Bloggfunderingar.

En sak jag ibland kan tycka är lite trist med bloggformatet är att man ganska ofta får mer respons på de mer kortfattade och ibland även banala texterna. Ibland kan jag känna att mer seriösa ämnen får stryka på foten till förmån för något lättskrivet, för att kunna hålla uppdateringstakten. Detta har fått mig att fundera lite på om jag ska fortsätta med samma typ av bloggande. Jag tänker att det ändå finns en poäng med de lite mer uppenbara inläggen eftersom de fångar intresse hos folk att läsa de längre plus att de håller igång mitt skrivande, samtidigt så skulle det kanske vara fruktbart att skita i vissa inlägg och istället skriva mer utförligt om politisk filosofi och så vidare.

Nåja. Allt kokar väl ihop till att jag började blogga för att utveckla mig skrivarmässigt, men nu kan känna att konceptet är lite uttömt. Jag vet inte om jag kommer kunna utvecklas särskilt mycket mer i detta format, helt enkelt. Och nej, det betyder inte att jag ska ”lägga ner” bloggen (som om, den är ju fan mitt liv. Hatar bloggare som hotar med att ”lägga ner”) men kanske byta inriktning.

Vad tror ni? Skulle det vara lika kul att följa bloggen om jag rensade bort de kortare inläggen som kanske inte tillför så mycket nytt alltid? Skulle det få er att sluta läsa, eller skulle det sätta mer fokus på de längre texterna?

36 reaktioner till “Bloggfunderingar.”

 1. Det här sa jag före dej hehe. Vissa av dina inlägg är av klassen att en politisk talskrivare skulle bli avundsjuk. Du ska absolut satsa på ett mer kvalificerat format, samt ev köra blogg lite enkelt. Dina foton är kul t ex, fortsätt med dem.

  1. Kanske att man skulle samla de längre inläggen under ngn specifik kategori eller en egen blogg, men även publicera här.

  1. Det gör jag med! Problemet är att de inlägg jag själv är mest nöjd med ofta drunknar i allt annat.

  1. Kul att höra. Jag hoppas att det är fallet för de flesta.

 2. Du skriver fenomenalt, jag instämmer med allt Sven skriver ovan. Fortsätt som du gör nu! Foto-inläggen samt de kortare inläggen måste jag medge att jag knappt kollar, det är liksom inte de som håller mig kvar.
  Antar att det handlar om varför folk dragits till din blogg?

  Något som dock retar mig är att jag kan känna mig stressad över att hinna läsa allt du skrivit! Du uppdaterar ju så satans ofta. Haha. Men samtidigt skriver du vettiga saker varenda gång, så ja…

  1. Helt sant Elise, man hinner ju inte med, om man sitter på kontor som jag gör om dagarna och måste koncentrera sej på jobbe. Därför tycker jag alltså att de mer avancerade ämnena borde framföras i en annan form.

  2. Fotoinläggen är ju för att skapa lite ”luft” i bloggen, men knappast huvudsaken.

   Det där med uppdateringen kommer nog gå ner en del när jag börjar plugga, så ni slipper känna er stressade 😉

   1. Jag tänkte på det, när du pluggar kommer du ju blogga mindre 🙁 jag gillar den takten du kör nu, haha

   2. Gillar också blandningen och tempot på uppdateringarna. Är som en liten godispåsa om man inte hunnit varit inne på nån dag 😀 och om du inte har uppdaterat före typ 9 på morgonen blir jag orolig och tror att det hänt nått he he.

 3. Precis som ovanstående så kan jag ha svårt att läsa i det rasande tempo du skriver, men så vill jag verkligen också läsa allt, dom kortare mer ”basic” inläggen du skriver ger precis som fotona lite luft i bloggen och det tycker jag är bra.

  Jag tycker du ska följa din inspiration och inte tänka för mycket på vad andra vill ha ut av din blogg.

  1. Det som är grejen är väl att jag vill att folk ska läsa mina långa inlägg, och undrar om folk missar det när jag uppdaterar med annat så ofta. Det vore tråkigt.

 4. Vad du skall köra för stil beror kanske – förutom på vad du själv vill, som ju är det som skall komma först – på vilken sorts läsare du vill ha. Jag för min del gillar blandningen av personligt och ”seriöst”, eller vad man nu skall kalla det. De inlägg som INTE handlar om Stora Samhällsfrågor(tm) berättar om personen bakom inläggen om Samhällsfrågorna(tm), och jag som gillar att rota i andra människors liv tycker att det är roligt. Jag läser väldigt få (kanske inga, när jag tänker på saken) ämnesbloggar som inte också har ett personligt element; om det beror på att jag är en banal och ytlig läsare, eller på att jag möter så mycket facktext i mitt liv utanför internet skall jag låta vara osagt.

  1. Just med bloggar så står ju avsändaren väldigt mycket i fokus. Det är ju därför jag skriver personligt också, för att jag vet vad jag själv uppskattar i en blogg.

 5. jag tycker du ska blanda, jag gillar både dina längre texter men även de som är kortare, det ger en bra blandning och man kan alltid välja det alternativ som passar bäst för stunden.

 6. Jag har kört längre saker på bloggen i flera år, det fungerar faktiskt, men jag kör vissa knep. Problemet är att hitta nya läsare, som vill läsa en lång text rätt av. Lägger in mycket bilder, laborerar med olika textstorlekar och kör korta stycken. Tyvärr läser man ju inte bloggar på samma sätt som böcker, det finns alltid något ett musklick bort som distraherar.
  Sen tycker jag du kan varva mellan kort och långt, att det är kort behöver ju inte innebära att det är ointressant.. Tycker alltid det är kul, när man lyckas få ut ett budskap med några få meningar. Det är en konst det också.
  Ifall du är intresserad att testa något nytt så föreslår jag den här sidan.
  http://pennfajten.se/

  1. Frän sida! Får mig nästan att önska att jag hade tid för ännu en tidskrävande hobby.

 7. Jag tycker att det är skönt med kortare och ”ytligare” inlägg som varvas med längre och ”djupare”. Jag tror variation håller uppe intresset.

 8. Jag håller med de som skriver att man ibland inte har tid att läsa för du skriver så imponerande många inlägg! Så jag tänker att om du lägger upp en längre mer komplex text så kanske den kan stå själv någon dag så man har tid att sätta sig in i det lite bättre. Eller så funkar jag personligen iaf. Jag uppskattar även de kortare inläggen, lite för att jag, som någon annan skrev, pluggar och därför plöjer vetenskapliga artiklar dagarna i ända. Då är det ganska skönt med korta inlägg. Dock är ju de längre alltid så himla bra, så mitt tips är att kanske inte uppdatera på någon dag efter att du skrivit en lång text så har man tid att läsa ordentligt.

  För övrigt, om jag bara fick läsa en blogg för resten av livet skulle det vara din!

  1. Tack!

   Jag tror också att lättsamma inlägg är viktiga för att uppehålla intresset, så fungerar jag själv.

 9. Du har ju en väldigt aktiv blogg vilket är kul, det finns alltid en debatt att delta i & det händer alltid någonting nytt. Uppskattat som fan! Den negativa aspekten är att när du håller ett högt tempo kan många bra inlägg hamna i skymundan om du kanske har publicerat fyra färska intressanta rubriker & två av dom är längre & två är kortare.. då blir det lätt att välja bort dom längre till förmån för att ta del av variationen (åtminstone jag läser inte alla inlägg du skriver, det skulle aldrig hinnas). Jag tycker att du gärna kan varva kortare & längre inlägg men att vara än mer selektiv med vad du publicerar, isf. Inte för att sortera ut något ointressant utan för att kill your darlings för att kasta spotlight på det du finner mest väsentligt.

  1. Jo, har funderat själv på att sluta uppdatera så ofta, ibland langar jag ju typ nio inlägg per dag vilket såklart drar ner kvallen.

 10. Jag orkar inte riktigt sätta mig in i alla de längre, tyngre inläggen, speciellt med din snabba uppdateringstakt. Läser igenom de ämnen jag finner mest intressanta och glädjer mig nog åt de lite kortare, mer lättsamma inläggen då och då.

  1. Men tror du du skulle läsa de längre om jag uppdaterade mer sällan? Tänker att det snarare skulle ge färre läsare nämligen.

   1. Förlåt att jag kapar ditt svar här… Jag tycker att det är bra när långa inlägg varvas med de lite kortare och så de med bilder. Personligen så skulle jag nog läsa fler längre och tyngre inlägg om de kom lite glesare… Det kan nog vara så att du uppdaterar för mycket. Jag vet faktiskt ingen som uppdaterar så ofta som du! Vilket är sjukt bra egentligen såklart, men det kanske är bra att dra ut lite mer på inläggen också… låta dem sjunka in lite liksom.

    Men annars så tycker jag väldigt mycket om din blogg och refererar ofta till den i tanken när jag diskuterar med andra eller så 🙂

 11. Jag gillar din blandning! Men om du tänker fokusera ännu mer på djupämnen tror jag du måste dra ner på mängden inlägg. Eller det är i alla fall en av anledningarna till att jag är värdelös på att kommentera: jag hinner inte processa de nya perspektiven i min hjärna. När jag väl har något relevant att responsa med så har inlägget försvunnit bort till nästa sida typ.

  Ibland är texterna nästan för robusta för bloggformatet. När det är något riktigt maffigt kan jag ibland bli sittande med kommentarsrutan i 45 minuter, och sedan stänger jag ner för jag blir ju aldrig klar och det tar för lång tid. Robustingarna är kanontexter men de skulle göra sig så mycket bättre i något annat forum än det otacksamma bloggformatet där bokstäverna bara swischar förbi och är passé en vecka senare.

  Så svaret på dina frågor blir att jag tror du ska ha kvar smågodiset men ha färre längre texter alternativt hänga kvar vid de stora ämnena en stund innan du går vidare till något nytt, då hinner fler läsa och tänka till.

 12. Jag uppskattar kombinationen av bilder, samt korta och långa inlägg, men kan ha svårt att hinna läsa allt jag vill läsa (då du uppdaterar väldigt frekvent) och har jag ont om tid blir det lätt att jag väljer de kortare framför de längre inläggen. Detta trots att jag oftast får ut mer av de längre. Jag tror att det var de korta och mindre nyanserade inläggen som gjorde att jag fick upp ögonen för din blogg, men att det har varit de långa och mer nyanserade texterna som har fått mig att stanna kvar.

  Vad jag vill ha sagt är att jag gillar bloggen som den är, men kan bli lite stressad (eftersom jag vill läsa allt) av att du uppdaterar så ofta. Som du själv säger så tror jag också att det här kommer förändras av att du börjar plugga.

 13. Jag skulle inte ha något emot om du sållade lite, mest för att jag gärna vill läsa allt du skriver, men nu har jag inte riktigt tid. Men jag tycker att om det är något du skall ta bort så är det inte de långa uttömmande inläggen, och speciellt inte de personliga (som inlägget om din förra pojkvän, mkt läsvärt!) utan de halvlånga som ibland känns lite off topic.

  //Emma Hå

 14. Jag uppskattar också dom långa mest, jag tycker över lag att du skriver väldigt intressant och på en bra nivå – analytiskt och med nya perspektiv samtidigt som det är lätt att förstå och inte känns som kurslitteratur som man får huvudvärk av.
  Håller med om att det är väldigt många inlägg, dock, vilket är jättebra när jag har långtråkiga dagar men lite stressande på andra (för jag vill ju läsa allt intressant du har att skriva!). Korta inlägg funkar bra också, men om något så hade jag nog velat se färre inlägg men större andel långa.

 15. Tycker att det funkar bra nu – bilderna och de kortare inläggen gör att jag ”orkar” läsa de längre. Brukar sällan hoppa över något av dina längre inlägg, eftersom jag ofta inser eller lär mig något när jag läser dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *