Medborgarlön.

1044135_10151296403047465_928644998_nJag tänker mig att de festa känner till konceptet medborgarlön. Det är i alla fall en fråga det har börjat väckas mer och mer debatt kring. Som en kontrast till talet om arbetslinjen och det helt absurda politiska målet att skapa mer arbete så ställer människor istället fritidslinjen och medborgarlönen. Det finns många argument, ett vanligt är att det skulle underlätta för kulturskapare, att det skulle göra att människor fick mer fritid, slapp oroa sig över jobb, slapp förnedra sig i meningslösa ”arbetslivsåtgärder” för att få pengar och så vidare.

Jag tänker att de stora vinsterna med medborgarlön inte främst är att folk skulle kunna strunta i att lönearbeta och göra vettigare saker, utan snarare att det skulle ge en bättre grund i olika former av facklig kamp om en inte stod helt utan försörjning för att en förlorade jobbet. Framförallt för den grupp människor som idag utgör det så kallade prekariatet, alltså människor som jobbar på bemanningsföretag, som timanställda och så vidare utan utsikter till att kunna få en fast anställning, så skulle medborgarlön vara et viktig reform för att kunna ställa krav på sin arbetsplats.

Det är väl också just denna aspekt som är problemet; det ligger inte i kapitalets intresse att vi ska införa medborgarlön. En sådan reform skulle helt enkelt ge arbetare för mycket makt. Såsom jag ser på medborgarlön är det ett steg mot ett kommunistiskt samhälle, inte något slutmål. Jag tror att det är omöjligt att diskutera medborgarlön utan att samtidigt diskutera kapitalismen och egendomsfrågan på ett bredare plan.

Jag ser även en risk med att medborgarlön kan komma att bli en reform som snarare stärker kapitalismen. Det skulle dels kunna komma att bli ett argument för sänkt välfärd, eftersom en ”ändå” får pengar från staten. Det skulle också kunna komma att börja ersätta A-kassa och liknande, vilket är väldigt problematiskt eftersom det är viktigt för stora grupper av arbetare att ha en inkomst betydligt högre än vad en eventuell medborgarlön skulle kunna ligga på.

Nå, jag tycker i alla fall att det överlag är bra att frågan diskuteras, just eftersom det ger ett realistiskt alternativ till arbetslinjen och eftersom det ställer frågor om hur samhället ska vara. Den som vill kan läsa mer här, det kommer även vara en del aktioner kring detta runt om i landet på Lördag som du kan läsa mer om här (kommer inte delta själv eftersom jag ska demonstrera mot nazister då, skriver mer om detta imorgon).

Skriv gärna era egna tankar kring basinkomst/medborgarlön!

22 reaktioner till “Medborgarlön.”

  1. Tänker ganska likt kring medborgarlön som dig Är ett steg från lönearbete och ger absolut mer makt till arbetare och kan vara en extremt långsam riktning från kapitalismen. I dagens samhälle definiera jag medborgarlön som något positivt då det är att föredra framför det nutida penningmaktsystemet , men i längre riktning efterstäva jag ju ett anarkistiskt samhälle, fritt från stat och kapital som medborgarlön ändå bygger på.

  2. Vem skulle vilja gå till jobbet 40/h per vecka, om man kan klara sig på sin medborgarlön?
    Vem ska vara lärare, sopgubbe mm?

  3. Medborgarlön – även åt barn – kan vara ett steg i rätt riktning också för barnens rättigheter. Då är det inte underhåll från en förälder till en annan, utan barnet har sin egen inkomst hur det än bor. Underlättar då också en separation, en behöver inte stanna för att bli försörjd, relationer kan då baseras på känslomässighet istället för ekonomi.

  4. Schweiz folkomröstar om medborgarlön snart, det tycker jag är fascinerande. Tror verkligen inte det kommer gå igenom, men det är skitbra att det kommer upp till diskussionen.

  5. Alltså, om vi ser det ur perspektivet klasskamp så är det viktigt att människor med högre löner kan göra facklig kamp utan att vara rädda för att inkomsten typ halveras. De flesta vänjer sig ju vid ett givet inkomstläge och det blir sjukt jobbigt att förlora den inkomsten. Jag tror att en eventuell medborgarlön skulle var ganska låg till en början, därför behöver det kompletteras med A-kassa.

    I ett kommunistiskt samhälle skulle det såklart se annorlunda ut.

  6. Tror medborgarlön är helt nödvändigt för att kunna föra någon slags facklig kamp i framtiden (och därför kommer det aldrig bli ”realistiskt” för något av riksdagspartierna) med tanke på att de allra flesta unga är helt utestängda från A-kassa och socialbidrag. Rädslan inför att gå arbetslös blir ju helt enorm när man vet att man inte har rätt till någon typ av försörjning. Jag tror att det enda sättet att få igång en parlamentarisk diskussion om medborgarlön är att få det att framstå som ekonomiskt rationellt snarare än en solidaritetshandling – alltså vi skulle som samhälle spara pengar genom att slopa byråkratin och det administrativa arbetet kring behovsprövat arbetslöshetsstöd. En kul grej är att de på Irland i princip har en slags medborgarlön. Deras arbetslöshetsstöd kallas ”the dole” och är himla lätt att bara sajna upp på. Inte av solidariska skäl, utan snarare för att deras byråkrati är en enda röra och ingen har koll något. Summan man får är låg men helt tillräcklig för att överleva på som ensamstående. Mina polare där tyckte det var helt sjukt när de hörde att jag inte hade rätt till något stöd som arbetslös, bara: ”men the dole då?” Så ironiskt med tanke på Irlands fuckade ekonomi, att de ändå kan erbjuda så enormt mycket mer trygghet för sina medborgare.

  7. jag har lite svårt att formulera tankar om detta, eftersom det är ett för främmande koncept för mig. Har du tips på några förklarande texter (likt den Blixa länkade) typ som en ”grundkurs i medborgarlön”?

  8. Det som oroar mig med idéen är att det skulle kunna leda till hög inflation och på så sätt ”radera” effekten av medborgarlönen, dvs bara de som jobbar (och har hög lön) har råd med vissa saker.

  9. Det finns väl inget idag som förhindrar vanliga förvärvsarbetare att starta eget eller gå ihop och driva ett kollektivt företag tillsammans. Då kan ju arbetarna slita sig ur kapitalisternas klor utan att någon annan behöver betala notan.

  10. Jag förstår många av argumenten för medborgarlön, och kan hålla med till viss del, men ett problem är ju att pengar inte har något egentligt värde. Pengars värde kommer sig av att man kan använda dom för att byta till sig prylar/människors arbete. Förekommer inget utbyte av varor och tjänster upphör också pengar att ha ett värde. Om folk väljer att leva på enbart medborgarlön och ägnar sig åt annat än arbete riskerar det att minska värdet tills folk sitter där med en medborgarlön de inte kan göra nånting med.

    Medborgarlön i form av t.ex.bröd skulle funka men i dagens monetära system är det inte hållbart.

      1. om folk arbetar ändå, och dessutom kräver högre lön, vad ska vi då med med medborgarlön till?

        Jag kan se det vettiga i medborgarlön för att tillse en grundtrygghet i samhället, men för de dom har denna grundtrygghet i form av anställning/eget företag/pappa (kan förvisso vara mamma men oftast pappa) betalar verkar det onödigt.

        Vad tror du om slopa medborgarlönen för de dom faktiskt har annan lön och på så vis upprätthålla illusionen om pengars värde? Eller, vore det kanske fördelaktigt att helt slopa systemet med pengar och återgå till byteshandel?

  11. Problemen är uppenbara. Om du är garanterad en medborgarlön, vad är det då för vits att: studera för ett högavlönat jobb, eller för den delen, varför arbeta överhuvudtaget ? Grejen är att frågan som sådan är akademisk. Arbetslöshet finns pga det korrupta ekonomiska system som är i bruk överallt, se http://www.hiddensecretsofmoney.com . Innan det tagits ur bruk är diskussion kring medborgarlön, skatter, bidrag etc.etc. bara ett sätt att försöka plåstra om en blödarsjuk.

    1. För det första skulle hög lön fortfarande ha attraktionskraft, för det andra gör folk i regel saker av andra skäl än pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *