En studie i internaliserat kvinnohat.

Läser Löwengrips kommentarsfält och förfäras över den mängd internaliserat kvinnohat som finns där. Alla dessa kvinnor som uttrycker att de är mindre logiska, rationella och så vidare för att de ibland tolkar män på ett sätt som de inte var menat från männens sida. Och det är alltid alltid kvinnorna är är problemet.

Ska köra lite exempel nu:

Bella nu överanlyserar du.

En till på temat överanalyserar:

Haha, jag förstår precis vad du menar! Brukar också hålla på och överanalysera sådär.

Alltså det här ordet ”överanalysera”, vad ska det ens betyda? Kanske har Löwengrip missuppfattat det Spångberg säger men ”överanalysera” är ett så konstigt ord att använda för att beskriva detta. Hur kan en analysera för långt, se saker ur för många olika vinklar? Förmåga och vilja till analys är ju någonting bra, något en ska vara stolt över. Inte något en ska skämmas över.

Min kille hade kunnat säga exakt likadant och mena att säga nåt jättejättefint, utan att fokusera på formulering, medan jag direkt hade kopplat det som du och startat analyseringen. Det är tur man kan skratta åt det.

Ja, tur att vi kvinnor i alla fall har så mycket självdistans att vi kan skratta åt vår egen tokighet. Haha! Ojojoj så tokigt det kan gå när en har en dålig liten kvinnohjärna istället för en rationell och logisk manshjärna.

Jag förstår precis vad du menar, att kvinnor vanligtvis överanalyserar allting och väger in sitt känslomässiga klegga istället för att se på livet som det är.

Ja, klegga är verkligen ordet som vi ska använda för kvinnors känsloliv! En vidrig och äcklig smet som bara sväller och fastnar överallt. Stackars alla logiska och rationelle män som måste vada omkring i detta vidriga känsloklegg.

En tjej lägger alltid mer vikt vid specifika ord och formuleringar.

Gör vi? Vidare kan detta kanske bero på att män typ ofta är ganska fåordiga, vilket gör att den som vill ha mer information lätt försöker pressa ur mer än vad som finns där. Om män blev bättre på att förklara sig ordentligt så kanske detta problem inte skulle existera. Jag vet i alla fall att de gånger jag ”överanalyserat” har varit när män har antingen varit väldigt fåordiga eller motsägelsefulla, vilket har gjort att jag har försökt pressa ut så mycket information som möjligt ur det lilla som finns.

Hahaha! Jaaa det är lätt att vi kvinnor överanalyserar medan, som du skriver, männen menar exakt vad dom säger och inget annat. Oftast så försöker dom inte ge pikar eller gömma saker mellan raderna, medan vi kvinnor ofta kanske vill att någon ska läsa våra tankar!
Så Odd menade det han sa med kärlek men även logik, att det faktiskt finns en risk att förhållandet en dag spricker men att det inte förändrar hans syn på dig som mor till hans barn. <3

Männen menar alltså ”exakt vad dom säger”. Vad innebär det? Vad är det egentligen Spångberg säger? Det kan ju, som Löwengrip redogjort för, tolkas på flera olika sätt. Även om en man inte försöker ge pikar så spelar det ändå roll vilka ord en väljer att formulera sig med. Den här idén om att männens tolkning av orden skulle vara mer ”rak” och rimlig medan kvinnors tolkningar tar konstiga omvägar bygger ju rakt upp och ner på en förställning om att män ser saker ”som dom är” medan kvinnor tolkar in saker som inte finns.

Haha, men man förstår ju att han bara menade väl egentligen när man tänker som en kille ;):P så söt han är :D

Ja, Spångberg menade ju bara väl för hen ”tänker som en kille”. Så behöver Löwengrip inte bry sin lilla kvinnohjärna om det. Tokigt det kan bli när folk med helt olika hjärnor försöker kommunicera med varandra.

Kom igen nu kvinnor, inse att ni är fantastiska som har den här förmågan och viljan att förstå och analysera vad andra menar istället för att skämmas över den och tycka att ni överanalyserar. Sluta tro att det är mäns tolkning av saker och ting som är ”rakt på” och rationell, utan förstå att er är minst lika rimlig.

23 reaktioner till “En studie i internaliserat kvinnohat.”

 1. Usch, ryslig läsning milt sagt. Samtidigt känner jag så väl igen mig själv i det här. Det var inte längesedan som jag själv gav männen tolkningsföreträdet, och hela min ungdomstid präglades av förhållanden i vilka jag hade noll självrespekt. Det är någonting jag i vuxen ålder sakteliga har byggt upp, och gör fortfarande, i och med mitt feministiska uppvaknande. Tack feminismen, säger jag bara, för att du gör mig till en hel människa.

 2. Är också så himla trött på detta i så många sammanhang, t.ex. är jag hänger med ett gäng tjejer och sedan kommer en kille in och någon utbrister ”Oj oj vad jobbigt det måste vara för dig att höra allt vårat kacklande!”.

  Du är så sjukt bra, sluta aldrig analysera.

 3. Jag får ibland upplysa min partner om att hen säger saker som hen kanske inte tänker på. Jag analyserar allt och tycker att vad en säger inte bara avgörs av vilka ord en använder. Det har med kroppsspråk, tonläge, ansiktsuttryck etc. att göra också.
  Stackars män som måste ta itu med det klägg som är kvinnors känsloliv, det är så jobbigt för dem att moppa upp efter kvinnor när de har gått och sölat ner hela golvet med tamponger, romantiska komedier, Ben & Jerry’s och sina jobbiga jävla känslor.
  Ytterligare en form av dubbelbestraffning att kvinnor bestraffar sig själva för att vilja prata med sin partner, nekas detta genom att partnern är undvikande och fåordig och då ta till ”överanalysering” för att på något sätt få ut mer ur konversationen än de få stavelser som yttrades.

 4. Så himla bra att du tar dig tiden till att svara på kommentarerna både i kommentarsfältet och här i inlägget. Har inte så mycket att tillägga förutom just att det är människor som du, speciellt när ni tar plats på internet, som har influerat mig till att ändra mitt tankesätt radikalt. Jag är så mycket mer insatt och är så stolt över att jag i mitt liv tar ställning och kan prata om dessa problem med folk runtomkring mig, det hade jag inte gjort ifall folk som du inte först hade upplyst mig.
  Ville mest bara skicka massa uppskattning!

 5. Kom ihåg att de gånger jag försökte analysera vad min f.d. pojkvän sa ibland när han gav ganska korta svar på frågor var p.g.a. att det var viktig information för mig. Jag upplevde att han kanske inte alltid förstod vad jag ville veta, fast han undersökte aldrig saken närmare genom att fråga ”hur menar du?” utan var tyst eller sa typ ”mm”. Det blir så konstigt när man ska sitta och försöka gissa sig till vad någon annan tror eller tycker och samtidigt känna sig jättejobbig som håller på och ”tjatar”. Fast det är man ju egentligen inte, man försöker ju bara förstå den andra vilket jag ändå tycker är bra i en relation.

 6. Varje gång någon påstår att män alltid är ”raka” och ”menar exakt vad de säger” tänker jag att de antingen har extremt dålig självinsikt eller aldrig haft en nära relation, av någon form, med en man.

 7. fantastiskt inlägg i kontrast till ämnet men backa bandet två bananer… förmågan att vilja förstå, analysera och inneha känslor är socialt betraktat som stereotypt kvinnliga drag, javisst. men här låter det på dig som att det är fysiska drag som särskiljer könen. alltså en direkt motsats till vad du vanligtvis förespråkar? eller har jag missförstått något nu?

   1. att vi talar om egenskaper som inte ens ska tillskrivas kvinnor. jag menar att det är egenskaper som baseras på individen. inte att ”komigen tjejer, ni är fantastiska som har förmågan att analysera!”.

    men håller med om hur du påvisar att man inte ska nedvärdera dessa egenskaper överhuvudet taget.

  1. Är skillnaderna signifikanta och relevanta? Är de större än de individuella skillnaderna? Rör d över huvud taget saker som har med förmåga till logik att göra? Kan du hänvisa källa på detta?

  1. förstår du inte hur det är kvinnohat att aktivt uppmuntra och sprida negativa attityder om kvinnor?

 8. Först och främst garvar jag åt detta, för du bygger upp och uttrycker det så vansinnigt briljant. Tack! Och sedan börjar det vibrera inombords av frustration… hur kan dessa personer med att förminska sig själva på det här viset? Galet. Blev också helt paff av att läsa alla kommentarer inne hos Blondinbella, just det där ”tänker som en kille” vill jag bara kräkas åt.

 9. Underbar analys. Och varför, varför, varför är det inte självklart att i ett sådant här fall påtala mäns eventuella tillkortakommande i sin uttrycksförmåga? Eftersom de aldrig tränas socialt på samma sätt som flickor görs sedan barnsben är de ofta helt enkelt dåliga på konsten att 1. uttrycka sig så man förstår vad de menar 2. föreställa sig hur deras kommentar kan tas emot av omvärlden.
  Detta sagt utan värdering om det är bra eller dåligt att behärska detta.
  Men att deras tillkortakommande ska bli norm och anses ”rakt och tydligt” medan kvinnors färdigheter bli känslomässigt gegg är tragiskt!
  /Martina

 10. ”Haha, jag förstår precis vad du menar! Brukar också hålla på och överanalysera sådär.”

  Hej Fanny, såg inte att du svarat på min kommentar! Men jag tänkte bemöta det lite kort bara: Jag är feminist. Jag skrev inte att jag, i specifik egenskap som kvinna, brukar överanalysera. Jag skrev bara att jag också kan överanalysera. Och jag tycker att i detta specifika fall med Odd, så var det att överanalysera eftersom det är uppenbart att han bara råkade formulera sig klumpigt.

  För jo, ÖVERanalysera kan man! Herregud vad man kan göra det! Det vill säga: man kan sitta och vända och vrida på ord och formuleringar, och helt tappa bort helhetsperspektivet. Läsa och tolka in saker som egentligen inte finns där. Man måste lyssna på vad folk menar också, inte bara på vad de säger.

  Tycker att det är jättekonstigt att du försöker låtsas att ett negativt beteende inte är negativt (eller inte existerar?). Som social fobiker (och en person med mycket dåligt självförtroende) tolkar jag dagligen in en massa galna saker i folks prat, skratt, blickar osv. Efter en social situation kan jag ha ångest i månader för någon liten liten kommentar någon sagt till mig. Allting ska läggas under lupp, jag ÖVERanalyserar så mycket att jag mår dåligt, får svår ångest och har svårt för att träffa folk. Du kan inte komma och säga till mig att det är en fin och bra egenskap som fler borde skaffa sig?

  Analys som däremot håller sig på en hälsosam nivå tycker jag är jättebra och extremt viktigt! Jag tror heller inte att förmågan till sund analys är könsbundet på något sätt eller vis, och jag tror på att empati och eftertanke är viktigt när man uttrycker sig. Men alla kan uttrycka sig klumpigt ibland, och förstår man ändå vad personen menar finns det ingen anledning att sitta och peta i det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *