Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

”Män uttalar sig om feminism”, en fallstudie.

Hamnade i en diskussion om ett av mina inlägg, för att en kvinna hade länkat det på facebook. Tänkte återge lite av diskussionen.

Det hela började med att en man satte fokus på något helt annat än inlägget, det vill säga min bloggtitel. Denna bloggtitel gjorde tydligen att han inte kunde ta till sin av innehållet i min text! Istället bad han kvinnan som hade länkat inlägget att förklara för honom på ett sätt som skulle passa honom.
Screenshot_2015-03-19-12-11-55Kvinnan påpekade att hon inte hade någon lust att förklara någonting som redan fanns tillgängligt i och med att hon länkade det. Mannen poängterade återigen att han inte under några omständigheter kunde se förbi min bloggtitel och ta till sig av innehållet, istället ville han få det förklarat av en kvinna han faktiskt ser upp till! Det går liksom inte in annars!!!! Det är OMÖJLIGT FÖR HONOM ATT FÖRSTÅ eftersom jag skrivit ”hat” i min bloggtitel. Det går bara inte in i hans manshjärna. Han måste helt enkelt bli smekt av en kvinna som han respekterar för att kunna fatta något.

Screenshot_2015-03-19-12-12-03
Jag frågade varför han tyckte att det var den berörda kvinnans problem att han hade svårigheter med att läsa en text för att det stod något hatiskt i en rubrik på samma sida. Men jag har missförstått allt! Han vill inte alls bli curlad! Han vill ju bara förstå, och det enda som kan få honom att förstå är om kvinnan som länkat texten ger honom en personlig förklaring.

Screenshot_2015-03-19-12-12-09

Sedan en lång kränkt rant om att han minsann aldrig mer ska fråga feminister om någonting!!!! Han ville faktiskt bara bli mer upplyst! Han litade på kvinnans expertis!!! Och nu förvägrar dessa onda kvinnor honom kunskap genom att inte ge honom en personligt anpassad version av texten!

Screenshot_2015-03-19-12-12-53

In träder nästa man! Han vill att jag ska läsa Jungiansk psykologi istället för att förstå att män minsann kan ha ”kvinnliga” drag och kvinnor kan ha ”manliga” drag. Hur detta skulle vara relevant i en kontext där en diskuterar patriarkatet, det vill säga hur samhällelig makt fördelar utifrån kön, är oklart. Ingenstans har jag skrivit att män har vissa ”egenskaper” för att de är män, utan att de har makt för att de är män oavsett egenskaper, och att detta är ett problem.
Screenshot_2015-03-19-12-13-06

Samma man säger senare att han inte tänker ta reda på info om det han kritiserar och att jag aldrig kommer kunna vinna mot honom i en saklig debatt. Bra att veta!

Inlägget som länkades var för övrigt detta:

Din idé om att jag ska anpassa mitt språk så att du eller dina gelikar ska begripa det är djupt ignorant och bygger på en världsbild där du alltid står i centrum för förändring och alla ska försöka tala till dig. Jag delar inte denna världsbild. I min världsbild står kvinnor i centrum, jag tillhör en kvinnlig tanketradition som handlar om att driva frågor som berör kvinnor utifrån kvinnors villkor. Jag förstår att detta kan vara svårt att begripa när allt en kommit i kontakt med utgår från en själv.

Tycker det är roligt när män visar prov på precis det en beskriver i kommentarsfältet under samma text.

feministmän

8 kommentarer till ”Män uttalar sig om feminism”, en fallstudie.

 • noboytoy skriver:

  Antifeministiska män i debatt, alltså…?
  De har alltid behov av att tala om för kvinnor hur bra de är på att debattera. ”Du kan aldrig vinna i debatt mot mig”. De har alltid ett behov av att framhålla sig själva som ypperligt smarta genom att tex påstå: ”Jag är professor i bla, bla och har forskat i bla, bla, eller jag har 6 års utbildning, bla, bla. De är förmodligen låtutbildade allihop och har komplex och tror att de kan ”skrämma” kvinnor från debatt genom att skapa en bild av sig själva som mycket smarta och högutbildade. Eller den här – ”min IQ är högre än snittet”. Eller: ”min fru håller med mig”. Hahahaahaaaaa!

 • Kim skriver:

  Hahahaha asså älskar den där härliga gnällstilen män tar till att de är offer för sin okunskap och ”bara vill förstååååååååå”, allt för att kvinnan i fråga ska framstå som känslokall och oschysst som inte vill ”diskutera” till varje pris.

 • Johanna skriver:

  Alltså den texten läste jag tidigare idag (alltså den du hänvisar till här) och den var typ det bästa jag läst på länge! Satt och log för mig själv medan och kände mig så oerhört stärkt. Gemenskap mellan kvinnor är verkligen en stark kraft. Tack för att du orkar dela med dig av allt detta. Vet att du i något tidigare inlägg frågade om det var någon annan som kommit till en brytpunkt i livet likt den du var med om innan du bestämde dig för att leva mansfritt, och jag kan säga att jag har det- och det är du som har inspirerat mig till det. Jag har varit lesbisk och feminist väldigt länge, men efter att jag började läsa din blogg (för ett år sen, ungefär) förstod jag verkligen varför det kändes så konstigt att feminister ständigt kände ett behov att försäkra att de ”minsann inte är manshatare”. Det är så manstillvänt. Jag insåg hur att leva för och genom kvinnor, och ägna tid och uppmärksamhet åt dem, kunde vara en fungerande feministisk strategi. Jag började fatta att min ”oförmåga” att ha relationer med män INTE var ett problem eller något att skämmas över (som jag uppfattar att samhället ser det). Jag insåg även hur mycket internaliserad skit jag hade burit runt på (och fortfarande gör) som hindrar mig från att ha bra och givande relationer med andra kvinnor. Och sedan jag aktivt börjat skita i vad män gör, tycker och säger (och hålla relationer med dem till en minimum) samt undvika dem, mår jag så otroligt mycket bättre. Det är som att minlivskvalitet ökat. Och jag vill verkligen tacka dig för det, för utan dina texter tror jag inte att jag haft samma analys.

 • Lena E skriver:

  Tack för denna text! Påminner mig om varför jag slutat diskutera sånt här med män. Jag bara orkar inte med all denna dumhet längre.

 • o3 skriver:

  komma dragandes med ljung? lol
  mannen som på fullaste allvar trodde att din verklighet formades av ditt psyke …
  Det har gått Några decennier sen dess

 • helena skriver:

  hahaha! det är tråkigt för att det är sant att män är så här/säger/skriver sån här skit, men mycket underhållande att läsa din analys så att säga 😀
  män: 50 nyanser av martyrskap och översitteri kryddat med lite raggförsök.

 • J skriver:

  Det här fick mig att garva rakt ut. Fantastiskt underhållande! Och måste säga att dina teckningar är guld, kommentarerna har en sån svart, rå humor och träffar verkligen exakt rätt, igenkänningsfaktorn är skyhög.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv