Feminism och kön

En vanlig och viktig diskussion inom feminismen är hur man ser på kön. Det är en viktig ideologisk fråga eftersom vår syn på kön leder till olika slutsatser angående vad patriarkatet är och hur det ska bekämpas.

Jag tänker inte att detta är en vetenskaplig diskussion så mycket som en ideologisk. Jag tror att kön bestäms av en mängd olika faktorer, såväl biologiska som sociala. Frågan i min mening handlar snarare om var vi lägger tonvikten i vårt teoribygge. Att se kön som socialt konstruerat leder till andra slutsatser än om man ser på det som biologiskt.

Sedan beror det också på vad vi menar med ”kön”. Jag tänker att det för det mesta handlar om uppdelningen av mänskligheten i män och kvinnor, men att ”kön” även innehåller andra aspekter och möjligheter. Vi har alla kroppar med könsdelar om dessa finns såklart oavsett samhällsbygge. Vi har behov och begär som könsvarelser; behov av intimitet, kärlek, bekräftelse, passion. Detta kommer också att vara ett mänskligt behov i alla typer av samhällen. Och detta kan vi kalla våra könade liv.

Uppdelningen man/kvinna tror jag är socialt konstruerad i den meningen att de allra flesta egenskaper vi ser (eller tror oss se) i de olika könskategorierna är någonting som kommer av samhällets organisering snarare än direkt från vår biologi. Detta innebär inte att skillnaden skulle vara mindre reell, de är i allra högsta grad en del av vår materiella verklighet och någonting vi alla på ett eller annat sätt måste förhålla oss till. Samtidigt tror jag att det finns en biologisk komponent i den meningen att mäns och kvinnors kroppar (generellt) har en stor skillnad; huruvida vi har en livmoder eller inte. Denna skillnad tror jag spelar en stor roll för patriarkatets utformning både i dess historiska grund men också dess nutida reproduktion. En stor del av exploateringen av kvinnor idag centrerar kring just detta, att våra reproduktiva förmågor exploateras. Många av patriarkatets ideer om vad kvinnor är och borde vara härleds också utifrån detta faktum.

Med detta resonmenag menar jag inte att hänfalla åt någon slags biologisk determinism. Det hade absolut kunnat se annorlunda ut utifrån dessa fysiska skillnader. Men det går inte att förneka att de har stor betydelse i hur patriarkatet har utformats.

Detta innebär emellertid inte att endast kvinnor med livmoder är utsatta för kvinnoförtryck, lika lite som en person ur arbetsklassen som inte förmår arbeta slutar vara utsatt för kapitalistiskt förtryck. En del i det patriarkala förtrycket är att kvinnor reduceras till sina reproduktiva förmågor och detta gäller ALLA kvinnor, de kvinnor som är för gamla, sjuka, degenererade, ovilliga eller lesbiska för att skaffa barn, eller som fötts i en kropp utan livmoder, blir ju drabbade i den meningen att de inte ses som riktiga kvinnor; den legitima platsen som tillmäts kvinnor i patriarkatet är inte öppen för dem. Detta slår oerhört hårt mot dessa kvinnor.

4 reaktioner till “Feminism och kön”

 1. Kan inte skriva på insta så ang Megabitch; Såg det komma. Först inlägg om att hon inte orkade (helt förståeligt) ha femtioårsfest och hintar om att nån skall fixa en överraskningfest pga hon har alltid värst erfarenheter av alla (påminner alla i många inlägg om hur svårt hon haft det även när det ser ut som att de kan handla om Aleppo är det växlat med Js hårda erfarenheter) och har alltid suttit ensam på sina fester, sen kommer inlägg om att ingen kan älska henne och ingen allt hemskt som hänt henne IGEN och en massa vänner taggas inför födelsedagen för att ingen skall MISSA hur förfördelad hon är. Vidare hintar hon om ”tänk om det började en backabitchen” för hon önskar det så men ingen backar. Sen hintar om att hon blöder följare och att det isf är ert fel. Sen lägger hon ut detta om dig Fanny. Da daaaaa sen kan hon gråta ut hos sina KÄNDISVÄNNER och ljuga ihop (redan gjort på fb) att HON är utsatt för drev. Mission completed!

  (Kulturvännerna hon ”ödmjukt” skryter om, använder hon strategiskt, de vågar inte unfrienda pga då blir de transfober utan alla måste bedyra sin kärlek och tycka synd om plus är tvingade att peppa J för STYRKA annars blir de slängda under en buss. Alla kändisar hade rykt för länge sen likt kattrevolution m fl om de inte vart kända).

  Sen deleatar hon alla transpersoner likt mig som ber henne sluta. Och magiskt så blir hon hemlig och ett hatkonto blir aktivt. VARFÖR ser inte hennes följare att de blir manipulerade till att backa och älska genom väl valda strategier? Tycker inte de att det är märkligt att en 50 basts dam callar out en 20 åring? Gång på gång på gång? Hallå finns det nån här som känner henne och kan prata om att hon gör sig själv så illa genom all manipulation?

  Johanna; snälla stäng av alla konton gå ut i riktiga livet du kommer få sann kärlek där inte sånhär du måste bluffa dig till!!!

 2. PS hur klarar du av Johanna eg? Och att hon nu lurar i alla feminister tex Wollter att HON inte står för några drev och ”härvor” fast det är hon som skapar dem? Tycker du är fin som står över allt det där, men hade själv velat att J nån satans gång kom till insikt alternativt att folk slutade tro på henne, slutade gå på hennes manipulationer. Det borde ju hända snart. Har NÅGRA avsvurit sig hennes höghet??? Jag menar senaste v m tex ”vad hade ni skrivit om jag vore död” är ju höjden av själv idoliserande. Skumt. Vuxna människor…. Hur känner du?

  1. Alltså jag har ju aldrig ngn direktkontakt med henne. Aldrig tyckt att hon har ngt av substans att komma med. Det du berättar om hennes agerande är ju minst sagt oroväckande.

 3. Eller hur. Är för sorgligt. Och nu kallar hon oss transpers som inte håller med henne (”hon som glööööder” hahaha) för ”tam transsvans” och brunnäsor. OCH nu är hon ledamot för FI. När skall nån säga till om att hon, Johanna, skapar otrygga rum???? JAG vågar inte va m i FI aktivt när hon är där. Om man inte delar hennes manipulerande kampsätt exakt är en en svikare. Inte ett så solidariskt sätt att driva politik. Hon mobbade ju bort kattrevolution, vet du var hon tog vägen??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *