Demokratividrigt nedtryckande av demonstration i Frankfurt.

När min vän Emil var här på besök så berättade han lite kort om att det varit demonstrationer i Frankfurt, och att polisen betett sig riktigt riktigt illa. Jag har tänkt ett tag att jag ska skriva om detta, men faktum är att jag har fått fram otroligt lite information om det. Det enda man får fram om man Googlar, och det på en massa olika kombinationer av sökord, är denna notis om att 400 demonstranter greps i Frankfurt när de höll en olaglig demonstration. Varianter av denna notis har publicerats i tidning efter tidning, men ingen verkar har skrivit något mer och då var det ändå nästan tre veckor sedan det hela inträffade, och det var ändå en demonstration som omfattade 20 000 personer från hela Europa. Nåja, jag frågade på Twitter och eftersom det finns så fina människor där så lyckades jag skrapa ihop lite länkar.

Jag kan inte så mycket om sånt här men jag vill ändå göra ett försök att sammanfatta vad som skett och ge mitt perspektiv på det, helt enkelt för att jag tycker att det är viktigt att det skrivs om detta. Jag har inte haft en övergripande bild av detta innan och därför skapat den först nu, vilket gör att detta kan bli lite rörigt men jag ska göra mitt bästa. Detta inlägg är framförallt en sammanfattning av det jag kunnat läsa om saken på motkraft och jag länkar till inläggen i texten, så den som vill ha mer detaljerat kan gå in där och läsa. Så. Då kör vi!

Det som ligger som bakgrund till att protesterna initierades är Eu:s krispolitik som förs av den så kallade ”trojkan” vilket är EU-kommissionen, europeiska centralbanken (ECB) och Internationella Valutafonden (IMF). Denna grupp är de som beviljar lån till krisdrabbade länder, såsom Grekland, och som alltså också är de som ställer kraven som ska uppfyllas om ett land ska få låna pengar. De krav som ställs är för det mesta utförsäljningar, nedskärningar i den offentliga sektorn och så vidare. Resultatet är att ländernas politiker bakbinds extremt hårt för att kunna få nödlån, tvingas till utförsäljningar av statliga företag, som ofta kan leda till extremt lönsamma affärer för andra länder och utländska företag som får ett tillfälle att köpa gruvor, oljetillgångar och så vidare till ovanligt låga priser. Ett land som Grekland blir dessutom extra hårt bundet eftersom de ingår i en valutaunion, och alltså har mindre makt över sin egen ekonomi. Mer om IMF:s lånepaket kan läsas i boken Chockdoktrinen av Naomi Klein.

För att protestera mot den nedskärnings- och åtstramningspolitik som kommit upp i eurokrisens spår så gick en mängd vänsterorganisationer ihop för att demonstrera under parollen Blockypy Frankfurt! Syftet var att blockera ECB som ligger i Frankfurt, som tydligen anses vara någon slags ekonomisk huvudstad i Europa. Detta för att visa sitt missnöje med den krispolitik som förs och för att hindra ECB:s verksamhet.

Nåja. Det anmärkningsvärda i denna situation är att man från Frankfurts håll utlyste förbud mot alla demonstrationer förutom den stora lördagsdemonstrationen. Denna var tvungen att gå upp till högsta domstolen i Frankfurt för att få tillåtelse, man har alltså, som jag tolkar det, försökt stoppa den innan. Detta är ett öppet brott mot den i Tyskland grundlagsstadgade rätten att demonstrera och detta förbud ska tydligen, enligt motkraft, vara ett unikt fall i Tysklands historia. En större folksamling än fyra personer betraktades som demonstration, och betraktades alltså som olaglig.

Under dessa dagar så gjorde ordningsmakten allt vad som stod i deras makt att stävja demonstrationerna. Under de dagarna arrangemanget var så var det ständigt 5000 poliser i tjänst, vilket är en fjärdedel av den totala mängden poliser som finns i hela Sverige. Det är väldigt väldigt många på en så liten yta. Man förvandlade i princip kvarteren kring ECB till ett ointagligt fort; stängde av tunnelbanan, satte upp stängsel, häktade folk slumpmässigt, förbjöd folk att vistas i Frankfurt och stoppade aktivister långt innan de kommit dit. Detta trots det europeiska löftet om fri rörlighet av människor. På motkraft där man kan läsa Allt Åt Allas redogörelse för dagarna i Frankfurt kan följande läsas om stoppandet av inresande:

Några av oss blev tillsammans med många andra stoppade i bussarna på vägen in till Frankfurt. Utan misstanke om brott genomsöktes fordon, packningar och människor. Mängder av föremål beslagtogs, framför allt tälten vi skulle bo i. Detta skedde dock godtyckligt, några fick behålla tält, men blev av med byxor, andra blev av med kepsar och solglasögon. Efter flera timmar i polisens checkpoint utfärdades ovan nämnda generella förbud mot att vistas i Frankfurt till samtliga stoppade utan att de styrkte beslutet med annat än att vi ”misstänks planera att delta i olagliga demonstrationer”. Totalt under dessa dagar delades 1430 sådana tillträdesförbud ut till personer som omhändertagits – trots att ingen är brottsmisstänkt och inga förundersökningar inletts.

Godtyckliga genomsökningar, omhändertagande utan förundersökning. Detta låter inte vidare mycket som demonstrationsfrihet eller fri rörlighet av människor. Ni vet, de där demokratiska idealen som vi håller så förbannat högt i Eu. Man gjorde, från ordningsmaktens sida, allt som stod i ens makt för att omöjliggöra arrangemanget, allt för att förbjuda de demonstrationer, fester, möten, workshops och andra aktiviteter som anordnades för att sprida ett budskap om motstånd mot den politik som först.

Här kan man väl säkert invända att detta rör sig om extremister som krossar skyltfönster och så vidare och att det är viktigt att polis finns på platsen för att se till att allt flyter på och att folk inte kommer till skada. Ja, det är absolut relevant att det finns ordningsmakt på plats vid stora demonstrationer som denna eftersom saker och ting lätt kan gå överstyr. Men det är skillnad på att bevaka en demonstration och på att göra allt man kan för att krossa den, vilket är det som har varit fallet här. Demonstrationsfriheten är otroligt viktigt i en demokrati, och detta rörde sig inte om något hets mot folkgrupp eller någon uttalat våldsam demonstration utan om en demonstration mot en väldigt aktuell och helt och hållet politisk fråga. Vad ska vi utnyttja demonstrationsfriheten till, om inte detta?

Nåja. Som väntat så lät sig aktivisterna inte stoppas av detta utan åkte till Frankfurt. När de bestämde sig för att ansluta till en spontan manifestation mot de demonstrationsförbud som upprättats så skedde följande:

Vi beslöt oss att ansluta oss till deras manifestation, men hann gå tio meter från universitetet innan polisen säckade in oss. Vi hade förklarats vara en ”olaglig demonstration”. Därefter fick vi sitta på gatan i den stekheta solen i tre timmar innan vi togs in till polisstationen och föstes in i stålburar – 30-40 personer i varje. Samma sak skedde med alla andra samlingar på stan. Varje folksamling inringades av poliser och bussades till häkte. Sedan gavs vi alla invidiuellt ett tillträdesförbud mot att vistas i Frankfurts innerstad de närmaste dagarna.

När detta tillträdesförbud bröts så blev de gripna och tvingade att klä av sig nakna, sitta fängslade i celler i nio timmar och bli förhörda utan att få veta vad de var anklagade för, vilket annars är en såndär himla viktigt grej i ett fungerande rättsväsende. De fick även platsförbud för att skrämmas från att delta i den demonstration på lördagen som blivit tillåten.

Det som Frankfurt angett som motiv till att detta brott mot den Tyska grundlagen skulle vara legitimt är att de i och med till uppdrag från Eu att ha ECB på plats har förbundit sig till att deras verksamhet ska kunna flyta på ostört. Europeiska Centralbankens arbetsro under fyra dagar står alltså högre upp i prioriteringslistan än rätten att demonstrera, uttrycka sina åsikter, röra sig fritt inom Eu och så vidare. Frankfurt har velat få detta att verka som en fråga om Europeisk lag snarare än Tysk, men även av Eu så anses väl demonstrationsfrihet vara en grundlag? Kan detta villkoras bara för att ECB ska kunna bedriva sin verksamhet varje dag? Vidare så är det inte ett legitimt argument eftersom polisen själva blockerade bankkvarteren så att verksamheten omöjliggjordes (i alla fall som jag förstått det). Det bör alltså snarare förstås som en demonstration av makt från ordningsmaktens sida, snarare än en praktikalitet.

Jag skriver om detta för att jag vill belysa hur de demokratiska värderingar som vi i ord håller så högt villkoras för att den ekonomiska makten inom Eu ska kunna syssla med sitt ostört. Jag vill också påpeka att detta inte rör sig om någon liten, våldsam och extremistisk politisk grupp utan om en stor, utbredd och växande rörelse för större ekonomisk rättvisa som framförallt är ute efter att demonstrera på fredliga grunder. Givetvis finns det våldsamma personer och grupper inom denna koalition, som alltid då många personer samlas (herregud, tänk er 20 000 personer i vilket arrangemang som helst utan någon typ av våldsamhet) men knappast såpass att det motiverar detta fullkomliga krossande av alla arrangemang.

Detta skedde för tre veckor sedan. I Sverige har det rått närmast total medieskugga. Jag skulle vilja att ni spred detta inlägg, något av de inlägg jag länkar till här eller något eget material ni skriver eller hittar om saken. Tänk på att detta har skett i Tyskland, i Eu, i en stat och en union som sägs värna om de demokratiska rättigheterna. Det är faktiskt mycket mycket allvarligt.

8 reaktioner till “Demokratividrigt nedtryckande av demonstration i Frankfurt.”

  1. Det här är verkligen den värsta nyhet jag hört om på länge. Dags att skriva en insändare till den lokala tidningen!

  2. Man känner sig helt maktlös när man hör om sånt här. När det uppenbarligen är en utstuderad taktik från en enorm EU-apparat som motarbetar de grundläggande rättigheter man själv påstås värna om… Otroligt att detta inte uppmärksammats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *