Djurvåld.

När min familj var här så var vi och promenerade längs kanalerna i Brygge. På strandkanten bevittnade vi en hanand som anföll en honand som dessutom var med sina barn på ett mycket brutalt sätt, liksom jagade henne och bet tag i hennes stjärtfjädrar trots att hon verkligen försökte komma loss. Han jagade henne varv efter varv och min familj och några andra turister stod och kollade på och verkade undra vad de skulle göra. Till slut kom det fram en äldre man och viftade bort hananden som då lade ner sitt angrepp.

Jag tycker att det är intressant hur jag och samtliga omkring mig reagerade med instinktivt obehag på att djuren gjorde varandra illa, samtidigt är det svårt att veta på vilket sätt man kan och bör ingripa. Det kan ju vara ännu mer traumatiserande med mänsklig inblandning, även om jag förvisso inte tror att gräsänder är ovana vid sådan.

Jag tänker mig att människor känner mer obehag inför att djur av samma art skadar varandra än att djur av olika art gör det och inför att människor skadar djur. Kanske tycks våldet bland likar vara mer onödigt än våld mellan arterna samt kanske även påminna mer om våld vi själva blivit utsatta för.

3 reaktioner till “Djurvåld.”

  1. Intressant! Påminner mig om när jag läste Bamse för min lillebror här om dagen, och Bamse i en serie fick syn på en vargarna som var ute och gick med ett gevär. Vargen sa att han skulle skjuta en hjort, varpå Bamse gjorde sin standardgrej; en knut på geväret. Fick mig att fundera på vad man vill förmedla? Bamse käkar ju kött, så varför får inte vargen skjuta sig en hjort till middag? Vill man lära barn att kött bara är okej när det kommer från fabriken, eller vadå? Viltkött är ju ofta mer etiskt.

    1. Man får ju inte skjuta vilt hur som helst heller, och det är väl, tror jag, även om jag vet mycket litet om jakt, ingen som tycker att det vore önskvärt om folk jagade helt okontrollerat. Motiverade Bamse varför det vore fel att skjuta hjorten i det aktuella fallet? Om han menade att det aldrig är rätt att skjuta djur för föda, kan jag hålla med om att det kanske var litet konstigt.

  2. Har sett gräsänder para sig och det är inte speciellt fredligt… Rena gruppvåldtäkten. Men tänk om folk skulle lägga sig i det, då skulle vi ju hindra fortplantningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *