”Bra sex”.

Ofta när en hör termen ”bra sex” så dras tankarna till sex som är passionerat, där båda är aktiva och där båda får orgasm. Inte sällan så mäts jämställdhet i heterosex utifrån huruvida kvinnan kommer eller inte, om hon gör det så anses det vara ”bra” och ”jämställt”.

Många av mina sexuella relationer har enligt denna definition varit ”bra”, det vill säga; jag har varit ”aktiv” i utformandet av sexet (inte legat som en ”död fisk”), jag har fått orgasm och så vidare. Jag har haft sex som har varit skönt, men det innebär inte att det har varit på mina villkor.

Jag har till exempel ofta upplevt att det är mannen som avgör när det ska bli sex eller inte. När jag inte har velat har han ofta ”kåtat upp mig”, men när han inte har velat har jag inte kunnat göra samma sak, dels för att jag inte velat men också för att jag inte vet hur jag ska gå till väga.

Jag tror detta delvis handlar om att en som kvinna lär sig att se och värdera sig själv som objekt för mäns njutning i sexuella relationer. Var jag vill är sekundärt, det viktiga är vad jag kan ge honom sexuellt. Jag förverkligar mig själv som kvinna genom att få en man att begära mig sexuellt och tillfredsställa detta begär, och därför blir min idé om vad sex är också förknippad med just detta. Om han vill ha sex med mig kan jag ”gå igång” enbart på det trots att jag inte har lust.

När jag har haft sex på det här sättet har jag varit kåt och jag har ofta fått orgasm, alltså har sexet varit ”bra”, men det har inte varit ett uttryck för min egen sexualitet. Jag har inte bestämt premisserna för sexet utan snällt fått ta emot det som erbjuds, när det erbjuds och på det sätt det erbjuds.

Bara för att sex är njutbart innebär inte det att det är ickepatriarkalt eller okej. Saker som jag då njöt av kan jag nu i efterhand se var en fråga om övergrepp, till exempel att bli uppkåtad i situationer där jag hade sagt tydligt nej eller inte kunde värja mig, typ när jag sovit. Eftersom jag njutit av detta på ett sätt så tänkte jag att det var okej, men i efterhand förstår jag att det inte var det. Bilden av patriarkalt sex som något som bara mannen njuter av tror jag är problematisk, bara för att kvinnan njuter så innebär inte det att sexet är jämställt.

3 reaktioner till “”Bra sex”.”

  1. Enda sen du var med i ”Trolljägarna” har jag följt dig både här på bloggen och twitter och det känns som att jag ”hjärtat”/favoritmarkerat varenda blogginlägg respektive tweet du skrivit för jag känner verkligen igen mig så himla mycket i dina texter. Du har öppnat perspektiv jag aldrig tidigare sett och bara genom ditt skrivande har du gjort mig så mycket starkare; både i min feministiska kamp och min egna psykiska kamp. I varje ämne du berör skriver du verkligen mitt i prick hur jag känner/hur det är. Speciellt i dina inlägg om barn/föräldrar har jag verkligen suttit och läst inläggen om och om igen för det är inte många som tar upp det på det sätter du gör. Så många gånger jag suttit vid datorn/mobilen och bara storbölat både av ilska/sorg över hur rätt du har om vårt sura samhälle, men också för att jag äntligen känner mig förstådd. Jag känner mig inte lika ensam och äntligen har jag insett att mina åsikter också betyder något, oavsett vad andra människor säger. Har många gånger fått tyst på förtryckare med hjälp av dina argument, vilket har förändrat min vardag enormt, eftersom tidigare satt jag bara tyst och tog emot eftersom jag visste inte hur jag skulle formulera mig för att få de att förstå. Så jag vill bara säga tack, tack så hemskt mycket för att du har valt att vara offentlig och valt att dela med dig om dina erfarenheter och dina synsätt, för jag vet inte hur jag orkat vissa dagar om det inte varit för dina texter. Tack för att du riskerar dig själv för att hjälpa andra, för att du tar kampen när man själv inte orkar/vågar.
    Verkligen all kärlek till dig!!! ♥♥♥

  2. För mig är bra och jämställt sex sådant som känns bra både psykiskt och fysiskt för bägge parter samt där bägges vilja/njutning värderas lika mycket. Många offer för övergrepp har känt skam över att övergreppet kan ha fått dem att känna upphetsning, och lubricera/få stånd eller till och med få orgasm. Vad en måste vara medveten om är att upphetsning många gånger kan vara en rent fysisk reaktion som inte behöver stämma överens med hur en egentligen känner inför situationen rent psykiskt eller vad en egentligen vill.

    Att lubricering eller stånd inte är = samtycke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *