Jag skulle vilja att ingen gjorde abort.

Vissa menar att man över huvud taget inte ska försöka minska antalet aborter, det håller jag verkligen inte med om. Abort är liksom inget litet skitingrepp utan en stor sak som kan leda till en massa komplikationer. Jag har hört att det är väldigt många som mår dåligt flera månader efter en abort av rent biologiska skäl, alltså utöver de tankar och känslor man kan ha i samband med ingreppet. Det är ju inte så konstigt, det påverkar såklart kroppen att ha ett liv växande inom sig och om detta avbryts så är det bara naturligt att det leder till komplikationer. På alla sätt och vis är det såklart bättre om folk skyddar sig på andra sätt.

Men att gå från denna tanke till tanken att abort ska förbjudas, bli mindre tillgängligt eller kosta mycket mer är att dra i lite väl höga växlar. Det finns en massa saker som man vill minimera i ett samhälle utan att förbjuda det. Arbetslöshet, fattigdom och tiggeri är tre skitbra exempel på problem vi måste jobba för att minska men inte medelst förbud, helt enkelt för att det inte är det som är kärnan i problemet.

Jag tänker mig att det finns två saker vi kan göra för att minska antalet aborter. Det första är såklart att minska antalet oönskade graviditeter vilket görs genom att uppmuntra människor till att skydda sig vid samlag. Det andra är att ha såpass bra villkor för föräldrar att personer slipper känna sig tvingade att göra en abort av ekonomiska eller sociala skäl. Däremot att strypa åtgången till själva ingreppet löser egentligen inga problem, det riskerar tvärtom att skapa nya. Om man till exempel tycker att en abort ska kosta för att man ”ska ta ansvar för sina handlingar” så undrar jag hur man tänker kring hur de människor som saknar resurser för att betala en abort ska kunna fostra ett jävla barn.

Överlag skulle jag önska att folk förstod skillnaden på att vilja att ett fenomen ska försvinna och att vilja förbjuda det. Det skulle göra hela samhällsdebatten så jävla mycket enklare. Men jag vill bara förtydliga att jag absolut inte är någon abortivrare. Jag tycker inte att abort är en bra sak, på samma sätt som jag inte tycker att tiggeri är det. Det betyder inte att jag vill förbjuda det eftersom jag, till skillnad från vissa andra, kan förstå att det är ett lite mer komplext fenomen än så.

19 reaktioner till “Jag skulle vilja att ingen gjorde abort.”

 1. Visst är det så. Fri abort är en rättighet vi måste värna, men naturligtvis är det bästa att slippa bli oönskat gravid. Det framstår som så inkonsekvent att många abortmotståndare även är skeptiska till preventivmedel – preventivmedel torde väl vara det i särklass mest effektiva sättet att få ner antalet aborter!

  1. Ja, men så är de ju också motståndare av ideologiska skäl.

    1. Ja. Men samma personer tenderar nog också att i större grad känna omsorg inför spermier.

 2. Den här tanken att man politiskt måste försöka dämpa antalet aborter är totalt bisarrt. Det är inget fel med aborter och det finns ingen anledning till att man skulle få bort aborter i och av sig själv. Tvärtom. Det är en viktig rättighet att kunna bestämma över sin egen kropp. Det är behovet till aborter man skall arbeta på att få ner, som du skriver. En väldigt viktig skillnad.

  1. Vaddå ”det är inget fel med aborter”. Abort är ju ett mycket sämre alternativ än att skydda sig från början.

   1. Givetvis. Men politiskt och etiskt är det inget fel med aborter. Jag uttryckte mig kanske klumpigt, men vad jag menar är att det är ingenting som ens behövs diskuteras om det skall förbjudas eller inte, eller huruvida det är rätt eller inte. Debatten glider liksom ibland in på ”mord” och ”levande barn” och ”vems fel” osv, ungefär som de bägge nötterna i din länk, och det tycker jag är totalt fel. Det är som när man diskuterar tonårsgraviditeter i Amerika, och folk ser det som att tonårssex är fel. Det är inte fel, men man måste se till att alla har information och möjlighet att skydda sig, och att man kan ta ansvar. Sedan tycker jag inte att de två motsäger varandra – även om det inte är något fel med aborter betyder det inte att man inte skall satsa på att göra aborter onödiga i större utsträckning eftersom det är enklare, säkrare och bättre att skydda sig först. En graviditet är inte det värsta som kan hända när man har oskyddat sex.

 3. Jag håller med, jag tycker inte heller att abort är något bra men jag tycker att alla ska ha rätt till det. Jag vill inte sätta mig över vad någon annan gör med sin kropp. Dock så håller jag med att det vore bra att minska antalet aborter, för hälsan hos kvinnan som ska göra abort. Men att förbjuda abort är ju bara sjukt, förstår inte när man vill ”straffa” folk som inte har skyddat sig med att bli föräldrar. Det funkar inte så, det ska inte bli en bestraffning att få barn.

 4. Jag tycker att tidiga aborter är ett väldigt litet moraliskt problem. Ett några veckor gammal embroy/foster känner inte smärta. Jag ser inte det som att det borde ha mer rättigheter än befruktade ägg som inte fäster p.g.a. att kvinnan använder ett preventivmedel som förhindrar det. För mig känns heller inte befruktningsögonblicket så heligt att jag ser så stor skillnad på att förhindra befruktning och på att avlägsna befruktade ägg ur kroppen. Särskilt inte med tanke på att tidiga missfall är mycket vanliga (10-20 procent av de graviditeter som registreras inom mödrahälsovården resulterar i missfall) och ofta beror på att fostret på något vis var defekt och alltså inte ens hade förutsättningar att utvecklas till en människa. Men visst, majoriteten av embryon har troligen den förmågan, men jag tycker att det ger ett viktigt perspektiv att ta upp att långt ifrån alla embryon har förutsättningar att bli människor (inte minst när rörelser i USA försöker få befruktade ägg att klassas som personer).

  Jag ställer mig ytterst tveksam till att många skulle må dåligt i månader efter en abort av rent biologiska skäl. Det finns väldigt många rörelser som ägnar sig åt att framhålla hur dåligt kvinnor mår efter aborter, så jag är alltid väldigt skeptisk till sådana påståenden om jag inte får se en trovärdig källa.

  Med det sagt så tycker jag också att aborterna bör minska. Aborter kostar rätt mycket pengar i jämförelse med preventivmedel, så det är förstås mycket bättre om man kan förhindra grividiteter på ett tidigare stadium. Dessutom är det förstås bra att slippa göra ”onödiga” ingrepp. Men samtidigt är preventivmedel inte 100 procent säkra och misstag begås. Jag gjorde själv abort efter en sprucken kondom. Jag skulle inte vilja att ingen gjorde abort, helt enkelt därför att jag inte ser hur det skulle kunna vara möjligt utan att inskränka på massor av andra saker som jag tycker är viktiga, t.ex. sex i icke-reproduktivt syfte.

  Jag antar att vi egentligen inte har så enormt skilda åsikter i frågan. Jag håller till exempel med helt om hur man bör göra för att minska antalet aborter. Det ska kunna finnas en möjlighet även för unga och mindre bemedlade att få ett oplanerat barn. Men jag vill inte att någon ska känna sig pressad till att behålla barnet för att personen känner tunga skuldkänslor av abort. Så för mig känns det viktigt att en minskning av aborttalen inte handlar om att ge ytterligare näring åt idén om abort som något moraliskt förkastligt. Kanske är det det som folk som inte vill minska aborterna är rädda för.

  1. Jag anser inte heller aborter vara ett moraliskt problem, däremot så tycker många kvinnor som genomför aborter själva att det är det också därför blir det ju jobbigt för dem. Jag har ingen säker källa på att folk mår dåligt, men jag tycker dels att det låter som ett rimligt antagande att man kan komma att göra det, även om jag knappast tror att alla gör det.

 5. Jag undrar väldigt mycket varför du tycker att aborter är dåliga i sig. Givet att det inte existerar något preventivmedel som är till 100 % säkert, och att människor fortsätter att tycka om sex, så finns det i dagsläget inte något sätt att helt slippa oönskade graviditeter. Och när det händer så tycker jag att en abort är en värdeneutral lösning – d.v.s. det är ett av de fullt OK och acceptabla alternativen som en kvinna har i den situationen.

  Om jag kunde ändra en sak i mänsklig biologi kanske jag skulle göra så att ingen blir gravid mot sin uttryckliga vilja. Men så som människors kroppar fungerar idag är det helt enkelt inte möjligt.

  (Eller så skulle jag ta bort endometrios för gott, om jag nu måste välja…)

  1. I förh till alternativet kan det såklart vara bra, men aborter orsakar fortfarande komplikationer vilket t.ex. kondom ej gör.

   1. Kondomen i sig har inga biverkningar, förutom graviditet i de fall då den används fel eller går sönder… (Och jag räknar inte latexallergi, för det finns latexfria kondomer.) Andra preventivmedel har i allmänhet biverkningar; även sterilisering medför ju en liten men ändå befintlig risk vid själva ingreppet – precis som aborter. Men det jag är ute efter är om du ser aborter som något dåligt i sig, jämfört med andra sätt att förhindra/avbryta graviditet med samma mängd biverkningar. Jag tolkade ditt inlägg så, men jag kan ha missuppfattat och därför frågar jag.

    1. Jaha, du tänker så. Nej, jag tycker inte att det finns några moraliska problem med just det att man tar bort ett foster. De problem jag ser är praktiska.

 6. Jag tänker likadant som du. RFSU har sagt att ett högt aborttal är positivt då det tyder på att kvinnor har sexuell frihet, men jag ser hellre en nollvision för abort, detta för att jag inte vill att någon ska behöva råka ut för en ofrivillig graviditet.

  Här i Chile (precis som majoriteten) är abort olagligt under alla omständigheter, vilket jag tycker är fruktansvärt. De som har ekonomiska möjligheter att åka till Argentina kan göra abort där, medan de i djupast fattigdom måste föda ett barn de inte har råd med eller riskera sitt liv för att genomföra en illegal abort.

  Här är det också väldigt tabu med preventivmedel, speciellt för tonåringar, då speciellt tjejer som skaffar preventivmedel ses som horor då de uttrycker en vilja att ha sex. Tjejer bör inte vilja ha sex utanför äktenskapet och bör därför inte köpa kondomer och kan ofta råka illa ut om de blir påtagna med preventivmedel. Är man under 18 kan man heller inte köpa p-piller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *