Kvotering.

Jag är väl ingen brinnande förespråkare av kvotering sådär, men jag tycker det är intressant hur oerhört starka känslor det rör upp hos vissa människor. Tänkte ta upp mina favoritargument.

Argumentet som går såhär; ”vänstern bryr sig ju bara om utfall”. Visst, det är väl problematiskt om en bara bryr sig om utfall, vilket jag i och för sig väldigt sällan tror är fallet, då kvotering generellt ses som ett sätt att höja förtroendet för kvinnors kompetens snarare än att få in en kvinna på den specifika posten just då. Men om det nu vore sant så är det väl fan bättre att bry sig om utfall än att inte bry sig alls, vilket ju är högerns alternativ.

Så jävla fånigt att anklaga andra för att inte vilja göra något ”på riktigt” när en själv inte vill lyfta ett finger. Dock väldigt typisk högerretorik; ingen av vänsterns lösningar är bra nog, så vi skiter helt i att lösa problemet, alternativt lämnar det till ”människor själva” att bestämma. Men men, det är väl också ett sätt att bedriva ”politik”, det vill säga att ta alla problem och antingen definiera dem som oviktiga eller komma fram till att de ändå inte är möjliga att lösa.

wpid-img_20141005_133311.jpgOch så detta argument ”om vi kvoterar in kvinnor kommer folk anta att kvinnor är inkvoterade och därför mindre kompetenta”. Det roliga med det här argumentet är att det kommer från samma käftar som anklagar typ alla kvinnor på högre poster för att vara just inkvoterade, alldeles oavsett om de har något belägg för det eller inte.

Jag tänker typ att det kan vara så att det inte främst är själva inkvoteringen som är problemet här utan deras egen misogyni. Det är nästan lite som att de använder sig av kvotering för att misskreditera kvinnor. Funderar på om det kan vara så att de helt enkelt inte tycker så värst mycket om kvinnor eller litar på deras förmåga att kunna ta ansvarsfulla poster.

wpid-img_20141005_134911.jpgJag antar att det som upprör med kvotering är tanken om att de urvalsmekanismer som finns idag inte är fullt objektiva. Många högermänniskor vill ju gärna tro att vi lever i en så kallad ”meritokrati”, det vill säga att de mest kompetenta hamnar på rätt platser och så vidare. Kvotering är att erkänna att det inte är så, utan att det finns strukturer som gör att vissa missgynnas. En mycket upprörande misstanke! Den innebär nämligen att vita män kanske inte är de mest objektiva, kompetenta människorna när allt kommer omkring.

2 reaktioner till “Kvotering.”

  1. Själv blev jag positiv till kvotering efter att ha läst all forskning som finns på ämnet. Skrev om det här alldeles nyss och skrev då såhär:

    Kvotering [1]; som i positiv särbehandling [2] gentemot det underrepresenterade könet (oavsett om det gäller män eller kvinnor) borde vara en självklarhet.

    Kvinnor har i genomsnitt bättre betyg än män genom hela skolgången. Det gäller totalbetyg och alla ämnen utom idrott. [2.1, 2.2] Så har det varit så länge man gjort mätningar, alltså i mer än 25 år. [2.21] Kvinnor vidareutbildar sig också i högre grad än män, dvs läser oftare vidare på högskola/universitet och fler kvinnor än män klarar sina studier. [2.3] Faktum är att kvinnor har så mycket bättre betyg än män att männen, för att ha en chans på åtråvärda utbildningar – fram till år 2010 kvoterades in utan krav på lika meriter (Centrum för Rättvisa har visat att det var män som blev inkvoterade på Högskolan i 95 procent av fallen) [6.5, 6.55]. Kvinnor har även minst lika bra resultat som män på IQ-tester. [2.4] Det är tydligt att kvinnor är minst lika kompetenta som män och minst lika välutbildade.

    Trots detta finns det i Sverige idag fler personer i VD-position som heter Johan än vad det finns personer som är kvinnor. Kvinnor utgör tre procent av börsens VD:ar. Andelen kvinnor i ledningsgrupperna har legat på 10–18 procent under de senaste tio åren. Bara 18 av 251 börsbolag har en jämn könsfördelning i styrelsen. Av de totalt 454 noterade bolagen i Sverige styrs 30 stycken av kvinnor – det ger en andel kvinnliga chefer om 6,6 procent. [6, 6.1, 6.3]

    Forskning har visat följande: Företag med fler kvinnor på chefspositioner går bättre på börsen; och en högre andel kvinnor i styrelsen sammanfaller med högre avkastning på kapital, en bättre balans i ledarskapet, bättre genomsnittliga resultat, bättre koppling till konsumenterna, bättre prestationer i bolagsstyrningsfrågor – och fler kvinnor i styrelser korrelerar till avsevärt lägre risk för konkurs. Företagen med en jämn könsfördelning har bättre lönsamhet, högre aktieavkastning och tar större samhällsansvar. Kvotering av kvinnor har även visat sig höja kompetensen bland männen. Det speglar egentligen bara en självklarhet: kompetensen lyfts i företag där man inte utesluter halva befolkningen från högre positioner. [10, 11, 12, 13, 14, 15, 15.1]

    Lisa Magnusson har fångat essensen i kvoteringsfrågan:

    “Om till exempel en vit medelklassman och en svart arbetarklasskvinna lämpar sig på pricken lika bra för ett visst jobb, och alla andra på arbetsplatsen är vita medelklassmän, så kan det vara en god idé att anställa kvinnan. Inte för att hon i egenskap av svart, arbetarklass och kvinna skulle bidra med ett visst exotiskt perspektiv, utan för att motverka att man stänger ute personer av annan bakgrund än man själv. Det är inte kvotering, utan tvärtom att upphöra med kvotering.” – Lisa Magnusson

    För många år sedan, innan sjuttiotalet när kvinnor drog ifrån män i betyg och utbildning, var det allmänt konsensus att kvinnor av sig själva skulle “komma ikapp” män i högre befattningar. Så har inte skett. Uteslutandet av kvinnor (högst omedvetet, säkerligen) från höga positioner är ett problem som – har det visat sig – inte löser sig självt. Utan medveten strategi från företagens sida, kommer kvinnorna inte vidare upp i företagstoppen. Positiv särbehandling är sannolikt det bästa och mest effektiva sättet att utnyttja den stora kompetensreserv som finns i Sveriges högutbildade kvinnor.

    http://vetenskapsgrund.wordpress.com/2014/09/22/kvotering-en-nodvandighet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *