Ett steg närmre det automatiserade barnafödandet.

IMG_20140309_123553Läste i tidningen att det är på gång att göra nya livmödrar till de som inte har funktionsdugliga sådana. Tydligen var det även på tal att personer som inte har livmoder ”naturligt” också skulle kunna få en sådan (tydligen var det något om ”hormoner” som eventuellt var ett hinder, men det verkade vara tänkbart). Om vi nu kan skapa sådana, så borde det automatiserade barnafödandet inte ligga särskilt långt borta! Detta är såklart fantastiskt. Jag hyser inga tvivel om att det automatiserade barnafödandet kommer kunna bli verklighet mycket snart om det bara skulle satsas lite på det.

Jag fick för övrigt frågan om hur jag ställer mig till att personer som inte fötts med livmoder ska kunna få en sådan inopererad. Jag ställer mig såklart inte emot något sådant, om det nu är någon som vill utsätta sig för barnafödande. Däremot tänker jag mig att målet på ett samhälleligt plan bör vara att barnafödandet förläggs helt utanför kroppen, och sedan kan de som känner för att genomgå graviditet göra det som någon slags extremsport.

En annan intressant invändning jag får är att det inte skulle vara ekonomiskt hållbart. Visserligen ligger det mycket i att en inte kan se automatiserat barnafödande som någon räddning för hela världen inom en snar framtid, eftersom det såklart skulle kräva en del för att bygga upp en sådan struktur. Däremot tycker jag fortfarande att en kan ha det som ett långsiktigt mål. Problemet i samhället idag är att människokroppar, och speciellt kvinnligt kodade sådana, är så hemskt lågt värderade att vissa tycker att det är viktigare med pengar. Det som vi idag inte betalar med pengar, till exempel bra förlossningsvård, forskning rörande graviditet och hur vi kan förhindra skador vid graviditet, betalar ju människor med sina kroppar. Det är ofta en mycket högt pris att betala i form av smärta, ofrihet, kvinnomisshandel och underlivsskador.

För mig är det en självklarhet att vi i ett civiliserat samhälle prioriterar människors hälsa och välbefinnande framför pengar. Jag tycker absolut att en sådan investering i människors hälsa är ekonomiskt försvarbar. Men vissa tenderar ju att se folks kroppar, speciellt om de råkar vara utrustade med livmoder, som slit- och slängvaror.

22 reaktioner till “Ett steg närmre det automatiserade barnafödandet.”

 1. Jag tror att om idéen med automatiserat barnafödande hade framförts av en manlig forskare med vetenskapliga framsteg i fokus så hade det här inte alls sett som lika kontroversiellt som när du, privat kvinna framför det ut ett ideologiskt perspektiv.

  1. Iden om konstgjorda livmödrar fördes väl fram i Shulamith Firestones ”The Dialectic of Sex”. Jag vet inte om hon var först, jag har inte läst den boken iofs.

 2. Inte att förglömma alla hormoner kvinnor skulle slippa stoppa i sig/bli pålurade för att förhindra graviditet. Hurra!

  1. Fast bara för att vi möjliggör graviditet utanför kroppen betyder ju inte att kvinnor blir av med sin reproduktiva förmåga. P-piller skulle inte längre behövas endast om alla plötsligt valde att sterilisera sig, vilket jag verkligen inte tror skulle hända.

   1. Nä det var bara min spontana tanke, att det vore skönt och en extra bonus. ”Alla” hade ju inte behövt utan de som då inte känner för att ägna sig åt extremsporten graviditet. Men så långt fram i tiden hoppas jag såklart att preventivmedel ser annorlunda ut och att alternativa metoder har mer fokus!

 3. Jag älskar idén om graviditet och barnafödande som extremsport! Nog känner en sig lite som Göran Kropp efter att ha genomgått pärsen. Han frös bort fingrar och tår och kom inte ned för berget som samma person fysiskt. Detsamma gäller nog för de flesta kvinnor som fött barn fast skador på andra delar då förstås.

 4. Jag vet inte om jag förstår rätt nu? Men menar du att det vore bra om människan kunde tillverka/föda barn utanför människokroppen? Alltså i en artificiell livmoder?
  Varför är det något att sträva för i såna fall tycker du?

  Själv tycker jag det låter skrämmande.

  Mvh

  A-C

   1. OK. Det var kanske inte heller ett argument. Men jag vill gärna fråga vad du anser är fel med naturens ordning i frågan om livmödrar?

 5. Är själv just nu redigt upprörd pga kvinna i min närhet som själv jobbar inom vården och VET vad mycket som kan gå fel och vad vanligt det är med permanenta underlivsproblem efter vaginal förlossning, och som hade skräck för att föda. Och vården bara ”ojoj vilken irrationell fobi, bäst du går i lite terapi och lär dig att vaginal födsel är jättebra och oproblematisk”. Fick också fler historier än så på köpet om kvinnor som fått alla möjliga problem och vården ska bara vifta bort det, för allt som har med barnafödande att göra är ju NOOOORMAAALT och NAAATUUUURLIGT.

  Också på samma tema: Kollega som är expert på medicinsk etik fick frågan av en journalist om det inte var PROBLEMATISKT med livmoder-transplantationer. Hon bara ”öh nej? Det är väl ingen principiell skillnad på att transplantera en livmoder och att transplantera hjärta, lever eller vad som helst?”. Journalisten bara ”men tror du inte att det kanske är MEEEEENINGEN att vissa människor inte SKA ha barn”?

  1. Say what?! Vad är det med alla dessa människor som har nån idé om att det finns nån ”mening” med saker som händer oss? Fast tydligen bara vissa saker då eftersom jag antar att hen inte motsatte sig de andra sorternas transplantation med argumentet att det kanske är MEEEENINGEN att vissa ska dö även fast vi kan rädda dem.

   1. Exakt… Eller varför ge folk antibiotika när de har ett infekterat sår, det kanske är MEEEEENINGEN att vissa ska få kallbrand och dö? Lägg ner den onaturliga sjukvården!

    1. Samma argument skulle ju kunna användas vid impotens.

     ”Det kanske är meningen att vissa män inte ska bli fäder. Är det inte oetiskt då att skapa mediciner som ger män ståndet åter och med det förmågan att ha samlag? Det är naturligt att vara impotent och naturen ska vi inte hålla på och bråka med. Det kan ge farliga konsekvenser.”

     Vad lustigt att jag aldrig hört det argumentet uttalas någonsin.

 6. Att transplantera livmödrar till dem som inte en har en fungerande eller vad det nu kan vara, tycker jag är bra. Ett framsteg.

  Men jag tror tycker däremot inte att ett foster ska mogna upp i en ”låda” utanför kroppen på ett laboratorium. I och för sig vet jag inte ens om det har diskuterats om detta ännu. Hoppas innerligt att det inte har det. Jag tror människan redan som foster behöver kärleken från den som bär det inom sig.

  1. Okej, tack för dina spekulationer. Jag föredrar dock att basera mina uppfattningar om det som är säkert nämligen att graviditeten är en smärtsam och skadlig process.

 7. Jag har varit gravid med tvillingar! Det bästa som har hänt mig, också fysiskt. Upplever min kropp starkare efter den erfarenheten. Visst, jag kan inte svara för alla. Det kan ju ingen göra. Frågar jag mina vänner som själva varit gravida så har ingen upplevt att deras graviditet var skadlig och smärtsam. Så att påstå att det är ”säkert” kanske också är att generalisera lite för mycket? Vad menar du förresten med skadlig och smärtsam? Det finns ju uppenbarligen massor av kvinnor som njuter av att vara gravida och trots smärtan i samband med förlossningen upplever att det är en mycket stark upplevelse fylld av positiva känslor, inte minst när barnet är fött.

  Skador i samband med med förlossning är inte heller det naturliga förloppet. Ofta handlar det om inkompetens hos personalen.

  Att bebisar känner av mammans hjärtslag och hör hennes röst och reagerar positivt på det är heller inga spekulationer. Personligen upplevde jag själva graviditeten som en förberedelseperiod som jag inte skulle vilja vara utan.

  1. Ja om du nu tycker det är så fett kan ju du fortsätta med det, jag bryr mig inte. Tycker bara inte din ”känsla” ska diktera hur andra ska göra.

 8. Okej jag ska inte störa med mina tankar om du inte bryr dig. Jag ville bara uttala mig om vad jag tycker är etiskt riktigt av ett samhälle att göra/bistå med. För mig är det en fråga om etik och kärlek eller bristen på den, och en fråga om människosyn.

  Sen, och detta må jag vara ensam om att tro, så tror jag inte att graviditet utanför kroppen någonsin kommer att bli möjligt. Jag tror att intresset helt enkelt kommer vara för litet. Men jag kanske har fel? Det skulle vara intressant att göra en undersökning och se hur många människor rent procentuellt som skulle vilja låta sitt foster/bebis växa upp på ett labb.

  Nu ska jag sluta tjata. 🙂

  1. Ja, barnafödarideologin som du förespråkar är ju stark. Himla tråkigt. Däremot ser jag inte varför jag ska basera mina åsikter på att folk i allmänhet är bekåtsträvare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *