Jag hoppas innerligt att Kd för sota för detta.

Jag blev verkligen himla ledsen när jag läste att steriliseringen vid könsbyte blir kvar. För det mesta hyser jag inget större hopp om ett bättre samhälle men i steriliseringsfrågan så gjorde jag verkligen det, jag trodde verkligen att det skulle ros i hamn. Nu tror jag förvisso bara att det är en tidsfråga innan man faktiskt tar bort det korkade kravet men det är sorgligt att ett parti med så marginellt väljarstöd som Kd tillåts ha det inflytandet, tillåts ytterligare skjuta upp en förändring som egentligen aldrig skulle ha behövt vara nödvändig. Ändå är folk nöjda, ty det har ju trots allt gjorts framsteg (kravet att vara ogift har tagit bort):

Det här kan man leva med. Det är ett bra steg framåt, där det tidigare har varit helt låst. Ibland tar det tid att komma i mål, men det är bättre än att det tar tvärstopp.

Att säga att ”det här kan man leva med” i en fråga där det rör sig om institutionaliserade övergrepp på transsexuella är bara absurt. Säg det till alla de personer som nu trots allt kommer tvingas till sterilisering.

Kd har inte ens sagt definitivt nej, de har bara sagt att man ska ”gå försiktigt fram” med att förändra lagstiftningen. Så otroligt fegt. Man sabbar för en massa människor och man gitter inte ens säga att man faktiskt är av åsikten att man som transsexuell inte ska få skaffa barn utan gömmer sig bakom en massa blaj om försiktighet. Hade ni inte kunnat vara lite mer försiktiga när ni började med utförsäkringarna eller arbetslinjen?

Det är viktigt att vi står fast vid försiktighetsprincipen och inte rusar iväg med lagstiftning. Den här frågan behöver vi titta lite djupare på.

Försiktighetsprincipen är ju en bra grej på det stora hela men i det här fallet tycker jag att den borde appliceras omvänt. Om man ska ha statlig tvångssterilisering så anser jag att man ska ha jävligt goda skäl för det, inte tvärtom. Det är inte de transsexuellas sak att bevisa att de ska ha rätten att kunna skaffa barn, det är Kd:s sak att bevisa att de skulle sakna rättigheten.

Ett vanligt argument folk droppar är att tvångssterilisering skulle ske för de transsexuellas egen skull, av medicinska skäl. Ungefär som att steriliseringarna av fattiga och ”hysteriska” kvinnor kan tänkas ha motiverats med att de ändå inte kunde ta hand om ett barn. Jag har för det första aldrig innan hört talats om att man skriver in medicinska nödvändigheter i lagboken. Eftersom tvångssteriliseringen inte bara innefattar att själva möjligheten att skaffa barn hos människan tillintetgörs utan även innefattar att man måste förstöra eventuella ägg eller sperma man har fryst in så torde det vara ganska uppenbart att det inte rör sig om någon omtanke utan är en fråga om någon slags folkhygienisk tanke. Fräscht.

Att den här lagen har varit kvar tills nu är en jävla skam och jag hoppas innerligt att Kd för sota för detta i nästa val, liksom jag vill att alliansen som helhet ska få sota för att de givit efter för Kd:s krav.

12 reaktioner till “Jag hoppas innerligt att Kd för sota för detta.”

 1. Ja, vissa säger att tvångssteriliseringar är för transexuellas egen skull för att om de har den reproduktiva förmågan kvar så finns det en förhöjd risk för cancer. Det finns dock inga starka vetenskapliga belägg för det enligt en rapport som Socialstyrelsen sammanställt.

  1. Och dessutom måste de ju ta bort spermier från spermabanker etc, vilket ju fan omöjligt kan leda till cancer.

 2. Kd är Kd och de kommer alltid att syssla med sån där skit. Kd har nog egentligen inte så stort inflytande (även om de såklart har mer än vad känns demokratiskt riktigt) men de verkar släppas fram i frågor där övriga alliansen inte bryr sig eller inte tycker att det egentligen spelar någon roll.(Eftersom alla allianspartier måste få sin stund i rampljuset) Vilket skickar en tydlig signal om vad M, C och Fp egentligen tycker i frågan, dvs att det inte är viktigt och att det går att skjuta upp.

  Håller med om att det är en stor skam för alliansen, man säljer ut en grupp människor i förhoppning att Kd ska hjälpa dem vinna valet igen. Tyvärr tror jag inte att det kommer att påverka valet. Kd-väljare gillar nog sånt här och för övriga väljare är det inte en tillräckigt stor fråga.

 3. Ärligt talat tror jag mest att detta bottnar i tanken: ”Men det är ju ÄCKLIGT och KONSTIGT om någon som bytt (korrigerat) kön plötsligt får en unge! Det är ju inte naturligt!”

  Men man gömmer det bakom att det handlar om omtanke riktad mot de transsexuella, som ska slippa cancer och allt vad det nu är man föreställer sig KAN hända. En risk som individen själv ändå borde få besluta om hen vill utsätta sig för. Möjligheten att skaffa barn borde verkligen värderas högre än risken att drabbas av cancer. Nej, barn är ingen rättighet, men det är fan absurt att man ska förstöra ägg och spermier och tvinga människor till sterilisering (annars ingen könskorrigerande operation) bara för att man har lite svårt att inse att människor är annorlunda, på flera sätt.

  1. Det tror jag också. Skulle ha lättare att respektera dem om de erkände att det bara handlade om gammal vanlig transfobi. Fånigt att försöka täcka upp det som de gör.

 4. Jag håller med såklart. Jag är nästan extra förbannad på resten av alliansen för att de går med på vad det alliansparti som hade minst stöd i senaste valet tycker i frågan. För tydligen är det inte så viktigt för dem att inte tvångssterilisera människor.

  1. Lite så ja. Man kan ju fråga sig vad resten av alliansen har sina prioriteringar.

 5. aha, visste inte om det där med att förstöra nedfrusna embryon och spermier.
  Annars har jag väl mest inte förstått….tja, hur det ska gå till? Om man gör en könskorrigering, hur ska personen kunna få barn sen? Både som kvinna->man och man->kvinna. Jag trodde att det var själva könskorrigeringsoperationen som gjorde personen steril, men så är det alltså inte?

  1. Man kan få biologiska barn även om man genomgått könskorrigering om de reproduktiva delarna finns kvar. Transmannen Thomas Beatie från USA som har sin reprduktiva delar kvar har till exempel fött tre barn. Dock var han tvungen att dra ner på mängden testosteron i sprutorna. Transkvinnor kan frysa ner sina spermier. För närvarande går det bara att göra i utlandet men det kostar en del, runt 25 000 kronor.

  2. I många fall är det så, men man måste ändå sabba könet för ”säkerhets skull”. Många transsexuella genomför inte korrigeringen ”helt” utan låter könet vara intakt eftersom de är mer intresserade av att uppfattas på ett visst sätt än att ha ”rätt” könsorgan.

 6. Brukar inte Kd typ jämt säga att ”staten inte ska komma med sina pekpinnar och lägga sig i folks privatliv”. Uppenbarligen är det bara att köra på med att låta staten bestämma över det allra mest privata hos människor, bara det följer DERAS värderingar. Åh jag hatar dem så himla mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *