Fly och titta aldrig tillbaka.

Mitt enda råd till den som lever i en destruktiv relation; dra snabbt som fan. Bara fly och titta aldrig tillbaka. Det kommer inte att bli bättre. Det kommer inte att bli lättare att lämna. Det kommer inte att komma ett tillfälle som känns ”rätt”.

Tänk på att saker och ting normaliseras så olidligt snabbt. Tänk på att tid förflyter så fort. Tänk på att en fastnar så lätt. Tänk på att de där sakerna som ni kommer på för att lappa ihop relationen; flytta ihop, köpa saker tillsammans, skaffa barn, skaffa husdjur, kan vara någon som binder er närmre varandra och gör det ännu svårare att lämna.

Härda ut. Det kommer att vara svårt, det kommer att göra ont, det kommer att kännas som om du aldrig någonsin kommer kunna andas utan smärta igen, som att du aldrig någonsin kommer kunna le igen. Men du kommer att kunna göra det, bara inte tillsammans med personen som skadar dig, som gör dig svag.

Precis som med alla beroenden är destruktiva relationer smärtsamma att bryta, men när det väl är gjort så kommer du att vara så mycket starkare. Du kommer att vara så oändligt mycket starkare.

Ta till alla till buds stående medel. Håll inte tillbaka tårarna, ilskan, frustrationen, skriken utan låt allting flöda fritt. Ge utlopp för all den smärta som samlats. Ring någon du litar på och be om allt stöd du kan få. Var destruktiv om du behöver, för vad som helst är bättre än att stanna där.

Lär berättelser om misshandelsrelationer och destruktiva relationer om du orkar. Läs allt du kommer över om misshandel, om svek, om normaliseringsprocessen. Identifiera mönstren. Skriv om vad som hände. Skriv ett brev till den som skadat dig utan att posta det, eller posta det om du orkar. Tillåt dig själv att vara fullständigt orimlig, hjärtekrossad, arg, hysterisk och självmotsägande. Tillåt dig själv att känna alla känslor av ilska, hat, kärlek och sorg. Alla känslor utom skuld, för det är inte ditt fel. Kom alltid ihåg att det inte är ditt fel.

Till slut kommer du orka resa dig upp igen, till slut kommer du orka andas igen, men aldrig mer med den person som skadat dig. Den personen är för evigt borta ur ditt liv. Och en dag kommer du att vara glad för det.

10 reaktioner till “Fly och titta aldrig tillbaka.”

  1. Jag är fri från den första – och mest destruktiva – relationen jag haft sen ca 5 år tillbaka. Jag önskar att jag bara hade vetat om vilka beteenden som var varningsklockor, för då hade jag kunnat ta mig ur snabbare. Men ur skiten tog jag mig, även om det knappt fanns något kvar av mig själv vid den tidpunkten. På någon vänster lyckades jag lappa ihop mig själv och bli som en helt ny människa. Jag blev starkare, mer definierad som person. Men jag kommer nog aldrig glömma hur den relationen fick mig att må, eller helt kunna läka såren från den. Just därför behöver vi synliggöra destruktiva heteromonogama relationer, för att i alla fall försöka bespara så mycket lidande det går. Tack, för din blogg.

  2. Det här inlägget borde alla som befinner sig i en destruktiv relation läsa om och om igen varje dag tills de orkar och vågar följa dina råd.

  3. Har du något nummer till tjejjour eller liknande att lägga till i inlägget? Jag tänker att alla kanske inte har någon de litar på som de kan ringa och då är det jättebra med konkret information om vad det kan finnas för supportgrupper och liknande. (Kanske också finns läsare som har tips?)

  4. Detta är nog det bästa inlägg jag läst av dig. Det beror kanske på att jag kan relatera till allt du skriver om i det.
    Detta är sånt jag själv hade velat läsa när jag var mitt i skiten och inte visste hur jag skulle ta mig bort.

  5. Detta har inget med inlägget att göra, men när jag kommenterar från min surfplatta så tycks kommentarerna aldrig komma fram. Något märkligt med bloggen eller är det min surfplatta det är fel på? Blev extremt nervös för att eventuellt ha skrivit något dumt och blivit blockad men jag har svårt att tro att det är så.

    1. Tror att det kan va att du har annat ip då vilket gör att din kommentar fastnar i förhandsgranskning. Är ibland seg på att gå igenom kommentarerna.

  6. det här inlägget var så sjukt behövligt för mig just nu. fick mig att grina lite, på ett bra sätt. tack. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *