Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Kvinnor ska ta saker med värdighet så män ska slippa känna ansvar.

Jag tänker på den här iden om att en som kvinna ska ”komma över” relationer med män där en blivit skadad för att det på något sätt skulle innebära att en ”vunnit” eller i alla fall hade någon slags ”värdighet” i det hela. Män ska kunna göra lite vad de vill, men det är upp till kvinnan att ta det på ett bra sätt för att inte solka ner.

Just detta att det är kvinnors ansvar att upprätthålla en illusion av ”värdighet” i en djupt ovärdig situation är ett exempel på kvinnoförtryck. Även om en blivit behandlad som skit så ska en liksom ta det på ett bra sätt, acceptera det som inträffat och så vidare och inte besvära omvärlden och framförallt inte mannen som behandlat en illa med det.

Det handlar också om att det finns en skam i att ha blivit dåligt behandlad, speciellt som kvinna i en relation. Eftersom män har ett tolkningsföreträde i detta samhälle så ifrågasätts ofta kvinnans tolkning a förloppet, antingen för att vara osann eller för att det skulle kunna vara så att hon helt enkelt hade gjort dig förtjänt av det hela. Detta gör att det blir svårt att prata om de här sakerna. Samtidigt tror jag att det är viktigt att göra det, det är en slags erfarenhetsdelande som kan vara väldigt kraftfullt.

Hela den här grejen handlar om att skydda män från att besväras av eller få insikt om vad de har gjort mot kvinnan. Om kvinnan känner sig dåligt behandlad ska hon hantera detta på egen hand. Hon får inte prata för mycket om det, hon får inte smutsa ner hand rykte, hon får inte på något vi besvära honom med det. Om hon gör det handlar det om att hon är hysterisk och inte kan släppa taget.

kommaöverJag är glad att jag varit ”ovärdig” i mina relationsproblem eller uppbrott. Jag har krälat, jag har varit förbannad och jag har visat det både för personen ifråga och för omvärlden. Det har varit en viktig del i processen för mig. Att lägga skulden där den hör hemma, att stå för att jag anser att det jag har blivit utsatt för varit fel och att jag tycker att det är något som bör sägas.

Det kan vara viktigt att löpa linan ut när det kommer till sånt här. Att inte gå omkring och hålla inne en massa för att upprätthålla sin egen eller någon annans ”heder”. På vems bekostnad sker sånt, och vem tjänar på det? Det är kvinnan som måste internalisera konflikten och känna skuld och skam istället för att leva ut den.

2 kommentarer till Kvinnor ska ta saker med värdighet så män ska slippa känna ansvar.

  • Karin skriver:

    alltså jaaaaaaa. hatar hela ”be the Better person” grejen för det innebär alltid att, som du säger, mannen ska undslippa konsekvenserna av sin handling.

  • Solsippan skriver:

    Tack!! Dina ord blir en tröst där det är lätt att tänka att det är en själv det är fel på eftersom det är lätt att bli dubbelbestraffad i det här samhället. Själv är jag återigen sjukskriven efter att ha rasat ihop då jag inte orkar med att leva i den här ”normala” världen efter ett tolv år långt förhållande med en våldsam man. Den här gången blev min diagnos ”anpassningsstörning” som enligt Socialstyrelsen innebär ”en försvårad eller fördröjd anpassning till förändrade livsomständigheter eller en belastande livssituation.” Det är alltså jag som har svårt att anpassa mig till allt våld och inte samhället som har problem med att hjälpa mig på bästa möjliga sätt. Tro mig, jag har gjort allt som man ”ska göra” och lite till då jag hatar att ha offerkofta på mig men det har inte hjälpt ett sketet dugg. Jag vet inte om jag är yberkänslig, men jag tycker mig ana ett slags ”hon får ju skylla sig själv” i den där anpassningsstörningsdiagnosen, vilket är en mycket märklig känsla då kvinnor anpassar sig vareviga dag i konsten att överleva både under tiden som förhållandet varar och efteråt, beroende på hur mannen då beter sig. När man kommer till den punkten då man inser att mannen släppt taget om kontrollen så blir vardagen helt annorlunda. Det är inte då lyckan inträder som ett brev på posten, det är då det finns tid att bearbeta det som hänt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv