Face it: knark är najs!

Candy har skrivit ett bra inlägg om hur folk ljuger kring att svältdieter inte fungerar.

Det hon beskriver är att många säger att svält inte funkar, vilket är en lögn. Man går ner i vikt av att svälta sig själv, det är förvisso inte hälsosamt, men det funkar. Jag håller helt med Candy om att det är onödigt att ljuga om det, jag har stört mig på det flera gånger själv.

Det jag tänker på, rent spontant, är drogdebatten. Man får ofta höra att droger är det hemskaste som finns, på massa olika sätt. Och visst stämmer det att många (långt ifrån alla) droger är skadliga, men det misstag antidrogpropagandaorgan begår är att inte tala om det positiva med droger över huvud taget.

För såhär är det: knark är najs! Det är roligt, spännande, ger nya och stundtals helt fantastiska upplevelser och kan dessutom vara givande på ett plan bortom den direkta verklighetsflykten eller längtan efter något nytt. Man måste erkänna det för att kunna ha en seriös debatt om droger. För om man inte erkänner drogernas tjusning så kommer kampanjer mot droger att framstå som just propaganda: lögn eller i alla fall grovt missvisande.

I förlängningen gör det att alla som pratar om drogers skadlighet framstår som icke tillförlitliga, eftersom de sabbar sitt förtroende genom att vara helt onyanserade i sin beskrivning av det. Det som testar droger, eller kommer i kontakt med folk som gör ”det”, kommer förr eller senare att fatta att mycket av det man lärde sig i skolan eller av sina föräldrar är rent bullshit (bland annat den där klichén om att ”hasch är en inkörsport till tyngre droger”. Ungefär som att de flesta som kör heroin röker cigg).

Det finns farligt knark och det finns knark som inte är så farligt, allt knark kan brukas på olika sätt, där vissa sätt är skadliga men andra är helt okej. Detta på samma sätt som du kan dricka alkohol utan att vara alkoholist. Det finns ingen anledning att mygla med detta, det är snarare kontraproduktivt. Jag skulle vilja se en seriös drogundervisning som lyfte fram både det bra och dåliga med droger och var inriktad på att driva en schysst debatt kring det.

För att ljuga kommer man då ingenstans med.

5 reaktioner till “Face it: knark är najs!”

 1. Jag håller överlag med dig. Jag anser dock inte att man ska undervisa om drogernas ”positiva effekter” i skolan. Självklart ska man inte ljuga om det (av just den anledning du nämner), men jag tycker ändå att utbildningsväsen ska arbeta för ett minskat missbruk, och för att göra detta tror jag att man, tyvärr, även måste motarbeta bruket.

  Sen måste jag fråga vad du har i åtanke när du säger att långt ifrån alla droger är skaldiga? Det skulle väl typ vara lustgas, men det är inte narkotikaklassat.

  1. Det beror väl på vad man menar med ”skadligt”. Tillräckligt skadliga för att vara värt att bry sig om.

 2. ”Detta på samma sätt som du kan dricka alkohol utan att vara alkoholist”
  Jag har träffat på unga människor som är helnykterister pga just den grejen. Undervisningen i skolor mm är extremt trångsynt och barnen får lära sig att man helt tappar kontrollen när man dricker (ha! Har stora problem med inställningen att man gör något bara för att man är full, som om ens förstånd helt magiskt kopplas bort och man inte kan säga nej till sex/droger/olagligheter då).

 3. Visst kopplas spärrar av typen överjaget bort (man använder sin ”reptilhjärna”, älskar det ordet förresten), men det innebär ju att du gör saker som du VILL men inte VÅGAR/KAN annars. Som att ha sex med någon som är het. Det är ju inte så att man tackar jag till något random fyllo för att man helt tappat kontrollen, vilket många kids tror.

  Är inte så bäst på droger men det lilla jag provat var inte riktigt efter min smak (tycker om känslan av kontroll som även min reptilhjärna kan ge) men smaken är som smaken. Bättre att berätta precis som det är och få en ökad trovärdighet istället för att lära barnen sådant som de sedan kommer att upptäcka är mer eller mindre lögner (man kan bli beroende av att prova en gång känns som en sådan sak, tror inte ens heroin kan få en att bli pundare på första försöket).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *