Mansrollen är alltid i kris.

Idag hade vi första föreläsningen i maskulinitetsteori, vilket är ett mycket spännande forskningsfält. Föreläsaren nämnde den nya mannen och mansrollen i kris, och menade på att mansrollen alltid anses vara i kris.

Jag tycker att det är intressant när en talar om mansrollens kris, hur det refereras till en tänkt förflutet där män var män och kvinnor kvinnor, ungefär som om det fann någon naturlig och ursprunglig stabil maskulinitet som omfattats av det stora flertalet män.

I den här beskrivningen av mansrollen så finns också ett dolt antagande om hur kvinnor har varit, att kvinnor har ”nöjt sig” i högre grad med sin lott och inte gjort motstånd på samma sätt, vilket har gjort att män har kunnat vara stabila i sin mansroll. Det är i och med att ”feminister” börjat bråka med mansrollen som den här goda, ursprungliga manligheten ar försvunnit.

Givetvis har det alltid funnits motstånd mot patriarkala strukturer, och kvinnor har såklart inte gått omkring och nöjt sig med att bli förtryckta, även om motståndet såklart har sett annorlunda ut beroende på situation.

Idén om att mäns makt tidigare har varit något fullkomligt självklart och allomfattande målas ofta upp i dessa samtal, motståndet mot patriarkatet beskrivs som ett historiskt undantag som kan bekämpas genom att män återigen ska bli ”riktiga män”, bevisa sin duglighet, och att kvinnor ska acceptera detta helt enkelt eftersom det är bra för dem. Denna historieskrivning blir ytterligare ett sätt att ideologiskt motarbeta feminismen, eftersom feminismen beskrivs som något ”påfund” och inte resultatet av det självklara motstånd som uppstår som ett resultat av förtryck.

Jag är ledsen, men den oproblematiska manligheten kommer aldrig att existera, kvinnor kommer göra motstånd mot mäns förtryck så länge det existerar. Ingen mansroll i världen kan ändra på det.

9 reaktioner till “Mansrollen är alltid i kris.”

 1. Jag tänker nog att det här med ”manligheten i kris” snarare handlar om att mansrollen förut fyllde en tydligare funktion som nu håller på att dö ut när kvinnor och män i större utsträckning gör samma saker i samhället. Detta är i sig inget dåligt, tvärt om. Men det innebär att många män inte har samma självklara roll längre vilket nog resulterar i någon slags identitetskris tänker jag.

  1. Problemet är att det har larmats om mansrollens kris jättemycket under historiens gång. Jag tänker att mansrollen alltid kommer stöta på problem, men att de ser olika ut.

 2. Åh, jag såg dig idag på Engelska parken. Tror jag i alla fall. Vi hade föreläsning i salarna bredvid varandra. Skyndade mig lite efter dig för att säga hej, men du pratade med någon och var så snabb in i salen, så jag hann inte. Hoppas jag får en till chans – det skulle vara jättekul att prata lite med dig. Tycker att du är så himla BRA!

 3. Jag har funderat rätt mycket på det här med folks tro på att vi har haft nån slags ”naturlig och ursprunglig stabil maskulinitet” tidigare i vår historia, men att den numera (snyft, snyft) är i kris.

  Jag har funderat på alla välspridda men märkliga missuppfattningar om hur evolution fungerar och hur andra djur fungerar och lever och hur detta tydligen skulle innebära analoga förhållanden hos oss människor som vi liksom bara måste acceptera. Dessa missuppfattningar används sedan för att skapa ”argument” för flera förtryckande strukturer, som tex förtryck av kvinnor, rasifierade, HBTQ-personer osv – allt på basis av förvirrande biologistiska resonemang.

  Jag har tänkt att jag ska sätta ihop en egen liten text om det vid tillfälle, för jag tycker att det är en fascinerande företeelse, och ett väldigt bra exempel på hur problematisk lite för lite kunskap kan bli, när en inte är medveten om att inte riktigt förstått grundpremisserna i en teori.

   1. *skratt* Finaste WDF, så snart som jag har ork nog ska du se! När jag äntligen lagt min examen bakom mig hoppas jag att det ska bli av.

    Massor av kärlek till dig också fantastiska du – jag är så glad över att ha hittat din blogg! <3

    1. Åh jag vill också läsa den! Du får göra lite reklam för dig hos till exempel WDF sen 😀

     Och apropå det andra; ja, man har ju kommit fram till att det troligtvis var så att kvinnor skapade de flesta grottmålningarna och att den berömda venusfigurerna kom till genom att kvinnor tittade på sig själva och avbilda de kroppar de såg, apropå historia och vad som ”alltid har varit”…
     Eller de här gölliga bilderna, som visar vad som är ”naturligt”:http://a-grumblybear.tumblr.com/post/30597175675/i-love-this-artists-art-style-also-that-spotted

 4. Ja, fy fan.. Ersätt alla tröttsamma mansroller med en humanistiskt baserad ”människoroll” som vi alla kan gå in i istället.

  Bygg ett nytt normsamhälle, fast med nya normer som inte alls är grundade i patriarkat, borgerlighet eller kristendom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *