Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

I patriarkatet handlar sex om makt.

wpid-img_20140531_104448.jpg

Apropå inlägget jag skrev om att ”pumpa och dumpa” så kan en ju fundera lite på hur det kommer sig att män väljer att ha sex med kvinnor som de föraktar så till den milda grad att de behandlar dem som skit efter att de ”pumpat” dem.

Det finns en idé i patriarkatet om att sex och kärlek är sammanlänkade, att sex är något vackert och kärleksfullt som en gör med någon en tycker mycket om och att sex i sig liksom är ett bevis på att en tycker om någon. På detta sätt förhåller det sig såklart ibland; sex kan, precis som andra former av intimitet, vara någonting väldigt kärleksfullt. Men sex kan också, och är tyvärr ofta, snarare ett sätt att skapa och upprätthålla makt och kontroll.

När män väljer att ha sex med kvinnor som de sedan behandlar illa är detta ingenting annat än en patriarkal maktdemonstration. Det handlar om att visa för sig själv och andra att en kan ha tillgång till kvinnors kroppar och göra lite som en önskar. Sex i den här kontexten är inte ett socialt utbyte mellan de personer som har sex, utan ett maktspel som får mening i en större samhällelig och patriarkal kontext. Relationen i sig, utbytet mellan människorna som ingår i den, betyder ingenting, det som betyder något är den mening symbolen ”sex” har i det här samhället och betydelsen av att som man upprätthålla makt och kontroll över kvinnor.

Ändå vidmakthåller vissa personer att sex och kärlek på något vis hänger ihop, trots att sex i många fall är en av de mest förnedrande och okärleksfulla grejerna en kan bli utsatt för. Och det är väl just att sex i detta samhälle kopplas ihop med kärlek som gör okärleksfullt sex så oerhört kränkande, för det handlar om att i en situation där en förväntar sig att en ska få kärlek istället får förtryck. Det handlar om att det är förnedrande att bli lurad in i en situation på vissa premisser, för att sedan få något helt annat. Det handlar om att det är smärtsamt med krossade förväntningar och att känna skam för att en varit naiv nog att tro att en skulle kunna få någon slags respekt.

För mig har det varit viktigt att förstå att många av de gångerna jag har haft sex så har det handlat om makt och kontroll snarare än ömsesidigt utbyte, det har inte handlat om att aktiviteten som sådan är njutbar eller givande utan om att den bär extremt mycket mening i ett patriarkalt system. Det har varit smärtsamt att se att det jag då tolkat som kärleksfulla handlingar egentligen varit ganska vidriga handlingar i vilka jag kontrollerats eller förnedrats, men det har också fått mig att inse hur oerhört korrumperad min sexualitet är och att det är nödvändigt för mig att försöka lära om mina sexuella mönster och begär.

13 kommentarer till I patriarkatet handlar sex om makt.

 • panoptikon skriver:

  Sex handlar om biologi, om fortplantning och är en nedärvd drift som syftar till artens överlevnad. Det är det primära sen kan man tolka in andra saker men det blir bara fantasier och projiceringar.Inom sociologin där genusvetenskapen härstammar ifrån har man helt släppt de där förklaringsmodellerna att det primärt skulle handla om makt osv

 • panoptikon skriver:

  Jo men det sker en övertolkning om makt och andra saker när det kommer till sexuella drifter

 • Helene skriver:

  Jag har aldrig hört om sex som inte handlar om makt. Böcker, filmer, sina egna och vänners berättelser… Alltid är det samma sak – Någon dominerar, någon är undergiven. Tjejen oftast den senare och killen den förstnämnda… Dessutom: När tjejer dominerar verkar det jämt vara på killens villkor (av det jag sett, hört), för att ”glädja” honom, men det är liksom inte på riktigt.

 • panoptikon skriver:

  Jo det där att hanen ska dominera honan enligt biologin dvs att det är medfödda beteenden som inte går att ändra? Har inga åsikter om det är sociolog och sysslar ej med sexualdriften

 • helena skriver:

  Apropå ”pumpa och dumpa” och detta inlägg, så har jag upplevt att män ser kvinnor som skräp om kvinnan ”går med på ”, eller bara tar initiativ till sex ett kort tag efter att mannen och kvinnan träffats. Det tråkiga är ju att det inte finns en enda tanke på att kvinnan är en person, eller har känslor, som i din förra illustration där ändå mannen har en kvinnas känslor någonstans med i beräkningen: ”behandlar henne som skit så _hon inte ska få för sig något_”.
  Jag upplever det som att män anser att kvinnan straffar ut sig bara hon har sex med en man kort efter att de mötts, och att avståndstagandet från männens sida handlar om att tjejen inte kan övervägas att ”användas” ens till flickvänsmaterial/dejt efter detta, hon är ”förbrukad” och det är dessutom hennes eget fel – ingen att tycka synd om eller lägga energi på. Mycket sorgligt, och fan på gränsen till psykopatiskt.

  • sak skriver:

   Ja, och sen kan en kombinera den här företeelsen med skitsnacket som många drar om att kvinnor har den sexuella makten och inse vilken illusion det är.

   • helena skriver:

    Ja eller hur! Mycket till ”makt” där… antingen inget sex, och vara pryd, eller ha sex, och vara för frisläppt, samt att män bestämmer vad en ska kallas och var gränserna går. Kvinnlig sexuell makt, jo tjena…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv