”Jag skulle aldrig servera vegetariskt till barnen”.

När jag och några vänner till mig här diskuterade vegetarianism så var det en som sa att trots att hen är vegetarian så skulle hen ”aldrig laga vegetariskt till barnen” som liksom för att lugna ner oss andra. Alla närvarande nickade instämmande och tyckte liksom att det utan tvekan var det enda rimliga sättet att göra på. Sedan sades det att man kan vara vuxen vegetarian i all ära men att barn faktiskt behöver kött. Jag undrar verkligen vad denna ide baserar sig på. Det är klart att man som barn ska ha en allsidig kost men det gäller även vuxna. Dessutom tror jag att de flesta barn skulle må mycket bättre av en vettig vegetarisk kost än en standardbarnkost som ju typ består av pasta, fiskpinnar och kanske en gurkbit. Barn behöver väl inte kött i högre grad än vad vuxna människor gör?

Men låt oss nu för argumentets skull anta att barn faktiskt behöver kött. Många barn äter helt förskräcklig kost på grund av föräldrarnas lathet eller okunskap. Många barn äter snacks som mer liknar godis varje mellanmål, frukostflingor som i princip består av rent socker och så vidare. Detta anses inte alls lika omoraliskt även om det kan skada barnens hälsa betydligt mycket mer. Är det mindre okej för att man ”offrar” barnens hälsa för en övertygelse? Varför anses det så fel att ge sitt barn en ickeoptimal kost på grund av övertygelse?

Sedan finns det ju det där med att man inte ska trycka på barnen sina värderingar. För det första är mat inte en värdering utan något man äter. Barnet kommer inte bli mer medvetet om den ideologi som ligger bekom beslutet att bli vegetarian bara för att hen får mat utan kött i. Det kommer troligen att göra ett större intryck på barnet om man alltid äter specialmat och berättar att det är på grund av att man är vegetarian än om man bara serverar samma mat till sig själv som till barnet. För guds skull, det är ingen big deal. Det är bara en jävla måltid utan kött.

45 reaktioner till “”Jag skulle aldrig servera vegetariskt till barnen”.”

 1. Ja, jeg synes faktisk, at det er mindre okay, at man ofrer sit barns helbred på grund af en overbevisning. At mene, at den her overbevisning er så vigtig, at jeg er villig til at skade andre, synes jeg altid er mega creepy. I det andet scenarie, du stiller op, er skaden måske lige så stor, men bevidstheden og intentionen er der ikke, og det synes jeg gør en forskel moralsk set.

  Når det er sagt, så er der jo mange nuancer af grå, og jeg er ligesom dig ikke overbevist om, at en vegetarisk kost automatisk skulle være skadelig for børn.

  1. Om det är direkt skadligt tycker jag också det är fel, men man måste ju också tänka på att man annars använder djur för människor skull och dessutom belastar miljön, vilket också är tveksamt.

   1. At man anvender dyr for menneskers skyld har jeg det helt fint med (dog ikke den måde det foregår på i praksis i øjeblikket, men som princip), jeg synes ikke, at vi har en forpligtelse til at ofre vores helbred for deres skyld (altså, ud fra den tænkte præmis at det er skadeligt at vegetar, hvilket jeg som sagt generelt ikke kan se, at det skulle være), ligesom de ikke har en forpligtelse til at ofre sig for vores skyld. Så længe man bare ikke overforbruger osv (hvilket gennemsnitsborgeren vel sandsynligvis gør). Miljøaspektet er utvivlsomt vigtigt.

    Men som sagt, i praksis ser jeg ikke nogen grund til at være kritisk til det, og hvis ikke jeg selv lå på grænsen til anæmi, havde jeg også selv spist langt mere vegetarisk. Har i øvrigt en faster som spiste vegetarisk nogle år, men var nødt til at stoppe på grund af samme problemer som jeg har, men hendes tre børn foretrækker stadig at slippe for kød.

    1. Alltså, jag tycker såklart inte man ska äta en kost som är direkt skadlig för en. Jag ville bara problematisera det där med att politiska bevekelsegrunder ses som sämre. På ett sätt kan de anses vara det i det här fallet eftersom man då gör ett medvetet val, men om man gjort ett lika medvetet val fast med andra bevekelsegrunder hade jag tyckt det var lika illa, om inte värre.

  1. Ska kolla på det. Är så kass på utmaningar men den verkar skoj.

 2. det jag undrar är varför köttätandet är default och vegetarianismen avvikelsen. Hemma hos oss är det tvärtom. Aldrig att vi skulle servera kött (djur som farit illa) till våra barn innan de är gamla nog att själva ta det beslutet. Vi vuxna kan äta vad vi vill men våra barn äter vegetariskt.

 3. Jag tycker det är så konstigt att överhuvudtaget mena att det är fel att trycka på sina barn sina värderingar. Det är väl lite det uppfostran går ut på?

  1. Nej, absolut inte. Tänkte ta upp det i ett senare inlägg.

 4. Det där är så dumt. Min kille har aldrig någonsin ätit kött utan är vegetarian sen födseln, och han är inte undernärd eller på något annat sätt förstörd av den kosthållningen. Och det är väl klart att man tvingar på sina barn sina egna värderingar, hur skulle uppfostran annars gå till?

  1. Jättepuckat. En väldigt stor del av världens befolkning klarar sig gott utan kött, finns ju många länder där få ha råd att äta det.

 5. Ja och dessutom så ligger det väl värderingar i köttätning också, bara att det är normen.

  1. Ja, verkligen. Att tycka man har rätt att äta andra levande varelser är onekligen en värdering.

 6. Men herregud. Det är inte ett dugg farligt med en balanserad vegetarisk kost, det finns inga viktiga ämnen som man inte får i sig. Ren vegankost kan vara mer problematisk, men jag tror säkert de föräldrar som är veganer och ger sina barn veganmat har koll på läget. (Eller så har de inte det, men det har som sagt inte föräldrar som föder upp sina barn på fiskpinnar, McDonald’s och Kellogg’s frosties heller.)

  1. Vegankäk känns ju mer tveksamt, men det kräver ju ganska mycket planering även för en vuxen. Klart man ska hålla koll på att barnets kost inte är skadlig för hen, men det gäller ju oavsett politisk övertygelse.

 7. Fördomar. Finns många böcker som är dedikerade till det här ämnet (både nyttigheten hos vegetarianism och nyttigheten hos vegetarianism för barn, och då menar jag helvegetarianism och inte lakto-ovo-vegetarianism). Jag har inte läst dem, då näringslära inte är så aktuellt för mig. Men Peter Singer lägger ett kapitel på att diskutera det och tillbakavisa det i Animal Liberation – ett kapitel som håller för granskning. Djurrättsrörelser har slagits mot myterna länge, men vi har inga PR-budgetar 🙁

  1. Det är såklart något djurhållningsindustrin tjänar på som fan. LCHF måste ha fått dem att komma i brallan.

  2. Ja, i alla fall är det väl inte troligt att det är skadligt för barn eller vuxna, om man är noggrann. Om det sedan är exceptionellt nyttigt kan man ju diskutera.

   1. En sak som iallafall Singer tar upp mycket är alla sjukdomar och problem man får av animaliska produkter. De kändaste kanske är olika typer av cancer, och en hel del hjärt- och kärlsjukdomar. Men animaliska produkter leder till väldigt många andra problem också.

    Så animaliska produkter är knappast hälsosamt det också. Kanske till och med värre.

    1. Ja, det har ju ofta sagts (i alla fall för många kategorier av animaliska produkter, fast det har väl aldrig varit något utbredd uppfattning att konsumtion av t.ex. fisk medför ökad frekvens av dessa sjukdomar), fast de sambanden är komplicerade att pröva, och det blir ännu mer komplicerat om man försöker testa eventuella orsakssamband mellan kost i barndomen och sjuklighet som ökar med åldern. Men det går väl i alla fall att konstatera att vegetarisk/vegansk kost inte i sig medför att barn stannar i växten eller liknande.

     1. Överlag koststudier är väl sjukt svåra att genomföra eftersom de måste sträcka sig under så lång tid.

      1. Ja, det är ett problem; det finns inte mycket kontrollerade försök som sträcker sig över lång tid. Bygger man på olika slag av observationer blir det lägre bevisvärde. Om flera olika typer av observationer relativt entydigt pekar på starka samband i samma riktning kan helheten ge ett högt bevisvärde (vi litar i regel på att rökning orsakar cancer och annat fast det inte visats i försök på människor), men så är det knappast när det gäller långsiktiga hälsofördelar med vegetarisk eller animalisk föda. Sedan är det dessutom svårt att isolera effekten av olika komponenter i kosten, även om man gör försök.

       1. Bisatsen i sista meningen syftar inte främst på att man gör försök att isolera den aktuella effekten, utan på att problemet existerar oberoende av om man gör observationsstudier eller kontrollerade försök, där man manipulerar en grupps kostmönster.

       2. Precis. Jag tror faktiskt att det bästa för den personliga hälsan är att lyssna på kroppen. Hälsorönen är så många att det är väldigt svårt att hålla reda på-

  1. Stämmer säkert. Undrar om alla deras barn lider av näringsbrist.

 8. Min kompis ungar är vegetarianer trots att hon inte är det själv. Hon minns vilket trauma det var
  att inse att hon åt djur och tycker att DET är ett val de får göra själva.

  Haja att folk flippar när hon ställer det på ända.

  1. Spännande. Är ju ett mer vettigt förhållningssätt än det motsatta, även om jag själv skulle servera mina barn samma mat som jag själv äter oavsett.

 9. Det finns ju faktiskt mer som tyder på att kött och animaliska produkter skadar kroppen än vegetarisk kost. Dessutom när man ser på vår fysik och våra kusiner aporna, kanske vi egentligen är djur som borde äta vegetarianskt. Eller iaf mycke mindre än vad folk äter kött nu. Med det sagt, om man inte kan springa ut i skogen fånga en kanin och sen äta den me hull och hår..kanske man inte borde äta djur, man kan ju ge en liten kanin och ett äpple till sin unge o sen se vilken hen äter och vilken hen leker med…Men ja jag kanske kom bort lite från ämnet..jag e vegan och kommer ge vegetarisk kost till mina barn om jag for några.

 10. Ja, det är så märkligt det där. Jag kommer ihåg när jag under min uppväxt insåg var kött kom ifrån. Förtvivlat försökte jag förklara för mina föräldrar att jag inte ville äta hamburgare längre och detta bemöttes med det utnötta ”man måste äta kött, annars får man inte i sig allt man behöver”- talet, skräckhistorier om bajsbruna böngrytor och försäkringar om att det inte alls är elakt att äta djur. Jag fick lov att acceptera detta tills jag var gammal nog att hitta mina egna svar. Vad jag hade önskat att mina föräldrar tagit min upplevda känsla att jag handlade fel på allvar istället för att för att förminska den. Jag tror dock att detta är ett rätt vanligt sätt för föräldrar att bemöta barnens frågor när det kommer till vad kött är och deras känslor inför det. Det, om något, tycker jag är att ta ifrån barn någonting de verkligen behöver: förmågan att fundera och föra etiska resonemang.

 11. Det känns inte som att du har funderat över det här tillräckligt innan du skrev inlägget då många saker du skriver är tvivelaktiga:

  ”För det första är mat inte en värdering utan något man äter.” – Om du provar att vara vegan en period så kommer du märka hur mycket värderingar det egentligen finns när det kommer till mat. Jag skulle till och med säga att det finns mer värderingar i det vi väljer att äta än i något annat livsval vi gör, men det märker inte omnivorer av eftersom de följer det ”normala” och på så sätt inte väcker diskussion i frågan med folk. Veganer behöver oftast inte ens säga något för att omnivorer ska komma och utvärdera deras eller sina egna matval.

  ”Barnet kommer inte bli mer medvetet om den ideologi som ligger bekom beslutet att bli vegetarian bara för att hen får mat utan kött i.” – Några har påpekat detta ovan, och jag håller med dem att när det kommer till att uppfostra barn så är barn ytterst uppmärksamma på hur vi beter oss i livet och uppfostran går ju just ut på att lära sina barn värdefulla kunskaper om hur livet går till. Att säga att barnet inte kommer bli medveten om sin förälders livsval när det kommer till kost tycker jag är en grov misbedömning. Men jag såg att du skulle ta upp det här i ett annat inlägg så jag väntar med spänning 🙂

  Annars håller jag med dig om att dagens föräldrar som inte har ”specialkost” inte är bättre på att ge barnen en bra och allsidig kost.

  Tack för en intressant blogg!

  1. Fats maten i sig är ingen värdering. Har för övrigt varit både vegan och vegetarian.

   Tycker fortfarande inte att vegetarisk kost behöver leda till större medvetenhet kring maten. Man behöver ju inte ens ta upp det. Däremot om föräldern sitter och äter specialmat medan barnen äter köttbullar, det är som upplagt för diskussioner kring mat.

 12. Strålande inlägg.
  Som vuxet waldorfskolebarn kan jag berätta att på min skola serverades kött en dag i veckan, resten vegetariskt. Jag äter än idag mycket sällan kött, och då helst vilt. Min treåriga dotter äter vegetariskt, plus fisk. När hon kan göra ett medvetet val, får hon självklart välja att äta precis vad hon vill.

 13. Jag skulle väl snarare säga tvärtom, att det ligger oerhört mycket värderingar i maten vi äter. Mat och ätande är väldigt kulturellt betingat, något som flera gånger tagits upp i superintressanta programmet Landet brunsås. Hur vi förhåller oss till mat, vad vi äter, vad som ses som okej/inte okej att äta, hur vi pratar om mat osv, i allt det ligger väldigt mycket värderingar. Vi väljer ju att äta på olika sätt, att äta kött är också ett val. Jag skulle säga att i princip alla människor har åsikter om mat, oavsett om de själva genom några aktiva val valt sin kost eller om de helt enkelt följer med strömmen. Även den som inte själv aktivt valt någon särskild kost har ofta åsikter om andra som gjort det. Veganer och vegetarianer måste väldigt ofta försvara och förklara sina kostval, och jag som köttätare har också varit med om att behöva försvara de val jag gjort. Etik och moral är väldigt starkt förknippat med mat.

  1. Jo, det ligger såklart värderingar i maten men jag menar att man inte behöver veta om det som barn bara för att man får köttfria måltider. Förädlarna behöver ju inte ens nämna kött liksom.

 14. I övrigt håller jag förresten med om att föräldrar som gjort genomtänkta val gällande sin egen och sina barns kost högst troligt ger barnen bättre kost än många andra. Tycker att snabbmat och hel- och halvfabrikat är helt förkastligt att ge sina barn. Många människor har inte en susning om näringslära och DET är illa.

 15. Kom på förresten att min ex-sambo som är vegetarian mest åt stekta ägg och nudlar, vilket man ju verkligen inte kan kalla en balanserad kost. Insåg alltså vid lite mer eftertanke att bara för att man är vegetarian så behöver det inte alls betyda att man är jättemedveten om vad man äter. Man kan bra äta mest bara skräp också om man lämnat bort kött.

  1. Jag tror ändå att vegos generellt är mer medvetna, även om det inte är någon garanti.

 16. Jag tänker helt tvärtom, om jag skaffar barn vill jag absolut inte att de äter kött. Tycker det är omoraliskt att ge någon en annan, död varelse att äta när hen inte är medveten om det, sen skulle jag inte gilla att mitt barn fick i sig all skit som finns i animaliska produkter heller.

 17. Lika många moderna källor det finns som hävdar att vegetarisk kost är dålig för barn, lika många moderna källor finns det som hävdar att det inte alls är skadligt. Åtminstone inte så länge kosten är varierad- och på precis samma sätt är det ju för vuxna, så varför skulle det mest skadliga, egoistiska & värderingspåprackande vara vegetarisk kost till barn? Är det inte, precis som du skriver, minst lika skadligt att låta sina barn äta exempelvis söndersockrade frukostflingor? Det finns ju många som ger sina barn en rent ut sagt för jävlig kost trots att den innehåller det ack så åtråvärda köttet, men jag upplever inte att de möts av samma kritik som de föräldrar gör, som låter ungarna käka vegetariskt. Alltså, jag struntar i om det ligger en ideologi bakom eller inte, det relevanta är vad en faktiskt gör och hur det sedan påverkar ungen. Och en varierad kost, oavsett den håller sig inom det vegetariska spannet eller allätarspannet, är faktiskt väldigt mycket bättre än en ensidig kost. Så problemet är inte vegetarisk kost i sig, det är att vissa veggies äter ensidigt. Men det finns det ju allätare som gör också, så egentligen är det helt poänglöst att folk argumenterar emot veg-kost baserat på dessa grunder. Och varför har folk fått för sig att det alltid beror på ideologi om djurrätt att en ger sina barn vegetarisk mat? Så behöver det inte alls vara. Även om det säkert är så för många.

  Jag kommer lätt att låta mina barn käka vegetariskt och bara vegetariskt. Kommer inte precis tvinga dem att välja veg om de är hos kompisar, de får givetvis göra som de vill då, men hemma kommer jag att servera vegetariskt. Jag är själv vegetarian och ser det som mycket märkligt att ge mina barn en kost och mig själv en annan, det om något måste ju skapa funderingar hos barnen. Att jag sedan ger dem vegetarisk kost är inte alls detsamma som att jag prackar på dem de värderingar jag har om etik & moral rörande djur, finns inget som ens säger att jag kommer ta upp detta med dem. Och även om jag gjorde det- är det så himla mycket värre än att pracka på sina barn de politiska värderingar en har i övrigt, t.ex. gällande vilket parti en röstar på?

  1. Precis så jag tänker, som du skriver i sista stycket. Det blir ju skitskumt för barnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *