Fördomar och teori.

Mången gång har jag hört människor uttala sig i stil med ”men du generaliserar/drar alla över en kam/sprider fördomar” när jag skriver om min förståelse av patriarkatet. Det vill säga: att säga ”alla män förtrycker alla kvinnor” är att ha ”fördomar”.

Såhär: det är stor skillnad på att ge uttryck för fördomar och ett teoretiskt resonemang. Det jag gör är det senare. En fördom hade varit att säga ”alla män har någon gång tafsat på en kvinna”. Det är något väldigt konkret, något som säger något om varje individuell mans handlingar. Det är inte samma sak som att säga att alla män förtrycker alla kvinnor.

När jag säger ”alla män förtrycker alla kvinnor” så menar jag att män i egenskap av sin sociala position och den maktordning som kallas patriarkatet automatiskt hamnar i en situation där de utövar förtryck. Det här säger ingenting om männen i sig, det säger något om hur samhället är konstruerat. Det handlar inte om individer, det handlar om positioner. Jag tror inte att män har någon medfödd egenskap som gör att de förtrycker, men eftersom samhället är patriarkalt så blir det så. I ett ickepatriarkalt samhälle så skulle det inte vara så.

Ja, i det här fallet är den sagda positionen medfödd. Det gör egentligen ingen större skillnad i sak, även om det såklart kan kännas orättvist att inte få välja. Men tro mig, det känns orättvist för kvinnor också.

Sedan finns det en idé om att eftersom alla män förtrycker så går det inte att göra något åt saken och därför är det lika bra att som man skita i att ens försöka. Premissen här är att förtryck antingen är eller inte är, att det aldrig kan vara mindre eller mer utan att det antingen finns och är förskräckligt eller inte finns och är helt underbart. Så ser inte jag på saken, jag ser det som en glidande skala där män såklart kan välja att agera på väldigt olika sätt, för att antingen motverka sin egen position eller inte göra det. Jag tycker inte att det faktum att en är en förtryckare gör en till en fruktansvärt ond människa, vilket vissa verkar tro. Däremot tycker jag att förtryck är någonting dåligt.

19 reaktioner till “Fördomar och teori.”

  1. Om du befann dig i ett överläge, skulle du då frivilligt avsäga dig en del av ”makten” till fördel för din ”motståndare”? Du har intressanta tankegångar, men är svår att respektera som en seriös debattör, då du ofta skriver i affekt och ger sken av att män och kvinnor tillhör två stridande läger, istället för två delar av en helhet som faktiskt kan fungera alldeles utmärkt tillsammans. Jag som man förespråkar också lika villkor för båda könen, tillsammans med en uteslutande stor del av männen i den svenska befolkningen, men du verkar ha hängt upp dig på de försvinnande få som underhåller sig med att väcka reaktioner genom att skriva elaka saker på internet. Du verkar mena väl och kämpa för en god sak, och du kommer nog få stöd från fler om du tänder ett ljus istället för att klaga på mörkret. Vi är många killar som är lika sura på systemet som du, och du vinner våra röster hellre med diplomati och genom att vara den stora personen, istället för att basunera ut hur illa du tycker om situationen, för det gör vi med. Vi behöver kompromissa och arbeta med varandra, istället för mot varandra, för att nå en bättre lösning. Kämpa på, men be gärna om hjälp från oss killar. Vi kan vara snälla också.

    1. Fast nja, för det mesta skriver jag inte om näthat och sådant, utan om betydligt mycket mer vardagliga fenomen. Ni killar får gärna hjälpa till, och jag har flera fantastiska feministmän i min närvaro. Men gemensamt för dem är att de inser att de också har en del i kvinnoförtrycket.

  2. Dina tankegångar är intressanta och tankeväckande. Tack för det. Jag skulle vilja tillägga att likväl som män upprätthåller den patriarkala könsmaktsordningen bidrar kvinnor delvis till detta också. Tänk exempelvis hur kvinnor utnyttjar sin ”kvinnlighet” för att stödja det manliga egot och hur många kvinnor frivilligt tar på sig ett alldeles för stort ansvar för barnuppfostrand genom att vabba i större utsträckning, och vara föräldralediga i större utsträckning tex. Jag är medveten om att detta påverkas av det faktum att kvinnor i medel har lägre lön, men för att denna utveckling skall vändas krävs att fler kvinnor och män mer aktivt delar på ledigheten, så att detta inte ligger kvinnor till last.

    Givetvis är jag medveten om att män måste ta det största ansvaret för detta, men det här är en konkret åtgärd vi kvinnor kan ta till för att vända världen rätt.

    1. Tja, jag skriver mycket om vad en kan göra som kvinna så tycker väl inte riktigt att det känns så relevant att lägga till, men visst. Vill gärna höra med om hur kvinnor utnyttjar sin kvinnlighet till att stödja det manliga egot.

  3. Så om man tex. skulle säga att ”alla Somalier har låg intelligens” så är det inte att generalisera utan ett teoretiskt resonemang?

    1. Nej, det låter som en typsik fördom. Jag förklarar tydligt skillnaden i inlägget.

      1. Om jag tex. skulle påstå att om man föds i Somalia så har man sämre möjlighet till utbildning och på så sätt har alla Somalier låg intelligens. Och om jag då väljer att kalla detta för ett teoretiskt resonemang.

        Folk som då inte delar mitt resonemang som förmodligen även du gör ser då detta som en fördom.

        Om man då inte delar dina tankar om att män per automatik förtrycker kvinnor är det då fel av mig att se ditt teoretiskt resonemang som en fördom?

        (har inget mot somalier ville bara ta ett tydligt exempel)

        1. Då är väl dels frågan om utbildning och intelligens hänger ihop, hur en definierar intelligens och framförallt relevansen av en sådan utsaga. För det första har ju, enligt din teori, intelligensen egentligen inget att göra med ursprung utan har att göra med i vilken grad en har kunnat få utbildning, och därför är det väl bättre att formulera den så? Det handlar ju inte om just somalier och någon egenskap som de är ensamma om. Detta med män förtrycker har dock att göra med just att de är män i ett patriarkat, och ingen annan bakomliggande orsak. Hade en sådan funnits hade jag inte uttalat mig så.

      2. Dit jag vill komma är att även om du själv ser ditt uttalande som ett teoretiskt resonemang så betyder det inte att andra ser det som en fördom.

  4. Och när du väljer att kalla det för ”teoretiskt resonemang” så lämnar du dörren öppen för att det i praktiken kan det vara så att män inte alls förtrycker kvinnor. Ett teoretiskt resonemang behöver inte alls ha någonting med sanningen att göra.

    1. Det har troligen mer med sanningen att göra än simpla fördomar, men det är klart att det inte behöver vara sant precis som med alla andra utsagor om verkligheten.

  5. Med tanke på ditt första inlägg så trodde jag du brydde sig hur andra tänker, men om du nu inte gör det så visst.

  6. Någon verkar ha svårt att inse att ”teoretiska resonemang” ofta kan användas som språklig dräkt för fördomar, som ett sätt att bekräfta unkna uppfattningar eller magkänslor vilka somliga redan har bestämt sig för att hålla på. Och att ”faktabelägg” för den sortens teori ofta i botten handlar om privata anekdoter eller ren och skär ’truthiness’, löst formulerade påståenden och punchlines som fungerar att köra fram oavsett om de är korrekta eller inte.

    1. Tja, om du frågar till exempel en sociolog om huruvida patriarkatet existerar så kommer du nog få höra annat.

      Det är klart att teoretiska resonemang kan betyda det, i det här fallet ser jag dock inte varför det skulle stämma och du verkar inte heller ha något vidare argument för det.

  7. A clarification please: When you say ”alla män” and ”alla kvinnor” do you mean the group of men and group of women OR do you mean all individuals in the group of men and all individuals in the group of women?

    A question: If an individual has been given power over another in one way, say gender, and yet has an overall lack of power vs. that same individual due to other ways, say economic / social status, then would you judge the total balance between the two individuals or each part on its own when you consider applying concepts such as ”förtryck”?

  8. In the phrase ”alla män förtrycker alla kvinnor” does ”alla män” refer to the group of men or all individuals? Same for ”alla kvinnor”?

  9. Bra inlägg – jag förstår dock inte att det är så många som inte verkar förstå vad du menar trots att de ger sken av att ha läst inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *