Gubbarna och deras tänkande.

IMG_20130205_131833Idag måste jag plugga till tentan i politisk teori jag har imorgon.  Den kommer ha fokuset som ni ser ovan, alltså ”gubbarna och deras tänkande”. Kul!

8 reaktioner till “Gubbarna och deras tänkande.”

 1. Hej Fanny! Jag har ett litet ”problem” som du kanske kan hjälpa mig med. Du är ju nykterist och som jag förstått det är det inte länge sedan du blev det. Jag är också det, i stort sett i alla fall. Eller jag super inte längre utan tar som mest nåt glas vin bara för att det är gott. Problemet är att jag känner mig så otroligt utanför och konstig när jag är omkring andra i min ålder som pratar om sitt festande. När jag säger att jag inte gillar att vara full längre får jag blickar som om jag vore helt dum i huvudet och känner mig ljusår från dem åldersmässigt. Jag tycker också det är svårt att hitta på saker på helgerna eftersom allt verkar kretsa kring att vara full och festa. Hur hanterar du detta? Går du fortfarande på fester fast du inte dricker eller är du som jag och uppskattar inte fulla människors sällskap? Har du märkt av människors oförstående och nästan dömande blickar och kommentarer när du säger att du inte dricker?

  1. Hej! Nu är ju jag inte Fanny, men eftersom jag känner igen mig i din situation tänkte jag att jag kunde svara ändå? Jag känner verkligen igen mig i att inte passa in när jag inte dricker. Vad jag kan säga är att det har känts mycket bättre sedan jag blev organiserad nykterist. Det verkar vara mycket mer socialt accepterat att använda politiska anledningar för att förklara att en inte dricker än att säga att en bara inte gillar det. Att jag svurit ett nykterhetslöfte är också något som funkar väldigt bra att ta upp när folk tjatar om att ingen dör av att en smakar lite.

   Det finns en del grejer som inte är så jätteexkluderande om en inte dricker. Att dansa på klubb funkar egentligen mycket bättre om en bara dricker vatten. På mindre och mysigare fester klarar jag mig väldigt bra på alkoholfri dryck.

  2. Hej hej! Jag är hel-nykterist och har varit ganska länge. Jag har inte haft några problem med att hänga med de som festar med alkohol, jag tycker nästan det blir som en spännande reflektion att se hur folk beter sig och efter ett tag blir det naturligt att en inte dricker. Jag skulle vilja säga att det blir bättre med tiden. Jag tror också att det handlar väldigt mycket om folks norm-inlärning. Det är NORM att supa sig redlös eller i alla fall rejält påverkad. En som inte gör det blir ett ”hot” mot deras invanda mönster och då känner de att de måste försvara varför de gör som de gör och det lättaste sättet att göra det är att attackera den som sticker ut. Jag upplever samma sak, med min barnlöshet. Att vara nästan 34 och barnlös är ytterst provocerande, framförallt när jag säger att jag inte VILL ha barn.

   NÄ stå på dig!!!! Du gör rätt som följer vad DU vill!

   1. Jag är också nykterist men upplever inga några problem med det (även om jag inte deltar så väldigt mycket i sociala sammanhang där det kanske kan förväntas vålla problem).

    Är det provocerande att vara ”nästan 34 och barnlös”? Enligt rapporten SCB 2011:3 var en fjärdedel av kvinnorna (och 41 procent av männen) i Sverige födda 1976 barnlösa 2010. Det är en sak att vissa reagerar negativt på en person som öppet uttrycker att barnlösheten är frivillig (även om det förstås inte borde vara så heller), men den som blir provocerad bara av att få höra att en snart 34-årig kvinna är barnlös borde ägna en rätt stor del av livet åt att gå runt och känna sig provocerad.

    1. Jag kan ju inte svara för varför andra blir provocerade av detta. Dock är det så att eftersom jag är frånskild, så blir liksom naturliga frågan på detta ”barn?” för enligt standard brukar äktenskap leda till barn. Men nej, inga barn och då blir ofta följdfrågan; varför?
     Jag har en känsla av att jag oftare får försvara att jag valt barnlöst snarare än barn. Men ja enligt statistiken så är det inte ovanligt att det börjar komma barn högre upp i åldrarna än där jag är. Det är väl på grund av min frånskilda status jag får fler frågor, kan jag tänka

  3. One thing that is for certain is that this issue will get better the older you get. Course that might not be much comfort for you at this stage and will still be around until your friends get past say 30 and life starts to settle.

  4. När jag går på fester som involverar alkohol, vilket händer ganska sällan, så brukar jag ha med mig alkoholfri öl. Det underlättar att ha något att dricka på, en känner sig mer ”med” så att säga. Inte så att jag försöker dölja att jag är nykterist, det hade nog funkat bra med läsk också. Det viktiga är att ha något i handen.

   Jag har inte mött särskilt många negativa reaktioner på min nykterism. Detta beror delvis på att jag hänger väldigt mycket med andra nykterister, vilket har underlättat mycket. Jag har liksom inte blivit utesluten från något på grund av min nykterism.

   De gånger jag har fått negativa reaktioner så har jag ”tagit debatten”. Det är inte problem för mig eftersom jag gillar att diskutera, och kan tycka att det är kul med lite hätsk stämning. Jag har ju ett tydligt politiskt ställningstagande bakom min nykterism, vilket gör det lättare att motivera.

   Om du har vänner som verkligen inte respekterar ditt beslut kan jag bara beklaga. Det är verkligen inte trevligt av dem. Det enda tips jag har är väl att stå på dig. Du har ju rätt att göra vad du vill, och alkoholnormen är också en norm en bör bekämpa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *