Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Företag som ”arbetar” politiskt.

IMG_20130526_165228

La upp denna bild på Instagram med texten: Detta att Telge energi försöker icensätta något slags folkinititiv för att gynna sin sak…

Följande konversation utspelade sig sedan mellan mig (F) och frågeställaren (J).

J: Är det verkligen hemskt att det även görs vinst då det i slutändan gynnar elbranchen och miljön?

F: Ser du inte problemet i att företag använder sig av demokratiska kanaler tänkta för medborgare?

J: Fast, även om det gynnar telge så gynnar det väl ändå i slutändan elpriserna samt bättre miljö? Slutprodukten är väl densamma. Sålänge det handlar om förbättring för alla?

F: Fast det gör det ju inte, finns bättre sätt att gynna miljön om det är det en vill åt. Det är ett problem att företag gör anspråk på att föra politisk kamp, när de egentligen sätter sitt eget bästa främst. Tror du Telge skulle ställa sig positiva till en miljöförbättring om den innebar sänkta vinster för dem? Problemet är att företag definierar frågan och kampen, vilket gör att deras intressen styr den.

J: Det är väl så i detta fall så ser jag liksom ingen skada, även om det är i deras egna vinstintresse då har ju varje bolag ett intresse att göra vinst! Jag ser som inte ett problem om deras egna intressen som i detta fallet kan leda till någoting bra? Förstår vad du menar, men även om det är en baktanke till det hela så är det väl ändå slutprodukten med eller utan baktanke positiv?

F: jag tror tyvärr det kan göra mer skada eftersom dessa initiativ (som ofta är ganska menlösa) skymmer sikten för vad som verkligen behövs.

Jag tycker i alla fall att det är ett stort problem att företag försöker icensätta olika typer av folkinitiativ och utnyttja kanaler för politiskt inflytande menade för medborgare för att göra sin grej. Det är lite som om ett enskilt företag eller Svenskt Näringsliv skulle starta ett parti (något det såklart inte behöver eftersom de istället kan typ anlita en Pr-byrå med uppdrag att få högt uppsatta sossar att vrida partiet åt höger, obs sann historia en kan läsa mer om här). Det är klart att näringslivet har politiska intressen, men de har kanaler för att få ut dessa intressen till exempel genom att vara remissinstanser i olika förslag eller sitta med i olika nämnder och så vidare. Namninsamlingar, demonstrationer och så vidare är liksom inte deras kanaler.

Sedan tror jag att det är farligt att låta företag ”kapa” olika frågor. Visst kan en resonera som ovan och mena att de ändå gör ”någonting” bra (vilket såklart kan diskuteras, jag tycker till exempel inte att skattesänkningar på ren el är en schysst miljöinsats) men det är ju ganska uppenbart vilka intressen det är som sätter agendan. Om företag tillåts ”ta” en fråga, driva opinion och formulera problem, så kommer lösningarna alltid begränsas till det som företaget också vinner eller i alla fall inte förlorar något på. Det gör att debatten förlorar udd och att vi riskerar att missa de verkliga lösningarna på saker och ting. Så nej, jag tror inte att det går att låta företag ta plats i dessa rörelser utan att samtidigt förlora i analys och udd.

5 kommentarer till Företag som ”arbetar” politiskt.

 • Sofia L skriver:

  Jag håller verkligen med och tycker du formulerar detta bra. Men jag undrar om lite också VEM tycker då ska driva de viktiga frågorna ? Ibland upplevar jag att många är totalt ointresserade av politik och förändring. Vem skall egentligen föra opinion ? Fine att företagen inte skall göra det för det tycker jag blir märkligt och precis som du beskriver så handlar det just om att dra vinstnytta av de vindar som blåser men ofta funderar jag på vem som skall vara den drivande kraften i förändringen? Pessimistiskt formulerat så känner jag att privatpersoner inte har den kraften/viljan/orken/ motivationen……

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Det finns ju verkligen intressegrupper som gör det i många fall. Vissa frågor drivs såklart alldeles för lite, men det gör inte att företag ska göra det istället.

 • Per "den orakade manliga feministen" skriver:

  Bra som densingen. Håller verkligen med F. Tyckte framförallt att repliken ”Problemet är att företag definierar frågan och kampen, vilket gör att deras intressen styr den” satte huvudet på spiken. Tycker mig ha märkt av en kraftig ökning i privata företags lobbyverksamhet i samhället senaste åren. En utveckling som verkligen, verkligen skrämmer mig.
  I övrigt vill jag tillägga att jag själv, i likhet med du (Fanny), läser Nationalekonomi och tycker du ofta skriver väldigt insiktfullt och genomtänkt. Tack för en bra blogg.
  Much love den orakade manliga feministen:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv