Esmeralda.

Nu hade jag tänkt att köra lite reklam här, som riktar sig till folk som studerar på Uppsala Universitet.

Esmeralda är ett projekt som drivs av Uppsala Studentkår för att motverka den sociala snedrekryteringen till högskolan. Syftet är alltså att locka grupper som generellt inte söker sig till högskolan, såsom personer med studieovan bakgrund eller annan etisk bakgrund än svensk, att göra det i högre grad.

En del i detta är studentambassadörerna, som alltså ska vara personer som läser på Uppsala Universitet med bakgrund  någon av dessa underrekryterade grupper som föreläser i skolor om sin väg till högskolan, hur det fungerar och så vidare. Detta projekt leds av min kollektivkamrat som är en utmärkt person.

I alla fall så behövs det fler studentambassadörer till projektet. Jag tycker det verkar kul och viktigt och hade gärna gjort det själv, men jag uppfyller inte kriterierna. En får dessutom lön för arbetet, jag vet dock inga exakta summor.

Om du studerar på Uppsala Universitet, har studieovan bakgrund eller annan etnisk bakgrund än svensk och känner att du kan avvara några timmar på att göra ett sjukt viktigt arbete, som du dessutom får lön för, så tycker jag att du ska höra av dig.

Kontaktuppgifter och mer information finns här.

12 reaktioner till “Esmeralda.”

 1. Jättebra initiativ. Studieovana, folk med annan et(n)isk bakgrund och pojkar/män är ju tre grupper som är klart underrepresenterade bland de som tar sin högskoleexamen. Hoppas på en breddad rekyrteringsbas. Bra för samhället

  1. Män är väl inte klart underrepresenterade? Finns väl en liten snedfördelningen bland de som börjar.

   1. HT 2011 antogs 62 % kvinnor, 36 % män och 2 % utan svenskt personnummer (senaste statistiken). Det är väl en klar underrepresentation eller? 72 % fler kvinnor än män.

    Det är som sagt viktigt att Esmeralda m.fl. fortsätter att motarbeta snedrekryteringen till högskolan. Ett mer jämställt samhälle gynnar alla, även vita kvinnor…

 2. Av ren nyfikenhet så måste jag fråga vad ”studieovan bakgrund” betyder? Är det att ens föräldrar inte studerat på högskola?

   1. Särskilt förskönande är det väl inte? Håller inte heller med pga arbetarklass kan en vara även om en har högskoleexamen.

 3. Hej! Tänkte bara säga tack för en tankeväckande och välskriven blogg!

  Och så vidare berätta att vi vid Örebro Universitet har ett liknande projekt vid namn ”Linje 14” (förut var det bussen som gick från universitetet till Vivalla, ett av Sveriges mest ”studieovana” områden).
  Vi studentambassadörer hjälper högstadie- och gymnasieelever med läxor, umgås, har workshops inför gymnasieval, låter eleverna prova på universitetsstudier under sommaren etc. Otroligt glädjande att höra att andra universitet också jobbar med detta. Hoppas på att fler engagerar sig, även i Örebro behövs alltid fler ambassadörer!

  Alltid bra att lyfta fram dessa och liknande projekt, tack Arsinoe!

 4. Låter fett bra! Hoppas bara projektet i fråga inte drivs av typ bara vita akademikerbarn dårå, men det bådar ju gott att ni eftersöker folk som inte är det.

 5. Man kan också delta i ESMeraldas läxläsningsverksamhet som pågår på tre olika skolor i Uppsala. Då åker man till en skola en kväll i veckan (2 timmar) och hjälper högstadieelever med läxorna. Alla studenter är välkomna att hjälpa till. Det är ett jättebra projekt! Jag var projektledare för detta för några år sedan och vi kände verkligen att vi gjorde skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *