att man främst har en kropp för att behaga utseendemässigt.

Tjejen på bilden, Karin Klingestedt, har bloggat om saken själv. Hon tävlar tydligen i bodyfitness och skriver såhär om saken:

Jag har ingen uppfattning om Amanda what so ever, men det som jag tycker är extremt tråkigt är att en vuxen människa, som säkerligen har hundratusentals läsare, skriver ett inlägg där hon har noll kunskap, fakta eller bakgrund och jämför min kropp och vad som är snyggast och får mig att framstå som ett objekt där man antingen ska välja vad som är snyggast – lite mullig, eller en närmare deffad kropp där mitt mål  faktiskt är att tävla?

Man kan ju såklart ifrågasätta bodyfitness ur ett hälsoperspektiv men faktum är att det inte var det Amanda gjorde, hon ifrågasatta bara Karins kropp. Hennes estetiska val. För Amanda utgick från att Karins mål var att se bra ut, inte något annat. Och det är ju liksom detta som är själva problemet, att det ständigt antas att det yttersta målet med alla fysiska förändringar är att behaga utseendemässigt, inte något annat, vad som helst.

10 reaktioner till “Att behaga.”

 1. Men guuud jag vill också ha såna muskler! Säger jag och syftar inte alls på hur det ser ut utan tänker på hur jävla gött det måste kännas att ha muskelkontroll över sin kropp på ett helt annat sätt. Att kunna känna alla muskler som arbetar. Vid något tillfälle måste jag börja träna.

  …man kan ju även notera den bättre hållningen med ordentlig muskulatur i överkroppen.

 2. Alltså Amanda Schulman vad ska man säga…

  Ännu ett bevis på att facebookgruppen ”You go guy! Manskroppen i fokus”, är aktuell

 3. Helt rätt! Det sämsta är ju att hon i nästa inlägg försvarar sig med att Karin gjorde fel då hon gav medgivande till att vara med i en artikel där man jämför hennes före- och efterkropp. Ja det tycker jag heller inte att man ska ställa upp på, det är fel. Men Amanda langar ju själv en kroppsjämförelse och säger att det ena är mer eftersträvansvärt??

 4. Det blir ju också så oerhört konstigt när någon tar en idrottsman i tävlingsform (vilket det ju är fråga om här) och ”amen hon var ju snyggare förut, liksom!” Man skulle på samma sätt kunna gnälla loss på maratonlöpare för att de är ”för” magra, styrkelyftare för att de är ”för” tjocka, ryttare för att de har för stora lår osv. osv. ohne Ende (för det finns ju ungefär en miljon regler kring hur kvinnor ”får” se ut för att räknas som snygga). Som om NÅGON skulle vara intresserad av vad någon totalt oinsatt tycker om huruvida man som tävlande är fuckable eller inte.

  1. Sedan tror jag (när min dator nu plötsligt behagar visa bilderna) att Klingstedt kan behöva lägga på sig lite mer muskler för att nå framgång, för om inte bilden är extremt osmickrande så ser hon lite väl tanig ut. Som tävlande i fitness, alltså.

   1. Med tanke på tidsspannet hon själv beskriver hade det nog varit väldigt svårt att både gå ner mycket i fettvikt och bygga särskilt mycket muskler. Det ena kräver kaloriunderskott, det andra överskott. Hon valde att bara deffa.

    1. Jo, det förstår jag också. En fitnesskarriär bygger man inte på en fikarast (ej att ta bokstavligt som att jag tror att det tog en fikarast att göra det hon gjorde); det är nog snarare en fråga om många år. Särskilt om man lägger till att det lär ta ett tag att lära sig tävlingsdieta på rätt sätt, tajma dietandet riktigt osv. Men som ett exempel på vad som hade varit en mer adekvat kommentar, om man nu kände att man absolut måste kommentera. Misstänker dock att det hade varit ganska svårt att skriva ett helt (och indignerat) blogginlägg om det.

     1. Kommentar till mig själv här igen – jag undrar hur ofta det händer att idrottande killars kroppar recenseras offentligt utifrån huruvida de är snygga eller inte, eller att killars idrott tas som något som framför allt är sprunget ur deras önskan att bli/vada snygga? Jag TROR inte att det sker tillnärmelsevis lika ofta.

   2. Om man kollar in hennes hemsida ser man att hon har betydligt mer muskler vid tävlingar. Det som visas på dessa bilder är en skillnad som mätts över 3 månader, men månader senare har hon lagt på sig mer muskler (det går att kolla hennes muskelutveckling i tabeller också, under fliken ”kalipermätning & vikt”). Antar också att hon inte var inne i en tävlingsperiod när denna efter-bild togs, utan bara träning.

    Tycker hur som helst att hon ser vältränad ut. Man kan sedan spekulera till döddagar om huruvida hon är hälsosam eller inte, men det är svårt att dra den slutsatsen bara genom att titta på hennes kropp. Den som vet bäst om hon är hälsosam är nog hon och hennes PT. Sen deltog hon väl knappast i den där före/efter grejen på AB för att bli bedömd, utan för att visa att det går att bli vältränad även på kort tid. För att inspirera folk, helt enkelt. Så det gör Schulmans angrepp ännu mindre OK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *