När ska folk inse att bloggen är en publiceringsform, inte ett innehåll?

Detta var otroligt bra skrivet av Anna-Maria angående en debatt som hållits om bloggar på publicistklubben. Jag har själv inte sett den, så min grund för det jag skriver är Anna-Marias inlägg. Jag kan i många fall hålla med om att grävande journalistik och seriöst nyhetsjournalistisk har fått ge vika får någon slags åsiktsjournalistik som väl till viss del kan kopplas till bloggkulturen. Alltså byggandet av det personliga varumärket, vikten av avsändaren och så vidare. Däremot har jag svårt att förstå hur det kommer sig att det är just bloggarna som hamnar i blåsväder. Läser man en tidning förväntar man sig ett sakligt och korrekt innehåll ty det ingår i det journalistiska uppdraget, läser man en blogg förväntar man sig inte det på samma sätt.

Jag kan tycka att fixeringen vid ”sociala medier” och så vidare är ganska lam och att den urholkar journalistiken. Men samtidigt har jag sjukt svårt för det här perspektivet att folk bara ska sitta och matas med information och åsikter av journalister och i övrigt hålla käften. Överlag så är det väl något bra att fler kan debattera, fler kan uttala sig och skriva om samhället.

Eller egentligen är det inte så konstigt att bloggar blir så hackade på med tanke på att nästan alla framgångsrika bloggare är kvinnor. Givetvis ska de tas ner på jorden då. Det kvinnor gör bäst och kvinnor konsumerar är irrelevant och oviktigt, inte lika fint som ”riktig” journalistisk. Alltså, det är jätteviktigt att det finns en välfungerande mediekår i ett land, det tycker jag verkligen, men det ena behöver inte utesluta det andra. Problemet uppstår när även innehållet i ”seriösa” tidningar börjar lika denna nidbild av bloggar, alltså något slags hejdlöst tyckande än hit än dit och reklam för sitt personliga varumärke. Men att människor i alla högre grad ägnar sin fritid åt att skriva och att vissa lyckas tjäna pengar på det, det är fan inte ett problem.

Bloggvärlden är viktig för många personer. Den är viktig för mig, för den ger mig utrymme att vädra mina tankar och uttrycka mig. Jag hade inte varit i närheten av en så bra skribent eller tänkare som jag är idag om det inte vore för det. Den är säkert också viktig för en massa människor som läser och själva inspireras till att skriva och fundera över saker och ting. En jättebra grej med bloggar är att man kan publicera något kort och lätt, något som egentligen inte innehåller något vidare avancerat resonemang eller stora insikter, något som aldrig skulle publiceras i en tidning just eftersom tidningar har högre kvalitetskrav. Icke desto mindre kan detta sätta igång tankar hos människor som inte tänkt i de banorna förut. Det finns också utrymme för debatt, och debatter som ofta håller en hög kvalitet.

Det är intressant också hur personer som verkligen inte är insatta i hur bloggvärlden fungerar förväntas ha kompetens nog att tala om den. Janne Josefsson verkar ju inte ha någon koll över huvud taget och bjuds ändå in för att debattera, och då är han väl ändå en person som håller sin journalistiska fana högt?

Gud, när ska folk inse att bloggen är en publiceringsform, inte ett definitivt innehåll? Det finns gott om bloggar som är välskrivna, välresearchade och så vidare. På samma sätt finns det gott om tidningar som är skitbra, och gott om tidningar som är skit. Släpp denna kritik mot ”bloggvärlden” i stort bara, och sluta tro att alla bloggar är som Kissies.

7 reaktioner till “När ska folk inse att bloggen är en publiceringsform, inte ett innehåll?”

  1. Åsiktsjournalistik har funnits länge. Kolumnister, krönikörer, ledarskribenter. Folk som får betalt för att skriva om vad de tycker.

    1. Ja, absolut. Men det finns ju grader i helvetet, och jag upplever att asiktsjournalistiken bade blivit ytligare, vanligare och mer i fokus.

  2. Jättebra skrivet. Jag måste säga att bloggar har lärt mig oändligt mycket mer än vad tidningar någonsin har gjort.

    1. Jag tror framforallt att det ar mer lattillgangligt for de flesta.

  3. Jag har egentligen väligt låg tilltrotill journalismen som den är idag. En blogg känns ofta fräschare eftersom jag kan anta att den har en lutning åt nåt håll, har bias, och att dess partiskhet syns och får finnas.

    1. Jag tanker framforallt att de tva mediumen inte fyller samma roll. Laser jag jouralistisk fortsatter jag att det ar relevant, har bra kallor etc som haller for granskning. Aven om det saklart finns vinkling och bakomliggande intressen aven dar sa ska en jounalist fylla hogre krav pa saklighet an en bloggare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *