Låt honom tyna bort i sin cell.

Nu när Breiviks rättegång är igång så märks verkligen vikten av att ha en fungerande rättsstat. Jag läser och hör på alla hål och kanter kreativa förslag på hur Breivik ska undantas de vanliga reglerna. Han ska inte ha rätt till konventionellt försvar, man ska tortera honom, instifta dödsstraff för att han ska kunna dömas till det och så vidare och så vidare. Jag förstår detta, jag förstår verkligen hatet mot Breivik och varför alla dessa personer ser rött och vill ge honom dessa fruktansvärda och inhumana straff. Och därför är jag extra glad att Norge är en rättsstat där sånt inte sker, där folkets affekt inte får styra i dessa fall.

Jag tycker att det är obehagligt att skåda den blodstörst och det hämndbegär som så många ger uttryck för nu. Jag tycker att det är sorgligt att människor vill besvara en grymhet men ännu mer grymhet så till de milda grad att man är beredd att åsidosätta värden som de flesta ändå i grunden är överens om, såsom att dödsstraff suger. Det är vid tillfällen som dessa våra värderingar prövas.

Att utsätta Breivik för tortyr eller inte ge honom en försvarare är helt orimliga scenarion, det skulle aldrig någonsin kunna ske i ett civiliserat land som Norge, jag tror inte heller att det är något människor skulle vilja se, även om de pratar om det.

Att införa dödsstraff för att kunna dela ut det till Breivik vore dåligt på så många vis. För det första så är det orimligt att ändra samhällsordningen på grund av terrorister, även om det inte är i den riktning de efterfrågat så tycker jag att de sänder ut fel signaler. I ett civiliserat samhälle så åsidosätter man inte den vanliga ordningen ens för handlingar som Breiviks. För det andra så skulle det troligen leda till att Breivik fick martyrstatus om han dödades, det skulle liksom brännmärka in honom i historien med allt vad han står för nu. Låt honom istället tyna bort i sin cell, liksom hans minne.

11 reaktioner till “Låt honom tyna bort i sin cell.”

 1. Jag tycker inte att dödsstraff ska införas – jag tycker någon borde ta lagen i egna händer och eliminera detta monster från denna jord. Polisen tittat bort hela tiden när en av dess egna begår brott, så varför inte denna gång?

  Om Norska fängelsen är ens hälften så bekväma som svenska så kommer han knappast att tyna. Han kommer träna, läsa böcker, äta bättre än folk på äldreboende och kosta en jäkla massa skattepengar.

  Jag tycker inte alls att det är obehagligt när folk reagerar som de gör. Det är naturliga känslor och inget som försvinner för att Norge/Sverige har vissa regler och lagar som förbjuder det ena och det andra.

  1. Men det handlar också om den mentala bilden hos andra och jag tror martyrskap är bland det värsta han kan få för resten av samhällsutvecklingens skull. Vidare tror jag inte alls att fängelset är ngn lyxtillvaro, en fånge som Breivik kommer t.ex. troligen att vara extremt isolerad eftersom han är en högriskfånge, tror inte att träning och god man hjälper till så mycket om man ska sitta i fängelse ett helt jävla liv, ärligt talat.

   1. Jag tror inte han har något emot att vara isolerad så som ”vanliga” människor skulle. Inte som om han innan dådet hade ett rikt socialt liv med en massa vänner direkt. Han verka leva i sin egna lilla värld. Tycker verkligen inte att ett isolerat fängelse är straff nog, men med det säger jag inte att dödsstraff ska införas. Skulle polisen göra ett litet insider job (som de gör ibland) så skulle jag inte protestera direkt.

 2. Jag tänker så här: De som Breivik dödade kommer ju inte tillbaka, oavsett vad man gör mot honom. Då är det rimligaste att följa rättsstatens regler som vi alla kommit överens om.

  1. ”öga för öga och tand för tand”

   Tror du att du skulle resonera likadant om det var din bror/syster/dotter/son som blev avrättad?

   Jag är helt övertygad att dom anhöriga skulle inte tvekat en sekund för att avsluta livet på detta monster!

   1. Det tror jag för det första att många skulle. Och för det andra: det är ju det som är hel poängen, att vi har rådande system just för att sådant som hämdbegär ej ska få styra.

  2. Till sist

   Brevik har fått precis vad han ville,uppmärksamhet och en super media cirkus.

   Hur många andra extremister kommer födas från denna uppmärksamhet

 3. Isolering med ”osynlig” tortyr resten av varje minut i resten av hans liv

  Döda honom är för humant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *