Kapitalister måste också kämpa.

Ibland säger folk typ att ”kapitalister måste också kämpa” och liknande, som för att säga att livet faktiskt inte är så lätt för den som är kapitalist. Nej, jag känner såklart till detta. Det verkar fan pissjobbigt att vara kapitalist. De måste alltid gå omkring och stressa för att deras kapital ska ackumuleras, alltid hitta en massa nya investeringar och så vidare. Hade jag haft sjukt mycket pengar hade jag nog struntat i det och chillat istället.

Men grejen är att det är så kapitalism fungerar. Det är grundläggande att kapitalisten ständigt måste jobba för att förmera sitt kapital, ty annars blir hen (oftast en han) utkonkurrerad. Kapitalistens ”arbete” går dock ut på att exploatera andra människors arbete, alltså att köpa deras arbetskraft till ett lägre pris än värdet på deras produktion.

Att kapitalisten kan tycka att det är jobbigt att gå på styrelsemöten (eller vad de nu gör) eller att kapitalisten kan göra fel och förlora alla sina pengar gör inte kapitalismens problem mindre. Att det är hypotetiskt möjligt att de som idag har pengar och makt står utan imorgon innebär inte att kapitalismen är ett bra eller rättvist system.

För det är fortfarande så att den absoluta merparten av jordens befolkning är tvungna att arbeta för att leva. Och de arbetar inte för sig själva, de får inte själva ta ut frukten av sitt arbete, utan det är någon annan, en kapitalist, som exploaterar dem. Det är detta som är det grundläggande problemet och det jag tycker är omoraliskt i kapitalismen. Det spelar mig ingen roll om dessa roller skulle lottas ut årligen, så att alla fick en lika chans, eller om de ärvdes.

Det finns någon slags idé om att ombytlighet i det härskande skiktet skulle innebära någon slags rättvisa, om att det då är de mest dugliga som kommer dit och då ska en inte klaga. Men vad är lika möjligheter (som ju fortfarande bara existerar i teorin) värt om vi lever i ett förtryckande system? Den teoretiska möjligheten för någon att bli kapitalist är ganska oviktig, poängen är att det är ganska dåligt och inhumant att bygga ett samhälle på att exploatera människor. Det spelar liksom ingen roll vem som är i toppen och vem som är i botten, för det är fortfarande vidrigt att vissa människor tvingas att leva på det sätt som de i botten gör.

13 reaktioner till “Kapitalister måste också kämpa.”

 1. Vad är det för prat om att arbetarna inte får ut det fulla värdet av sin produktion?Värde är endast subjektivt och det finns inget sätt att objektivt mäta en viss produkts ”värde”

  1. Det är väl ganska uppenbart att kapitalister måste tjäna något på att anställa arbetskraft, dvs mervärdet, mellanskillnaden mellan det varorna säljs för och arbetarens lön.

   1. Arbetarnas lön är ju inte de enda kostnaderna i produktionen t.ex. behövs oftast kapitalvaror. Med värde menar du alltså försäljningspriset?

 2. Hallå Ante, Fannys analys är ju glasklar! Självklart måste de anställda tillföra ett mervärde i produktionen som oavsett vilka kostnader arbetsgivaren har för råvaror eller löner (hatar det manipulativa bruket av ord som lönekostnad som blir allt mer frekvent använt i ”neutral massmedia”, för majoriteten av befolkningen är ju detta en inkomst) överstiger vad arbetsgivaren betalat!

  1. Varför är ordet lönekostnad manipulativ? Det är inte självklart att arbetarna tillför ett s.k. ”mervärde” till produkten i samtliga fall t.ex. om ett företag går med förlust för varje produkt som tillverkas, då tillför istället arbetaren en merkostnad till produktionen.

   1. Det stämmer, men som du säkert själv begriper så går ett sådant företag snabbt omkull. I kapitalismen som helhet tillför arbetare mervärde, inte tvärtom.

    1. Arbetaren tillför ett mervärde men det är endast med hjälp av kapitalvaror detta är möjligt. Utan ett stålverk är en stålverksarbetare värdelös.

 3. Håller med dig om ovanstående Fanny! Ante, det är manipulativt därför att ur majoritetens perspektiv innebär en lön en inkomst och ingen utgift.

    1. Den här frågan är off-topic men jag vet inte var annars jag ska ställa den, har du något inlägg på din blogg där du sammanfattar din livsåskådning t.ex. hur ditt ”idealsamhälle” ser ut? Jag vet att du har en FAQ men jag tänkte något mer detaljerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *