Förminskande.

Någon tycker att det är att ”förminska” våld mot polisen att beskriva det som missnöje, vilket jag gör här. Våldet mot polisen ska inte förstås som något annat än omotiverat våld, missnöje kan en visa genom att till exempel skicka ett argt brev. Nå, alldeles oavsett om en tycker det är ”moget” eller ”konstruktivt” så är våldet som riktas mot samhällets institutioner och egendom, så även polisen, en missnöjesyttring. En kan såklart avfärda den som illegitim rakt upp och ner, och säga att de som utövar den är bortskämda eller vad en nu får för sig är en vettig kritik.

Jag orkar ärligt talat inte riktigt bry mig om att diskutera saken ty jag vet att den enda långsiktiga lösningen på detta problem är att skapa förutsättningar för de här människorna att ta sig ur sin prekära situation, göra något konstruktivt av sin tid och så vidare. Dessa möjligheter erbjuds inte idag. Dessa områden är ju mer eller mindre övergivna av samhället, dessa människor vet att de inte kan vända sig till ”samhället” och be om hjälp.

Vissa människor tycks tro att denna situation kan lösas genom att ”markera” att våld mot polis och statlig egendom inte är ”okej”. Hur detta ska ”markeras” av mer statligt våld riktade mot dessa personer är mig en gåta. Detta är inte en fråga om bristande intellektuell förståelse utan om livssituationer. Tror någon på allvar att människor kastar sten på snuten för att de inte rent intellektuellt förstår att en inte får gör så? Det är ju skrattretande alternativt djupt tragiskt.

Detta resonemang är om något förminskande, det handlar om att förminska komplexiteten i denna situation till en fråga om att dessa personer måste lära sig ”rätt och fel”. Det är ett fördummande resonemang som används för att upprätthålla rådande samhällsordning och som för med sig fruktansvärda konsekvenser i form av tusentals personer som tvingas leva i det.

2 reaktioner till “Förminskande.”

 1. Hej hopp det är jag som är ”någon”!

  Jag har personligen aldrig påstått att dessa ungdomar är ”bortskämda” eller att de inte vet att det är fel att kasta sten på polisen. Jag gjorde en massa saker jag visste var ”fel” när jag var tonåring. Att busa är det många tonåringar gör, oavsett samhällsklass. Ibland går det för långt och då måste någon våga säga till. ”Tror någon på allvar att människor kastar sten på snuten för att de inte rent intellektuellt förstår att en inte får gör så?” skriver du. Nej, men när något avdramatiseras inom ett samhälle eller en grupp människor, så som hat och trakasserier mot poliser, så ser man lättare på det.

  Jag tycker det är fördummande och förminskande att säga till en grupp människor att de inte har något eget ansvar eller egna val.
  Vissa jag känner som växte upp i Rinkeby (och andra förorter) har det gått hur bra som helst för. De valde att INTE kasta sten på poliser och bussar, utan att koncentrera sig på skolan/fotbollen/dansen istället.

  Du påstår att inga alternativ erbjuds idag. Att dessa områden är övergivna av samhället.
  Fanny, när var du i Rinkeby senast? Har du någon aning om hur mycket Rinkeby fräschats upp på senare år? Lägenheter byggs om och snyggas till. Där finns det fortfarande fritidsgårdar, vilket är mer än vad man kan säga om mina gamla kvarter. I Rinkeby anordnas det festivaler, de har ett stort bibliotek, det anordnas fester och discon utan alkohol. Det är en riktigt sprakande plats där saker händer hela tiden. Men faktum är att de som bor där inte helt sällan kommer ifrån krigsdrabbade länder, det tar inte två år att lära sig ett språk flytande och att integreras i samhället och framför allt är Rinkeby en väldigt liten ort med en stor befolkning. Det kan alltid göras mer bra saker för Rinkeby såväl som andra orter, men vissa problem kan inte utomstående makter fixa, helt enkelt.

  En viss del av min uppväxt spenderades i Rinkeby då jag hade vänner, bekanta, pojkvänner och familjevänner där, plus att min mamma har jobbat där i över tio år. Där, precis som i den förorten jag växte upp, fanns det bland somliga ungdomar en fientlig attityd gentemot polisen. Jag ser det som en tonårsgrej, men jag vet inte om det mest förekommer i de fattigare delarna av stan. Troligtvis. Denna attityd finns inte bara i Sverige, utan är utbredd i alla delar av världen. Ibland är den befogad, då alla poliser knappast är änglar, men ofta är det bara en dum ”grej” ungdomar får för sig. Jag har inte många kompisar som fortfarande står för att ”All Cops Are Bastards” om man säger så. Folk får tycka vad de vill men när deras åsikter yttrar sig i våld är det vuxenvärldens uppgift att säga till.

  I detta fall kom polisen till platsen då bilar i Rinkeby sattes i brand. Sen blev polisen attackerade. Vad visade ungdomarna missnöje mot? Att polisen försökte stoppa/utreda ett brott? Är det polisens fel att de inte tycker fritidsgården/danscentret/festivalerna/biblan är roligt nog eller att deras föräldrar inte kan hjälpa dem med läxorna? Vem tjänar på att gagga med dessa kids? De själva? Rinkebys befolkning? I think not. Som sagt, vi ska alltid sträva mot att förbättra samhället, men det utesluter inte att säga till på skarpen när folk går för långt. Förbättring sker inte över en natt.

  Det positiva med att skaffa fler poliser är att poliserna på ett ställe får avlastning och känner sig mindre frustrerade och därav gör sina jobb bättre samt bemöter människor på ett trevligare sätt. Om inte annat tänker jag på de resterande 90% som inte är kriminella och som kanske känner sig tryggare med fler poliser runt sig. Äldre osv.

  Och ”skaffa er ett liv” är PRECIS vad de människor som faktiskt måste befinna sig på dessa platser tänker när kidsen löper amok och förstör för alla andra. Du kanske aldrig har suttit på en buss mot Rinkeby påväg till jobbet, men kommit försent dag efter dag för att ett gäng ungdomar visat ”missnöje”, men för oss från blåa linjen är det faktiskt verklighet.

  1. Fast det Modig förespråkade var ju inte att poliserna skulle kunna ge bättre bemötande, utan kort och gott ”hårdare tag” vilket är djupt otillräckligt. Problemet kommer helt enkelt inte lösas genom att poliserna blir fler och tagen blir hårdare, i så fall är det karaktären på insatserna man ska förändra. Jag är helt införstådd med att det är jättetråkigt för alla inblandade när et uppstår bråk, men det gör inte att Modigs syn på det hela är mer korrekt eller bättre. Förövrigt så spelar det ganska liten roll hur fräscha lägenheterna är, detta handlar om att samhället är i sönderfall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *