Bloggutmaning: en feministisk agenda. Bostadsmarknaden.

Ämnet för veckans avsnitt av bloggutmaningen En feministisk agenda är bostadsmarknaden.

Bostadsmarknaden är på många sätt en angelägen feministisk fråga. Det är relevant för kvinnor att kunna hitta en bostad till ett rimligt pris om de behöver undkomma förtryck i sina relationer. Att lämna en man som behandlar en illa är inte lätt, och svårare blir det om en inte har någonstans att ta vägen.

Jag tänkte dock fokusera på något annat, och det är kärnfamiljsnormen och isolation, och hur den hänger ihop med bostadsmarknaden.

En viktig faktor för hur vi organiserar våra liv är hur vi bor. Vem en bor tillsammans med spela stor roll för ens vardag. Om en bar tillsammans med en person en har en romantisk relation med, om en bor tillsammans med vänner och så vidare avgöra mycket av hur ens liv kommer att se ut.

Såsom bostadsmarknaden ser ut idag är det som främst erbjuds boenden som är skapade för par och kärnfamiljer. De flesta bostäder har ganska få rum, och är disponerade på ett sätt där ett par förväntas bo i ett av rummen. Den som önskar bo med en större mängd människor får svårt att hitta något passande.

Det finns också lagstiftning där personer som lever under äktenskapsliknande förhållanden får olika särbehandling när det kommer till bostäder. Som sambo har en mer rättigheter gentemot den en bor med än som inneboende. Detta är lagstiftning som binder människor starkare till varandra bara på grunderna av att de bor tillsammans under ”äktenskapsliknande förhållanden”, vilket i princip innebär att en har sex.

Detta gör att människor mer eller mindre frivilligt ofta landar i att bo endast med den person de har en romantisk relation med och ens eventuella barn. Detta är i sin tur en ypperlig ingång till kvinnoförtryck. Isolation är ett av de första stegen i normaliseringsprocessen, och detta underlättas såklart avsevärt av att en bor isolerat tillsammans med den eventuella förövaren. Men det är inte bara vid misshandel detta blir relevant, utan även när det kommer till vanligare former av kvinnoförtryck, som till exempel att kvinnan får ta det största ansvaret för hemmet. Om det fanns fler personer, fler infallsvinklar, i hemmiljön så skulle det kanske bli lättare att hantera den här typen av problem. Jag tänker till exempel på hur mycket stöd jag får från min vän som bor tillsammans med mig och min partner när det kommer till frågor som rör fördelningen av hushållsarbete, och hur mycket mindre arbete det blir per person när en är tre som delar istället för två. Jag tror att det är positivt för alla att få fler infallsvinklar på saker och ting som äger rum i hemmet än bara ens egen och ens partners, och detta underlättas markant av att hemmet delar med flera vuxna människor.

Men det handlar inte bara om kortsiktiga fördelar för enskilda kvinnor, utan om att kärnfamiljsnormen är en av de normer som starkast upprätthåller patriarkatet. Normen att vi ska organisera vårt liv utefter den (enda) människa vi har en romantisk relation med, och inte efter till exempel våra vänner. Normen att det är den personen som vi är kära i som ska vara den viktigaste i våra liv.

Jag tänker mig att om det fanns fler bostadslösningar som uppmanade till större kollektiv, till exempel kollektivhus med gemensamma ytor eller helt enkelt fler större hyreslägenheter, och om det fanns lagstiftning som i högre grad tog med sådana alternativ i beräkningen, så skulle fler människor kunna välja bort att bo under kärnfamiljsliknande förhållanden, och jag tror att det skulle bidra mycket till ett samhälle där kvinnor var friare och i högre grad såg som individer snarare än som en mans tillhörighet.

10 reaktioner till “Bloggutmaning: en feministisk agenda. Bostadsmarknaden.”

  1. Hur skulle du vilja att lagstiftningen ändrades? Mycket går ju att lösa genom avtal. Men avtalen har sina begränsningar och det vore intressant att höra mer konkret vilka problem du ser med rådande regler.

    1. Jag är inte jurist så kan ej säga ngt konkret, men det är ju uppenbarligen så att tvåsamma relationer premieras på en mängd politiska områden. Tänker väl en lagstiftning där kärlek inte sätts högre än vänskap, men det viktigaste är ofc inte lagstiftningen i sig utan att normerna ändras.

      1. Tack för svaret och då är jag med, håller helt med dig i att tvåsamma kärleksrelationer har särskilda rättigheter i nuvarande lagstiftning i form av t.ex. sambo och äktenskap.

  2. Bra idé! Ja, om samhället utformar fler alternativ att leva och bo så påverkar det i förlängningen vad en väljer.. Plus att det då inte ses som så avvikande och märkligt att exempelvis bo ett gäng vuxna vänner eller flera familjer i samma hus / lägenhet om boendet faktiskt är utformat så från början. Fint om fler livsstilar och boenden blir normaliserade.

    1. Så sant och viktigt hur boendets utformning påverkar hur vi lever. Det har ju gjort ett fåtal försökt i bla. Stockholm med kollektivhus, för ett antal årtionden sen, med förvisso separata lägenheter men med gemensamma utrymmet på bottenvåningen där alla i flerfamiljhuset kunde äta tillsammans för att avlasta från behovet att laga mat varje dag och minska mängden obetalt arbete. Om jag inte missminner mig så pratar de om det i podradioprogrammet Fasad i P1.

  3. Håller med! Det behövs verkligen bostäder där (sov)rummen är likvärdiga.
    Letar bostad nu. Allt ser i princip likadant ut och det är planerat för kärnfamiljen – paret i stort sovrum och barnen i varsitt minimalt sovrum… Jag undrar hur länge denna planlösning är ok ens för en kärnfamilj, det är ju trots allt ganska få år som barn bor hemma hos sina föräldrar.
    Jag vill inte bo så – instängt i en norm som tom fysiskt manifesteras i hemmets planlösning…

    1. Vi bor i hus som byggdes under sent 50-tal och de har helt exemplarisk planlösning för samboende av olika former. Fyrorna och femmorna i husen har sovrum som alla är så gott som exakt lika stora. Delvis pga detta och delvis pga att stora lägenheter tydligen är svåra att hyra ut till enskilda familjer (folk flyttar tydligen hellre till hus när de behöver en så stor lägenhet som en femma) så finns är det rätt vanligt med kollektiv i vårt hus. Jag vet att av de 16 aktuella lägenheterna i vårt hus så är minst fyra kollektiv på olika sätt.

  4. Måste man ens bo ihop med sin partner bara för att man varit tillsammans i x antal år? Jag och min kille bor i varsin lägenhet, vägg i vägg. Det tycker folk är ganska konstigt. Nu är själva anledningen till den här boendesituationen att jag har katter och han är allergisk men förutom att det är en praktisk lösning så ser jag många fördelar med hur vi bor. Jag slipper vara ekonomiskt beroende av honom som tjänar pengar mer än mig, det blir inget bråk om hur hushållsuppgifterna ska fördelas, vi kan ses när vi vill och ha egentid när vi vill.

  5. Det äger att bo med både partner och (tjej)kompis! Har gjort det jag med och det var verkligen en bra balans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *