Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

”Feminister har fått för lite kuk” är ett hot om sexuellt våld.

En sån där ”höhö”-grej som ofta förekommer i feministiska kretsar är olika skämt om idén att ”feminister bara fått för lite kuk”. Jag har väldigt svårt att tycka detta är roligt, och jag tänkte förklara varför.

I patriarkatet finns det en generell idé om kuken som vapen. Den patriarkala vanan att sätta likhetstecken mellan genitalier och kön trogen kopplas penisen ihop med män och manlighet. Och eftersom essensen av manligheten är makt och kontroll över kvinnor blir penisen någonting som kan och bör användas för att kontrollera kvinnor. Helt enkelt ett vapen för att utöva sexualiserat våld, makt och kontroll.

Jag tänker på de kommentarer, mejl och inlägg i min flashbacktråd jag läst, ett återkommande tema är att jag ska bli ”satt på plats”, vilket ska ske sexuellt, alltså genom att jag ska ”få kuk”, antingen av personen själv eller av någon annan.

När någon skriver liknande så tänker jag inte att det handlar om att det skulle vara så skönt att ha kuk-i-fitta-sex att jag skulle sluta vara feminist för den sakens skull, utan helt enkelt att jag ska sättas på plats och skrämmas till tystnad. Jag tror inte att de män som skriver till mig att de ska ”visa mig” genom att ha sex med mig menar att de ska göra det skönt för mig och därmed bevisa att patriarkatet är kul eller något, de menar att de ska utsätta mig för ett övergrepp och därmed visa sin makt över mig.

Och ja, någon sanning ligger det väl i detta. Många kvinnor skulle nog kuvas om de utsattes för den här typen av sexuellt våld, helt enkelt inte våga vara lika frispråkiga, mig själv inkluderad. Om jag hade en relation med en man som utsatte mig för sexuella övergrepp så skulle jag nog tycka att det var betydligt mycket jobbigare att skriva om detta. Och vidare; jag får mycket mer rum för frigörelse och subversiva tankar när jag inte har romantiska relationer med män, alldeles oavsett om det varit sexuellt våld inblandat eller inte.

Jag tycker inte att det är särskilt roligt att män anser att jag ska tystas genom patriarkalt våld. Jag tycker inte att det är roligt att idén om kuken som vapen, om sexuellt våld som en rimlig metod för att tysta kvinnor och så vidare reproduceras på det här sättet.

6 kommentarer till ”Feminister har fått för lite kuk” är ett hot om sexuellt våld.

 • Jo skriver:

  Det är möjligt att det i konfrontativa diskussioner på nätet är hot om sexuellt våld som är det centrala. Har i princip aldrig varit med i sådana diskussioner, så jag kan inte ha någon särskilt välgrundad uppfattning om det. Kan säkert vara vanligt i fyllebråk och liknande också.

  Men, på fullt allvar, den vanligaste och mest centrala betydelsen jag stött på (i livesamtal med män, inga kvinnor närvarande) handlar i huvudsak om att om kvinnan i fråga mådde bättre så skulle hon inte vara så jobbig, d.v.s. aggressiv och konfrontativ. Och att man mår bra och blir mer tillfreds med livet av bra sex är ju rimligt. Och att man lätt blir mer aggressiv om man mår dåligt (inklusive att vara sexuellt frustrerad) likaså. Sen är det en annan sak att den som använder frasen förhärligar sin egen och manssläktets förmåga att ge kvinnor livstillfredsställelse genom sex, och dessutom förminskar eller ogiltigförklarar att kvinnan ifråga vanligtvis är arg av andra skäl än sexuell frustration.

  Jag markerar när jag hör sådana uttalanden, på ett eller annat sätt. Jag tycker intensivt illa om den sortens formuleringar, av en massa olika anledningar. Men det hindrar inte att ett av budskapen i sådana formuleringar ofta är ungefär ”Hon verkar må dåligt. Någon borde hjälpa henne att må bättre”. Mer än en gång har jag hört frasen användas framför allt som kritik riktad mot kvinnans partner, att han inte sköter sitt jobb med att ge henne det hon behöver för att må bra sexuellt.

  • red skriver:

   Felet är vel mäst att folk verkar tycka (eller borde tycka) att allt fixas med sex i dethär argumentet. Att män fokuserar på sex gör knappast det säkrare att gå hem på kvällen eller gör att nån blir tagen mer på alvar :/

   • Jo skriver:

    Precis. Och att man genom att välja att tänka på såna sätt smiter från att behöva göra svårare saker, som t.ex. att ifrågasätta och ändra på hur man själv tänker och beter sig.

 • o3 skriver:

  alltså det enda problemet jag ser här är att kuken bara är början på hoten

  t.ex jasså du vill ha jämställdhet ja då skall jag behandla dig som en man nästa gång bla bla bla
  vad innebär de här att bli behandlad som man

  vi kan fylla på i mängder och nej det är inte speciellt roligt alls faktsikt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv