Kristet beslagstagande.

Idag läste jag någon som ansåg att detta med Lucia i skolan är ett otyg emedan Lucia är en kristen tradition. Det tyckte jag var tråkigt, för Lucia är faktiskt inte någon kristen tradition från början, det är en hednisk tradition som kristendomen har kommit och kletat sitt helgon på (mer om det finns att läsa här, ett inlägg jag verkligen kan rekommendera).

Det är tråkigt att kristendomen ska komma och lägga beslag på traditioner som vi har haft i vår kultur så mycket längre och som faktiskt kan sägas vara en del av den svenska kulturen allena och inte av den kristna religionen som ju har tryckts på oss med våld.

Samma sak med vår jävla lagbok som ju sägs vara baserad på bibeln. Nu kan det väl mycket väl vara så att den är det i direkt bemärkelse, jag vet inte tillräckligt om saken för att kunna göra ett säkert uttalande. Man får dock fråga sig om man inte hade kommit fram till mycket av det som står i den i vilket fall, måhända till och med snabbare och bättre.

Det talas alltid om allting bra kristendomen har gjort men inget om det dåliga, som till exempel att den satt käppar i hjulen för vetenskapen under otroligt lång tid och diskriminerat såväl kvinnor som homosexuella. Att man nu har ändrat sig på vissa av dessa frågor betyder inte att man kan ta åt sig äran för det. Kyrkan har knappast varit någon fanbärare i fråga om lika rättigheter oavsett kön och sexualitet utan snarare tvingats in i det för att kunna behålla något förtroende alls.

Lägg både äran och skulden där den hör hemma oavsett om det gäller traditioner, lagar eller moral. Kristendomen har säkert gjort någon god sak men det är inte den allena som har stått för formandet av Sverige så kan ni snälla sluta låtsas det.

12 reaktioner till “Kristet beslagstagande.”

  1. Ja, och nej. Jag skulle inte vilja säga att kristendomen ”kletat sitt helgon på” lucia. Ja, den har en annan bakgrund från början, men å andra sidan finns det väldigt lite som vi har idag som var precis som det var från början. Kristendomen har haft ett stort inflytande på den svenska kulturen under de senaste hundra åren. Religion och kultur var dessutom då mer sammanflätade än de är i vårt sekualiserade samhälle idag. Alltså har vår kultur som var kristen, ändrat vår gammla tradition. Jultomten har ju inte alltid varit röd, har inte alltid delat ut klappar, men idag med olika influenser från samhället (typ Coca cola) är vad den är idag.

    Vi kan inte friställa kristendomen från den kultur som har gett oss de traditioner som vi har idag. Den har liksom andra faktorer påverkat oss.

  2. Finns det någon västerländsk hednisk tradition där kristendomen inte varit framme och ”förkristnat”?
    Fan, hela julen är ju en hedna tradition från början. Om jag inte minns helt fel brukade det vara en grå julbock som sedan avskaffades eftersom behornade djur = satan.

  3. Historielektion på g! När kristendomen började få fäste typ runt Antiken kan inga exakta årtal. Man brände först kristna i romariket, men när kejsaren insåg att det hela inte gick att stoppa då gav de upp och utsåg kristendomen till sin officella religion. När sedan andra områden skulle kristnas då tog man ofta redan heliga datum för de folk som skulle krsitnas. Man ändrade vissa ritualer och vissa symboler. Annars fick befolkningen fira lite hur det ville så länge som de bad till gud. Man gjorde så här för att övergången från en religion till en annan skulle vara lättare. Man fick självklart lov att övertyga människor, men som sagt kristendomen var en ny religion som då faktiskt sågs som något nytänkande. Ingen skulle vara med värd än någon annan, man slapp offra en massa skit och sådant där.
    Så egentligen är det lite svårt att definera vad som är kristendom och vad som är hedendom. De mesta är ett hopkok av båda två… 🙂

  4. Faktum är ju att många av de s.k. kristna värdering som vårt samhälle och lagbok sägs vara baserade på är relativt allmängilltiga om man börjar titta på religioner etc världen runt.

  5. Okej nu vet inte jag vad du har för erfarenheter men jag upplever absolut inte att det talas om det som är bra snarare än det som inte är så bra. I mina kretsar talas det väldigt mycket om det dåliga. Det har varit frsta frågan de ställt och sen har de tagit avstånd, utan att ens ge mig en chans.

    Men alltså, det jag TROR kopplar jag inte med allt annat som har med mig och andra kristna att göra. För att ta mig själv som exempel så tycker jag ganska precis som du i många frågor men samtidigt tror jag på Gud och Jesus. Och då känner jag att fördomarna om kristna går lite för långt när det börjar brännas biblar så nära mig. För ja, det har hänt. Jag har aldrig ansett mig veta bättre än någon icketroende.

  6. I läroplanen som kom 94 lyckades KD kriga in formuleringen

    ”I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens
    fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. Undervisningen ska vara icke-konfessionell.”

  7. `”Det talas alltid om allting bra kristendomen har gjort men inget om det dåliga”. I Sverige? Allvarligt? Har sällan hört ett gott ord yppas om kristendomen i det här landet.

    1. Det står i läroplanen och det hävdas ofta att våra lagar baseras på kristen moral, traditioner som är ett hopkok sägs ha kristet ursprung osv. Om det är att säga att något är ”bra” är såklart en tolkningsfråga, men många saker som vi uppfattar som positiva sägs vara kristna trots att så ej är fallet.

      1. Men att det står i läroplanen och hävdas att våra lagar baseras på kristen moral är ju inte detsamma som att det ALLTID snackas om hur bra kristendomen är och sällan om det dåliga som den står för. Tycker folk pratar ganska mycket om det negativa också och inte så mycket om det positiva som du anser, men visst, jag håller med om att det är lite småäckligt när man hävdar att t.ex. julafton är en kristen tradition punkt slut. Då kan man uppenbarligen inte sin historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *