Jag är så trött på att min reproduktiva förmåga ständigt ska användas i något politiskt jävla utspel.

Ofta när man diskuterar abort så är det någon som säger ”men abort ska inte användas som preventivmedel”. Senast ut är dessa två Sverigedemokrater som föreslagit att det ska avgiftsbeläggas med 10 000 kronor:

Abort har blivit ett preventivmedel samtidigt som det är omodernt att använda vanligt preventivmedel.

Detta är en ”sanning” som upprepas ganska ofta. Och ja, jag håller med om att det vore väldigt negativt om folk skippade att använda ”vanliga” preventivmedel och istället gjorde abort. Det av flera skäl, både samhällsekonomiska men framförallt för att abort kan vara traumatiskt, leda till känslomässiga besvär eller infertilitet. Men jag undrar verkligen hur ofta folk skippar andra preventivmedel för att de kan göra abort.

De gånger jag skippat att skydda mig har jag knappast tänkt att det är okej för att vi har fri abort. Jag har för det mesta inte funderat särskilt mycket på det alls för jag har varit kåt och velat knulla och sen har det inte blivit av med kondom. Det är ju inte som att jag gjort värsta kalkylen, på samma sätt som man inte gör det när man börjar röka, börjar äta onyttigt, struntar i att träna eller något annat som leder till ett försämrat hälsotillstånd. Man tänker ju inte: det är lugnt, vi har ändå fri sjukvård.

Det kan säkert hända att vissa personer tänker så, men jag tror inte det hör till vanligheten. Jag tänker att den grupp som framförallt brukar tas i beräkning när man diskuterar sånt här, alltså tonåringar, överlag inte brukar ha särskilt stor eftertänksamhet eller framförhållning när det gäller något i livet.

Jag önskar att folk kunde sluta slänga ur sig denna typ av påståenden utan att ha belägg för det. Det gör mig fruktansvärt irriterad, och vad värre är att när saker upprepas tillräckligt ofta så tas de till slut för sanning. Jag tror att påståendet ”abort används som preventivmedel” är ett typiskt sådant påstående för många. Det är liksom något som upprepats så till den milda grad att det gnuggats in i våra medvetanden, som om det vore sant.

Åh, dessa myter kring kvinnor förmåga att resonera, kvinnors val, vad kvinnor borde och inte borde ha rätt till. Kan vi bara komma överens om att frågan i alla fall inte borde diskuteras främst av män, utan att varken fråga kvinnor eller ta en titt på forskning på området. Jag är så trött på att min reproduktiva förmåga ständigt ska användas i något politiskt jävla utspel.

14 reaktioner till “Jag är så trött på att min reproduktiva förmåga ständigt ska användas i något politiskt jävla utspel.”

 1. Vad är det folk inte fattar? Abort används inte som preventivmedel!! Som om brudar ba: ”Nääärå… Vi kör utan skydd, kan ju alltid gå och göra en abort om några veckor om det blir nåt! Tihi!”

  -___-

 2. Jag kan tycka att begreppet abort har blivit alldeles för uppblåst. För mig är det liksom inte en stor grej alls. Fattar mycket bättre när någon på riktigt anser att livet börjar så fort spermien möter ägget och därför tycker att det är som mord men kommer aldrig fatta dom som liksom egentligen inte har nån tanke kring när livet börjar, när det anses etiskt rätt osv men ÄNDÅ spyr på aborter på det här sättet. Det är väldigt många som ser ner på abort och kvinnor som gjort abort utan att själva riktigt kunna svara på varför (typ att det är typiskt white trash?). Bara att dom lärt sig att abort är något som inte är okej, och det blir ju än värre av såna här politiska utspel.

  Tycker nästan man borde kalla abort för något annat, så själva begreppet inte är lika laddat.

 3. Om vi ser till situationen i Sverige för 50 år sedan, när både legala aborter och moderna preventivmedel var kraftigt begränsade, var det betydligt vanligare att unga människor fick barn. Genomsnittliga antalet barn vid slutet av den fruktsamma perioden är detsamma för alla födelsekohorter av kvinnor födda under 1900-talet som kunnat följas (SCB), men de födda efter 40-talet har successivt skjutit det högre upp i åldrarna. Säkert har ändrade förhållanden på arbetsmarknaden spelat in här, men det tyder väl ändå på att unga människor ofta inte blir mer försiktiga bara p.g.a. ökad risk att få barn tidigare än man önskar.

 4. Alltså, suck. Hur kan SD vara så puckade? Och vad är tanken: ska kvinnan stå 10 000 kr? Eller ska mannen också involveras i aborten och krävas på halva beloppet? Man är ju trots allt två om att göra barn. Finns det någon jämställdhetstanke (antagligen inte, det är ju SD vi pratar om). Förslaget kommer bara leda till att: 1) abort blir en klassfråga och 2) fler oönskade barn föds.

 5. Jag kan ju inte säga att jag är förvånad över att det är just SD som lägger ett sådant förslag. De har väl inte hittills gjort sig kända för verklighetskontakt, heller.

  Det finns folk som använder abort på ett sätt som åtminstone jag inte tycker är vettigt. Å andra sidan finns det folk som missbrukar ALLT, och vi tar inte det som intäkt för att förbjuda eller ta bort allt. De problem som finns måste vi ta hand om på något annat sätt.

 6. Egentligen är det helt rätt att en själv fick betala för aborten. En borde ju kunna förväntas ta ansvar för vad en gjort. 10000 för en abort är ju ganska lite jämfört med vad killar som blir pappa mot sin önskan får betala. Om nu killar förväntas kunna ta ansvar för sina spermier så borde ju faktiskt vi tjejer kunna ta ansvar för våra ägg lixom.

  1. det kostar ganska mycket för en kvinna att bli mamma mot sin vilja också. jag skulle nog säga i genomsnitt lika mycket som att bli pappa mot sin vilja, plus att kvinnans kropp måste genomgå stora förändringar som inte alltid är jätteroliga för alla.

 7. Jag tycker att män skall ha samma rätt till att avsäga sig föräldraskap som kvinnor har. Ingen skall behöva tvingas till föräldraskap och alla de där sakerna som folk talar om (skulle ha tänkt efter innan, oansvarigt att inte skydda sig osv) är ju som sagt precis samma ”argument” som används mot kvinnor i abortdebatten. Däremot skulle jag inte koppla ihop de båda frågorna och påstå att kvinnor måste betala för en abort om män måste betala underhåll för barnet. Jag tror att det i så fall snarare kommer att bli en fråga om att mannen tvingas betala aborten om han vill att kvinnan skall ha en, annars blir det oönskat föräldraskap för dom bägge två.
  Jag kan förstå hur en abort kan vara oerhört traumatisk för både mannen och kvinnan, men det betyder ju knappast att man politiskt skall försöka sänka antalet aborter. Framförallt inte på ett sådant bakvänt sätt. Vill man sänka antalet aborter är väl ändå det enda etiska och riktiga sättet att försöka förhindra oönskade graviditeter snarare än att kräva pengar ur desperata kvinnor. Idioti.

  1. Precis, det är ju antalet oönskade graviditeter man ska sänka. Dessutom bör man även värna om de ekonomiska möjligheterna för föräldrar, så att folk har råd att ha barn även om de inte skaffar dem i de mest optimala situationerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *