Det handlar inte om att kvinnor skulle vara svaga.

Blev på twitter länkad till denna artikel som i kort framför åsikten att hela grejen med att stoppa det näthat som kvinnor utsätts för handlar om tendenser att ”skydda” kvinnor från grovt språk och att man på detta sätt själv skulle vara ännu mer sexistiskt, som inte tror att kvinnor kan ”ta det” för att de på något sätt skulle vara svaga.

Jag har inga tvivel om den själsliga styrkan hos de flesta kvinnliga feministiska skribenter. De fortsätter ju skriva dag efterdag trots allt de blir utsatta för, det är imponerande! Jag tänker på skribenter som Lisa Magnusson och Johanna Sjödin som titt som tätt får helt absurda påhopp. Jag tror absolut inte att de är mindre kapabla att hantera detta än vad män i regel är, vad jag däremot är ganska övertygad om är att män inte får denna typen av påhopp i samma utsträckning. Nu minns jag inte var jag hörde det, det kan ha varit P1, men när man hade gått igenom kvinnliga och manliga skribenters hatmejl så hade de riktade mot kvinnor varit betydligt mer personliga och hotfulla, medan de riktade mot männen varit ”sakliga” i högre grad.

Kommentar från feminsthora, riktad mot Johanna Sjödin.

Nu må det vara sant att det är svårt att ta till en enskild åtgärd för att få bort detta. Dels så ska man ju såklart hantera det som övergår i brottslig handling som om det skett irl, men även hårdare kommentarsmoderering (vilket ju i mångt och mycket redan finns) och uppmärksamhet till problemet tror jag är viktigt. Att få folk att inse att det är ett problem, för det betyder sjukt mycket att få stöd. Det är till exempel därför feministhora är en bra grej, för att den visar på vilket hat som faktiskt riktas mot feminister utan att vi själva behöver ha de obehagliga kommentarerna på våra egna bloggar. Dessutom så fungerar det som en uppsamlingsplats för information om de hatkommentarer som skrivs, om det nu någonsin skulle bli en fråga om åtal. Annars slängs ju det mesta direkt.

Men det handlar inte om att kvinnor skulle vara svaga och tåla mindre, det handlar om att de allra flesta tycker att det är sjukt obehagligt att varje dag mötas av sånt här. Att varje dag bli påmind om att det finns människor som vet vem man är, hur man ser ut och kanske var man bor, som man själv inte vet något om och att dessa människor eventuellt skulle vara intresserade av att skada en. Det är inte en särskilt trevlig känsla för någon.

7 reaktioner till “Det handlar inte om att kvinnor skulle vara svaga.”

  1. Att göra det här till en fråga om svaga kvinnor är ju, oavsett om man gör det med feministisk eller antifeministisk ingång, samma sak som när man diskuterar mobbing och lägger skulden för mobbingen på den mobbade. Inte ”vi måste göra något åt att ett antal personer tror att internet är en frizon för svinaktigt beteende och olaga hot” utan ”vi måste göra något åt att stackars kvinnor känner sig antastade eller hotade”.

    Jag tycker att det är intressant att rikta blicken mot dagis och småskolan, och fundera över vad vi (oftast) försöker lära våra barn där. I regel brukar det spela i divisionen att det inte är OK att ge sig på andra oprovocerat. Varför är det inte OK när man är sex år, men OK när man är fyrtiosex?

    1. Verkligen. Hatar när folk ba: välkommen till Internet. Tänk om man sa ”välkommen till skolan” till en mobbad unge.

    1. Känner inte till en enda av bloggarna sedan innan. Jag företräder mig själv och mina åsikter, jag har mina tolkningar av feminism. Jag struntar i vad andra feminister skriver, för när _jag_ skriver saker som _inte_ är mansfientliga så förtjänar inte _jag_ hat. Sedan om ngn hatar en feminist pga just den personens manshat, visst.

  2. Tror inte kvinnor och feminister är bättre än andra. Räcker med att se hur Pär Ström blivit behandlad. En feministisk mobb har invaderat hans pubkväll och hotat skära kuken av honom. Kända feminister har hotat och skrivit nedsättande om honom i tidningar. En mobbninggrupp har startats mot honom på facebook. Arga feminister har skrivit i hans kommentarsfält att de hoppas han blir överkörd av bussen. Kan tänka mig att han får en hel del mejl med hot också. Men han är ju man så han får ingen sympati om han går ut och berättar det i media. Han blir bara ännu mer hånad om han skulle göra det. Om han ens fick chansen. Aftonbladet skulle antagligen inte ens publicera det. De är ju en feministisk tidning som bara tycker synd om kvinnor och bara låter kvinnor komma till tals. Så lite demokrati har vi redan i Sverige.

    1. Hela den där pubkvällen råder det väldigt mycket delade meningar om. Feministerna sade att de var där för att diskutera, men att de blev illa bemötta, Ström sade att hans sida ville diskutera men att de blev illa bemötta. Att tro att den ena sidan var ”snäll” och den andra ”elak” i den konflikten är naivt. Jag kan dock inte se att ens Ström själv påstått att feministerna där skulle ha hotat att skära kuken av honom.
      Du får hemskt gärna länka till de hot som kända feminister skrivit till honom i tidningar. Jag utgår ifrån att det är flera, eftersom du får det att låta som om det vore vanligt förekommande.
      Ifall du syftar på facebook-gruppen ”Vita kränkta män” så är det inte en ”mobbningrupp” mot Ström, utan det är en grupp som riktar sig mot privilegierade som kränks av att andra får ta del av deras rättigheter.
      Jag tvivlar för övrigt å det grövsta på att Ström får motta särskilt mycket mailhot. I och med hans vilja att misskreditera feminismen så skulle han tapetserat sin egen blogg med de hoten i så fall, och jag har då inte lagt märke till något sådant i alla fall.
      Aftonbladet låter för övrigt fler än bara kvinnor komma till tals. Av totalt 38 författare till debattartiklar skrivna på deras debattsida så var 21 av dessa män och 17 kvinnor, samtliga från en mängd olika politiska åskådningar, så jag skulle väl inte säga att män har svårt att komma till tals. Tvärtom, så tycker jag det ser ganska jämställt ut där.

  3. Jag har också hört det där radioprogrammet (det var i P1, men jag minns inte vilket program) – och det var precis det de sa; att kvinnor får kommentarer riktade mot sin person medan män får kommentarer angående det de har skrivit. Men jag undrar: Hur är det med män som skriver feministiska texter? Blir de också hotade – eller i alla fall mer hotade än de män som skriver debattinlägg/krönikor om andra ämnen? Man kan tycka att män som upplever feminism som ett hot borde uppleva andra män som är feminister som ett större hot än kvinnor som är det. Egentligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *