Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Iogt-Nto använder sig av sexismen, de kritiserar den inte.

Nu har det kommer lite svar till kritiken på Iogt-Nto:s senaste kampanj som bland annat jag stått för. Jag vill inleda med att säga att jag inte vill utmåla Iogt-Nto som en sexistisk organisation, eller deras kommunikationschef Karlsson som kvinnohatare. Däremot är de, precis som alla andra, en organisation som verkar i ett patriarkalt samhälle vilket kräver aktivt arbete i organisationen för att komma till bukt med. Jag tror absolut att Iogt-Nto har en del sådant arbete, men i den här kampanjen har det blivit tydligt att det krävs ännu mer.

I en debattartikel i Accent så skriver Ericsson att kampanjen är ”bra och modig”. Detta motiverar hen bland annat såhär:

De missade den centrala punkten av det som försökte sägas: Att alkoholkulturen är precis lika sunkig som könsrollerna. Att vi försöker spegla dem i varandra för att visa att båda håller oss tillbaka och hindrar oss från att leva det liv vi skulle kunna leva.

Ericsson menar alltså att sexismen ska användas för att belysa sunkigheten i alkoholnormen. Jag missade över huvud taget inte vad som försökte sägas, och jag är helt med på budskapet. Alkoholkulturen är sunkig och mycket sexism gror dessutom i den. Däremot så lyckas Iogt-Nto inte spegla detta i sin kampanj. Istället försöker de få fram budskapet om att alkoholnormen är sunkig genom att använda sig av andra sunkiga, sexistiska, normer. Det är skillnad på att belysa sexism och att använda sig av sexism. I mitt tycke är det det senare som sker i Iogt-Nto:s kampanj.

Om de hade velat spegla hur alkoholen tar fram sexismen så hade de till exempel kunnat visa hur en man beter sig svinigt mot en kvinna på fyllan, och det på ett sätt som gör det uppenbart att den är mannen som är den som beter sig illa och inte att kvinnan får ”skylla sig själv” som är där eller liknande. Jag säger inte att det hade varit bra, men det hade i alla fall varit att lyfta fram sexism som något dåligt. Istället så väljer de att visa hur kvinnan gång på gång går över gränser för vad som är ”okej” sexualitet och får skämmas för det.

ökenråttan

Det som beskrivs som problemet här är inte sexismen, alltså omvärldens reaktioner på kvinnans normbrytande, promiskuitet och så vidare. Det som är problemet är att kvinnan är full och går emot normer om hur en ”bra” kvinna ska vara, vilket straffas av den nyktra omgivningen (hens chef, som inte bara upplyser hen om pinsamheten i felskicket utan även tycker att det ska tas upp på ett jävla personalmöte). De som reagerar på kvinnans normbrott är alla nyktrare än vad hen är, och får därmed i kontexten stå för någon slags ”vett och sans”. Alltså: det är alkoholen som är skurken eftersom den drar fram normbrotten, den sexistiska omgivningens reaktioner beskrivs däremot som sunda och det som kvinnan ska hålla sig till.

Att kampanjen lägger så stort fokus vid att fulla kvinnor kan råka gå över gränsen för vad en okej sexualitet är och straffas för detta är i mitt tycke att använda sig av sexistiska föreställningar för att avskräcka från alkohol. Det är ju kvinnans agerande som beskrivs som problematiskt, inte omgivningens reaktioner eller förväntningar. Det är kvinnan som ska sluta dricka och på så vis foga sig efter de föreställningar som finns kring hur hen ska vara.

I stripparna kritiseras alkoholnormen, vilket är utmärkt. Tyvärr så stödjer sig i en del av den kritiken som läggs fram på patriarkala strukturer och föreställningar kring hur kvinnor ska vara. Iogt-Nto använder sig av sexism för att kritisera alkoholnormen. De kritiserar inte sexismen, inte alls faktiskt. De får den tvärtom att framstå som något sunt och nyktert.

8 kommentarer till Iogt-Nto använder sig av sexismen, de kritiserar den inte.

 • Fredrik T skriver:

  Menar du att det varit okej om den här typen av sms skickats från en manlig anställd till hans chef? Jag tolkar det i alla fall inte som att chefens reaktion beror på att kvinnan gått emot normer på hur en bra kvinna ska vara utan för att hon skickat ett olämpligt sms till en chef som varit olämpligt oavsett kön på anställd respektive chef. Jag håller inte med om din kritik, även om jag tycker att de flesta stripparna är konstiga alternativt inte så roliga. Varför är det tydligt att alkoholnormen kritiseras, men könsrollsnormen som är med inte gör det? Är det för att IOGT-NTO är avsändare och du därmed tolkar in att det är så?

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Nej, men det handlar inte om situationen i sig utan om hur den porträtteras. Centralt i serien är att kvinnan går utanför vad som anses vara en okej sexualitet och blir straffad för det. Jag förklara tydligt i inlägget hur det märks att det är alkolholnormen som kritiseras och på vilket sätt sexismen inte gör det, det är dessutom det uttalade syftet med kampanjen att kritisera alkoholnormen så det borde inte vara någon överraskning.

 • Fredrik T skriver:

  På vilket sätt framgår att det är centralt? Centralt i just den här serien är ju att kvinnan skickar ett pinsamt sms. Möjligen kan dagens könsroller säga oss att det är MER pinsamt att en kvinna skickar ett sådant sms än om en man gör det, men det framgår ju inte av serien utan är väl mer av en övertolkning i så fall. Att kvinnor i större utsträckning än män behöver alkohol som ursäkt för att kunna ragga eller ta initiativ till sex är dessutom ett problem som jag hoppas att serien kan belysa framöver.

  • Johan skriver:

   Det känns väl som att det enda den här tjejen gör är att bete sig ”fel”? Det är ju det genomgående temat här. Missade jag kanske strippen där killen skickade sex-sms till sin chef?

 • Jag måste säga att jag inte ser det sexistiska i strippen. Det är inte fel av kvinnan att skicka sexinviter. Felet är att hennes invit skickas till fel person. Det hade varit lika fel om hon skickat det till någon annan som inte välkomnade inviten. Mor, far, barn t ex.

  Att hon är promiskuös är alltså inte felet. Och det antyds heller inte, enligt mig. Det strippen visar är en packad kvinnas större benägenhet att klanta sig. Hade hon varit nykter så hade sms:et gått till ett ligg istället, och då hade allt varit bra.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Som sagt, problemet är att fokuset i stripparna är att kvinnan går över gränsen för okej sexualitet, vilket är en sexistisk norm kring hur kvinnor ska bete sig.

   • Hade strippen varit ok om det hade varit en man? Eller hade fokuset på sexualitet varit fel då med? Och det är väl inte riktigt ok sexualitet att skicka sexinviter till folk som inte vill ha dem?

    • s skriver:

     Fast hela grejen är ju just att det inte är en man och att det inte är en slump att det inte är det. Medan serierna med tjejen handlar om att hon skriver/pratar om att hon är kåt/vill ha sex när hon är full, så handlar serierna om killen (i alla fall de jag sett) att han har sex, men inte lyckas nåt vidare pga alkohol. De förmedlar alltså två helt olika normsystem för män och kvinnor. Det pinsammaste för en tjej är att erkänna att hon är kåt och det pinsammaste för en man är att inte alltid vara en hingst i sängen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv