Informera om riskerna med kärnfamiljsliv och graviditet.

Jag tycker et är konstigt, det här att jag inte fått veta så mycket om de risker som finns med en graviditet.

De fysiska risker som finns är för smärta under själva förloppet och sedan de permanenta skador som riskerar att uppstå, skador som sällan är livshotande men som kan leda till smärta och minskad njutning.

Men jag tänker framförallt på de sociala riskerna. Så som barnafödande organiseras i vårt samhälle så följer det med en stor mängd kortsiktiga och långsiktiga sociala risker. Många fall av kvinnomisshandel inleds under en graviditet, troligen för att kvinnan är mer sårbar då och för att det blir mer angeläget för mannen att kontrollera henne när hon bär på deras barn. En viktig del i normaliseringsprocessen när det kommer till misshandel är isolerandet, och gravida kvinnor är lättare att isolera. De förutsätts vara hemma, vila och så vidare. Samma sak gäller kvinnor med små barn.

Sedan finns det en stor risk i att hamna i ett beroende av sin partner, något som ofta sker eller i alla fall förstärks i samband med barnafödande. Beroendet tar sig uttryck på flera sätt, dels att det är svårare att få ihop livet med ett barn och att en kanske behöver vara två, dels att det är dyrt att ha barn och dels att de vid en eventuell separation kan bli relevant med vårdnadstvist. Alla dessa tre faktorer gör att det blir mycket svårare att lämna en man som misshandlar en.

Visst kan en skaffa barn utanför en sådan kontext, men det är dessvärre både ovanligt och inte heller helt accepterat i samhället. Det finns bland annat juridik som gör att endast två personer kan vara ”föräldrar” till barnet, något som avsevärt försvårar en eventuell alternativ familjebildning.

Jag tycker att vi ska börja ta riskerna med kärnfamiljsliv och graviditet på större allvar, och gärna informera om dem på ett tidigt stadium, så att folk kanske kan fatta ett mer medvetet beslut om hur de ska leva sina liv.

8 reaktioner till “Informera om riskerna med kärnfamiljsliv och graviditet.”

 1. Informera framför allt om det livsfarliga hetero-sexet. Det orsakar stora hälso/livsproblem för väldigt många kvinnor, tex livmoderhalscancer, livsfarliga biverkningar av p-piller (som tex ökad risk för bröstcancer och blodproppar), svamp, vestibulit, muncancer vid oralsex, analcancer, anal inkontinens, könssjukdomar, ofrivilliga graviditeter och påföljande aborter och inte minst – stor risk för livslånga trauman/psykiska åkommor hos kvinnor, pga manligt sexuellt våld/tvång/hot/trakasserier.

  1. Men alltså… man behöver inte vara hetero för att kunna ha (?) analsex, oralsex, få svamp eller könssjukdomar.

 2. ”Många fall av kvinnomisshandel inleds under en graviditet, troligen för att kvinnan är mer sårbar då och för att det blir mer angeläget för mannen att kontrollera henne när hon bär på deras barn.”

  Möjligen, fast jag tvivlar på att det ligger så mycket tanke bakom.
  Kan det inte ha mer att göra med hur personer hanterar (eller snarare misslyckas med att hantera) stress? Jag tänker, eftersom aggression felaktigt är ett av få sanktionerade (tillåtna) manliga känsloutlopp i svåra situationer så finns det en klar risk att impulsen styr dit.

  Jag tror inte någon skulle skaffa barn med någon som verkar farlig, men det här kan ju vara en sida som inte syns just förrän pressen ökar, vilken den garanterat gör när barn kommer in i bilden.

  Det är klart att det inte behöver mynna ut i faktiskt fysiskt våld, men bara att bli aggressiv och hotfull är väl egentligen så pass snarlikt att det är att betrakta som lika. I så fall är nog detta tyvärr ganska vanligt.

  1. Tror inte heller det ligger ngn tanke bakom på det viset, tror det har att göra med föreställningar kring kön och att normaliseringsprocessen underlättas.

 3. Hade inte tänkt på barnafödande såhär förut, men det är klart att det finns risker utöver de komplikationer som brukar förknippas med graviditet och födsel. Tål helt klart att funderas på.

 4. helt rätt! det är så skambelagt att inte vilja ha barn eller familj, men inte det minsta att VILJA det. menar inte att något av det ska vara skambelagt, men tycker det är oerhört problematiskt att vi inte pratar om alla risker och bekymmer som kan komma med kärnfamilj/barnafödande. istället applåderar vi/samhället så fort någon vill ha barn….

 5. Två exempel på det du skriver om i texten och som skrämmer mig; om en kvinna jobbar deltid = sämre pension. Ofta jobbar ju kvinnor deltid för att ha tid/ork med små barn eller hushållsarbete, då får man ta ett ekonomiskt straff.
  Också: där ett par som levt tillsammans hela livet och där kvinnan tagit hand om hushållsarbetet finns risk för att hon fortsätter med det arbetet när mannen går i pension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *