Intressant forskning.

Det här var väldigt nödvändig och intressant forskning tycker jag. Man har tydligen kommit fram till att misogyna skämt förstärker misogyni och leder till att kvinnor diskrimineras. Dessutom ger det väldigt snabb effekt, då män som redan har tendenser till misogyni tenderar att diskriminera kvinnor mer efter att ha läst misogyna skämt. Inte för att det kommer som någon överraskning för alla som har något bakom pannbenet, men det är alltid bra att ha faktiska studier att peka på.

Just tillägget ”det är bara ett skämt” förkläder fördomarna och diskrimineringen till något på ytan harmlöst. Som sedan kan sprida sig med stor kraft på ett ofta helt legitimt sätt, konstaterar Thomas E. Ford.

Det hade varit intressant att se vilka skämten man använde sig av i studien var. Man har tydligen även i samma studie låtit deltagarna läsa en samling misogyna påståenden utan humorinslag och då hade det inte blivit någon skillnad i agerandet i förhållande till när de läste de neutrala påståendena. Misogyni förklädd till humor påverkar alltså mer, i alla fall enligt dne här studien.

Jag hade även velat se samma studie utföras på kvinnor. Det hade även varit spännande att se samma studie fast med rasistiska skämt och påståenden.

6 reaktioner till “Intressant forskning.”

  1. Det är aldrig smakligt med sexistiska skämt. Men när icke-skämtsamma sexistiska påståenden inte hade någon effekt, kan jag, utan att ha läst originalstudien, undra om det var så att de som fått läsa skämten kanske inte tog frågan om att skänka pengar till en kvinnoorganisation på allvar. Jag kan dra en parallell till det s.k. conjunction fallacy: i flera studier har det visats att en majoritet i vissa fall kan fås att svara att konjunktionen av två påståenden, a och b, är mer sannolik än a, vilket förstås är omöjligt. Detta har stötts och blötts i årtionden. Men när folk får en liten summa pengar för rätt svar, verkar det som de skärper sig och betydligt färre svarar fel (Charness).

  2. Ja, det är väldigt vanligt att tro att humor står fritt från samhället och inte påverkar. Men så ser det inte ut. Misogyn humor, exempelvis, förstärker fördomar om kvinnor.

  3. Det här är lite relaterat till hur man påverkas av attityder, förlåt om det känns OT men behöver ventilera lite och be om tips. Hade nyss ett extremt hetsigt samtal med en killkompis som kom sig av att han berättade att när han spelade GTA brukade han typ ligga med horor, och sen skjuta dem och ta tillbaka pengarna. Och det tyckte han var ”kul”. Och det var tydligen en av grejerna som spelet gick ut på. Jag blev JÄTTEUPPRÖRD (vet inte riktigt varför jag reagerade så starkt på just detta, jag brukar vara ganska blasé, men kanske för att det var han, som ändå är väldigt jämställd, intresserad av genusfrågor osv som sa detta helt oproblematiserat) och försökte ganska ofokuserat, hetsigt och upprört förklara grejen med strukturer, att man blir påverkad av media och att media påverkas av hur världen ser ut osv medan han hävdade ”Men det är ju bara ett spel” och ansåg därmed att det var helt oproblematiskt och inte hade någon som helst koppling till verkligheten. Hjälp mig! Hur förklarar jag? (Tänkte jag skulle lugna ner mig och återkomma med fakta i frågan istället för att bara upprört skrika ”MEN DU FATTAR JU INTE!!!!11”) Alltså: Lite mer bra grejer, typ artikeln du länkade, eller enkla förklaringar på hur det fungerar att det som visas i media (spel, film osv) får konsekvenser i ”verkliga världen”. Eller att det inte är en slump att det är kvinnor man utnyttjar och dödar i spelen. Strukturer. Har du nåt sånt?

    Förlåt om jag är lite osammanhängande. Fortfarande upprörd.

  4. Som motreaktion har jag börjat göra tvärtom, göra sexistiska skämt om män. Säkert helt fel approach men det KÄNNS bra. Och kul. Det är väl helt i enlighet med SCUM-manifestet antar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *