Tipsa mig om nihilism.

Bilder likt dessa delas ganska frekvent bland dagens ungdomar. Nu syftar jag inte bara på själva formen (som jag för övrigt tycker är ganska pretentiös), utan också på innehållet. Nihilismen. Uppmaningen att skita i allt, inte bry sig, att ”ha kul”, YOLO! och liknande. Jag skulle säga att vi har ett nihilistiskt ideal i samhället. Människor uppmanas till att inte värdera saker och att vara beredda att kasta bort relationer, platser och sammanhang så fort dem inte ”ger” en någonting lägre (ofta handlar detta om att det relationerna ska ”ge” en är framgång). Vi uppmanas till att på olika sätt ”rensa ut” i våra liv. Jag tycker ofta att en stöter på olika ”tips” om hur en ska optimera sitt liv så att det ska vara så energieffektivt som möjligt, alltså så att en inte ska slösa engagemang på saker som inte är ”givande”.

Jag har en tanke om hur detta hänger ihop med kapitalismen, entreprenörsandan och så vidare som jag tänkte utveckla så snart jag får tid att sätta mig ner och skriva ordentligt (tyvärr något det varit ont om de senaste dagarna). Men innan dess så skulle jag vilja be er om hjälp med att hitta sådana här bilder eller andra exempel på det jag skriver om. Troligen så stöter ni på det då och då, så ha gärna detta i bakhuvudet och pinga mig när det händer.

15 reaktioner till “Tipsa mig om nihilism.”

 1. Har du läst ”Momo och kampen om tiden” av Michael Ende? Visserligen en barnbok, men den tar upp det du skriver om i inlägget.

  1. Jag har inte läst den men väl sett den som teater. Förstår vad du menar.

 2. Jag tycker visserligen att det är helt rätt att ta sig en funderare över sin kompiskrets ibland, lite beroende på vad man är för människa. När jag var yngre var jag alldeles för snäll och konflikträdd, blev överkörd och ”kompisar” sög all glädje och livslust ur en.

  Sådant är inget att försöka hålla vid liv, så jag känner att relationer ska ge en någonting. Sen är det ju inte meningen att en bara ska ta och ta och ta ur sin kompis, men ett slags utbyte tycker jag att det bör vara. Annars blir personen som ”sugs” på energi helt slut.

  1. Jag förstår ju den grejen, jag vägrar själv upprätthålla relationer som jag finner meningslösa. Jag tycker bara att det finns en obehaglig retorik kring det hela som är så otroligt egocentrisk.

 3. Måste bara flika in att det faktiskt är otroligt skönt att bry sig om oviktiga saker. Du själv hade en sådan lista i ett inlägg för inte så länge sedan… Tror att ”raka benen” och andra feministiska ställningstaganden stod med. Det är bara olika hur man väljer vad som är viktigt. Jag har blivit otroligt mycket lyckligare sedan jag började leva mer spontant, mindre ”konsumistiskt” och bara umgås med människor som faktiskt tillför något i vår relation och inte bara tar. Livet blir vad man gör det till.

  //Emma Hå

 4. Mycket intressant ämne! Jag ser fram emot vad du kommer att skriva, gällande detta. Jag tror du är inne på den sk ”pudelns kärna” när du säger att det är kopplat till kapitalismen. Jag kan se att ”det sociala” som en sfär och ett faktiskt existerande samhälleligt rum dräneras, därmed blir motståndskraften inför alla värden som står vid sidan av konsumtion och produktion mer eller mindre betydelselösa.

  Vänskap och kärlek ska underordna sig tanken på produktivitet. Vi blir icke-mänskliga i någon bemärkelse. Om du står ut med tanken på att läsa gamla texter är Ernst Jüngers brev till Martin Heidegger i den lilla boken Linjen väldigt intressant – åtminstone om man vill anlägga en historisk syn på det hela.

  Tycker för övrigt också Ende; som någon annan tipsade om, är rätt fin. Barnböcker kan helt klart vara minst lika intressant som vuxen litteratur. 🙂

 5. Från ovan hördes en röst som sade ”le och var glad ty det kunde vara värre”.
  Jag log och var glad och det blev värre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *