Att fördumma det politiska samtalet.

Centerpartiets ungdomsförbund Cuf driver en kampanj under namnet #vemägerdig där de skriver om att staten inte borde ”lägga sig i” så mycket och att folk ska bestämma själva. En väldigt viktig ingrediens i denna kampanj verkar vara tillgång till alkohol och krogens stängningstider. Cufare tycker att det är en viktig frihetsfråga att kunna vara på krogen så länge en vill.

vemägerdig

Kan en ens tala om frihet om ens starkaste relation till ofrihet är att inte kunna vara på krogen hur länge som helst?

Raljerade lite kring detta på twitter och fick en massa spännande svar. Bland annat att alkohol är en ”fråga som ungdomar bryr sig om” och att det därför är naturligt att driva den som ungdomsförbund. Nå, det är såklart bra att ni driver ungdomsfrågor men det finns såklart en uppsjö av sådana, och det säger fortfarande något om er att ni väljer att fronta alkoholfrågan så hårt. En massa ungdomsförbund gör inte detta, så det är ju knappast den enda ungdomsfrågan.

Grejen är nog snarare den att Cuf vänder sig till en speciell slags ungdomar: de som inte haft något annat bekymmer i livet än att krogen stänger tidigt. Och ja, det kan en väl såklart göra, men då får en nog stå ut med att ens så kallade ”politik” kommer att ses som tramsig.

Sedan så var det en person som ville förklara varför Cuf hade valt att fokusera på krogfrågan:

vemägerdig2

Politik ska vara ”enkelt att relatera till” och ”inte så krångligt”. Ja, då är såklart alkoholfrågan en jättebra fråga! Eller? Är det inte i själva verket en ganska krånglig fråga eftersom den innefattar en massa frågor som rör folkhälsa, arbetsmiljö, gatuvåld och en massa annat. Alkoholens negativa effekter är knappast obefintliga. Alkoholfrågan är, liksom politik generellt, krångligare än vad Cuf verkar vilja låtsas om. Det finns en mängd olika aspekter att ta med i beräkningen. Men om en har perspektivet ”buhu, staten ska inte bestämma vad jag ska göra” så blir såklart alla frågor enkla, det är väl bara att härleda något resonemang om rätten till sin egen kropp.

Samma banalitet visa Cuf på i sin inställning till myndigheter. Under rubriken ”Slutar jorden snurra om Rymstyrelsen lägger ner” skriver de:

Nämnder för hemslöjd och mot diskriminering, Statens Kulturråd. Sverige har hundratals myndigheter. Alla kostar pengar, alla har makt. Behöver vi ha så många?

Förutom humorn i att Cuf uppenbarligen verkar tycka att politik som inte direkt leder till att jorden fortsätter snurra är onödig så är detta ett klockrent exempel på liberal populism. Cuf tycker att det finns ”för många” myndigheter, och så väljer de några som de tycker låter onödiga. Vad ska vi med hemslöjd och motstånd mot diskrimineringen till? Helt utan någon slags undersökning av kostnader och uppgifter, vad de faktiskt uträttar och liknande. När de skrivit om denna fråga mer detaljerat har det låtit i stil med rubriken, typ såhär: ”blir ditt liv katastrof om arbetsmiljöverket lägger ner”. Nej, kanske inte, men arbetsmiljön kommer såklart försämras. Detta är att föra en diskussion på en plågsamt låg nivå.

När en kritiserar folk för att fördumma politiska samtal så brukar en anklagas för att vara en elitist som vill att politik ska vara svårt. Jag tycker att det är viktigt att människor inte känner sin alienerade från det politiska samtalet för att de kan för lite eller liknande, det är extremt viktigt att vara inkluderande. Däremot så tycker jag inte att politiken för den sakens skull ska förvandlas till någon jävla lekstuga.

Att tro att människor är för dumma för att kunna förstå komplexa frågor är ju endast att underkänna deras intelligens, att tro att de inte kan bättre. ”Jaja, vi slänger in lite krogöppettider här så kan alla ungdomar bli indignerade för att de inte får vara ute så länge de vill”. En kan gott och väl förklara komplexa samband på ett pedagogiskt sätt som människor kan relatera till, det behöver inte vara på denna extremt låga nivå som Cuf tyvärr gör det till.

11 reaktioner till “Att fördumma det politiska samtalet.”

  1. Stör mig väldigt mycket på idén att ungdomar är dumma och behöver mer lättförståeliga frågor. Skolvalet 2002, då jag gick sista året på gymnasiet, fokuserade på så kallat lätta frågor som ungdomar skulle kunna relatera till. Själv satt jag där och undrade vart skattefrågan tagit vägen. Var det för komplicerat för ungdomar? Något så grundläggande som skatt.

  2. Tycker de visar på en förnedrande attityd mot oss unga, som om vi inte skulle kunna förstå och känna engagemang för annat än sånt som har med alkohol och festande att göra.

  3. Jag har varit ganska engagerad i ”alkoholfrågan” som ung och det hade mest att göra med att det var något konkret som jag kände att jag kunde påverka. Krogtider var något som påverkade mig direkt i vardagen och därför engagerade jag mig i det. Var självklart intresserad av andra frågor också men kände mig oftast så maktlös, förändringen låg liksom så långt borta. Blev bara helt deppig av det.

    Men visst håller jag med om att det är irriterande att ungdomar inte anses klara av att diskutera tyngre frågor än så.

  4. Ja det är verkligen att fördumma (gymnasie?)ungdomar. Själv höll vi vakna diskussioner om skola, vård och omsorg i och utanför skolan, något som var jävligt lätt att relatera till.

  5. Å, aj, intet nytt på väldigt länge… Jösses så jag känner igen argumentationen från det tidiga 80-talet.

  6. Påminner om förra valrörelsen då moderaterna ville vinna ungdomars röst genom att ha valaffischer med bilder på festande ungdomar och texten ”Den 25…” eller något liknande. Detta för att visa fördelarna med att ha ett jobb och att M kunde fixa detta för alla festsugna ungdomar om de bara röstade på dem. Som att arbetslösa ungdomars största bekymmer var att de inte hade råd att gå ut och festa på helgerna. Jag som nyligen varit mer eller mindre arbetslös med timvikariat som betalade ut mellan 5000-8000 i månaden (beroende på hur mycket jobb jag fått) och levt ur hand i mun och verkligen känt lättnaden varje månad som jag haft råd med hyra, räkningar och lite mat kände det som ett slag över käften. Men sen hörde jag några ungdomar snacka bakom mig i kollektivtrafiken om hur tråkiga de rödgrönas affischer var i jämförelse med moderaternas som var mer ”party” och ja, alliansen van ju valet med M i spetsen så uppenbarligen funkade det..

  7. Spontant tänker jag att det väl är just bland unga man hittar intresse för de verkligt stora frågorna, de där som medelålders och äldre inte längre har tid, energi och fantasi nog att ta sig an. Ett parti som inte ens på ungdomsnivå har större visioner än att krogen alltid ska vara öppen är knappast ett parti att satsa på.

    Själv tänker jag mest på vilka som ska jobba på den evigt öppna krogen. Antagligen inte cuf-medlemmar.

    1. Menar alltså vem CUF fördummar mest – frågan, sig själva eller ungdomarna. Konstigt formulerad kommentar märkte jag nu :p

  8. Bra skrivet! Tyvärr är det ju inte bara Cuf som fördummar politiken, det är ett mönster som syns mer och mer, inte bara i politiken förrresten utan större delen av samhället. Fördummade människor är lättare att styra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *