Om att inte kunna.

Vanligt när män ska göra traditionella kvinnosysslor eller kvinnor ska göra traditionella manssysslor är en nästan förlamande tafatthet inför uppgiften. Jag märker ofta av detta då jag göra olika sysslor i ett kök med män och kvinnor närvarande, ty kvinnorna hjälper betydligt oftare till spontant medan männen för det mesta bara bemödar sig med att lite slött fråga om det finns något de kan göra alternativt står upp och ser handfallna ut. Jag kan själv göra mig skyldigt till detta när det kommer till manligt kodade sysslor, och strunta i att ens försöka.

Jag minns tydligt en gång då en kvinna i ett sällskap jag befann mig i uppmanade en av männen att dela in oss i fotbollslag eftersom hon ”inte var så bra på matte”, som om det hade varit det det hängde på. Om det nu var så att hon bara inte hade någon lust att dela in lagen så hade det ju varit helt okej, men att bortförklara det med att man inte skulle kunna känns bara som att göra sig dummare än vad man är. Samma typ av ursäkter kan komma från män som inte hjälper till vid matlagning eller städning: de vet inte hur man gör eller vad något ska stå och så vidare.

De flesta sysslor som man gör i hemmet är ganska enkla men kräver viss träning för att utföra effektivt. Typ städning handlar om hur att veta hur saker ska ställas i en diskmaskin, var saker ska stå och så vidare. Det är klart att den som är oerfaren kommer göra det hela långsammare än den som har erfarenhet, men väldigt få människor är av naturen inkapabla att utföra den här typen av uppgifter. Jag tänker att såväl män som kvinnor smiter ifrån att göra uppgifter med hänvisning till sin inkompetens, men att de uppgifter som män smiter ifrån tar upp mer tid i de flesta hushåll.

Jag ska själv sluta banga på att göra saker bara för att jag inte gjort dem förut, för det ger en viss tillfredsställelse att kunna fixa saker själv. Jag tycker även att människor som upplever att de inte kan laga mat, tvätta, städa eller vad det nu kan vara borde börja pröva sig fram. För det mesta är det inget stort mysterium utan bara en fråga om att man måste göra det några gånger innan man får in vanan.

35 reaktioner till “Om att inte kunna.”

 1. Något som jag ofta sett angående det är att när någon oerfaren försökt hjälpa till så har den erfarne tyckt att det går för långsamt och tagit över för att det ska gå snabbare, eller som jag själv råkade ut för att jag gjorde det bra men inte på exakt det sätt som hon önskade (samma slutresultat) så när jag skulle göra det därefter tog hon över gång på gång.

  Kan ju säga att jag tappade all motivation att försöka hjälpa till spontant då. Det förhållandet är över, nu uppmuntrar och uppmuntras jag att fixa olika saker.

   1. Givetvis fick jag en massa skit för att jag inte hjälpte till i hemmet med städningen (trots att jag lagade mat och diskade (ca 95%) och tvättade(2 av 3 tvättar) ). Mitt jobb var dessutom heltid medans hennes var deltid.

 2. Det är absolut bra att försöka sig på varierade saker & ting, men samtidigt kan jag tycka att det är OK att inte tvunget kunna lite av allt utan att fokusera på att kunna allt om lite. Att ibland vara den som står handfallen & ibland vara den drivande kraften. Beroende på vilken typ av person man är. Jag känner spontant mest stress vid tanken på att ge mig i kast med vissa sysslor som jag tycker är fruktansvärt ointressanta & migränframkallande. Bättre då att låta någon som tycker att det är intressant & kan det någorlunda tar itu med sånt & att jag fokuserar på vad JAG kan bäst & tycker är roligast.

  1. Det är absolut en rimlig hållning i många fall, men rörande hushållsarbete så leder den ofta till en stor ojämlikhet i arbetstid. Ofta så tycker man dessutom saker suger pga man kan inte, pga man har ej lärt sig.

   1. Håller med dig Fanny om att man ofta tycker något suger för att man inte kan, så är det ofta, men ibland är det någonting som i grunden inte lockar. Jag är t.ex. mycket för att freestyla & lagar mat utan recept för att recept är tråkigt men vissa saker kräver att man följer någonting till punkt & pricka & det är fan inte riktigt min grej. Klart att jag kan men så jävla tråkigt.

    Att arbetstiden tenderar att fördelas ojämt av att människor inte intresserar sig för att lära sig stämmer. Tycker man att det är viktigt att ta hand om saker i hemmet i lika hög grad så bör man också uppmuntra varandra att sköta olika syssloprövningar. Eftersom jag inte tycker att det är viktigt är det inte ett problem för mig men jag kan absolut se det.

    1. Ah, såg att du fått in det jag skrev innan här. Tänker mig att det kan kännas oviktigt i vissa skeden i livet etc, eller om man inte bor ihop (såklart) men i en långvarig relation där man delar bostad etc så tänker jag att det nästan alltid blir viktigt med arbetsfördelning i slutänden, speciellt om båda förvärvsarbetar.

   1. Man kanske inte tycker det är kul, men man kan ju tycka det är olika mycket tråkigt.

   2. Kul i jämförelse, d.v.s. jag tycker att det är roligare att städa än att fixa med strulig teknik. & så är det skillnad på att stå handfallen utan partner & på att sortera ’uppgifter’ i ett förhållande. När jag träffar en man blir jag bjuden på bio & får hjälp med min dator – men det betyder inte att jag avstår bio eller låter burken krångla då jag INTE träffar en man, & då jag var sambo stod jag för matlagning men det är inte samma sak som att mitt X svälter för att vi inte längre bor ihop. Det handlar om bekvämligheten i att låta den som har störst lust & fallenhet göra vad som passar.

    1. Grejen är att de uppgifter som är kvinnligt kodade ofta tar upp betydligt mycket mer tid i ett hushåll. Jag har inget emot att jag t.ex. är den enda som bakar bröd eller lagar en viss maträtt och att min eventuella partner sköter datorstrul, det är två mot varandra relativt ekvivalenta arbetsbördor. Däremot att mena att det är rimligt att kvinnan sköter mat och städning för att mannen fixar hyllor, bär tunga saker etc blir en väldigt ojämn arbetsfördelning.

     1. Men det är väl ändå upp till paren själva att bestämma vad som är en jämn arbetsfördelning vilket då beror på hur dessa två individer värderar olika uppgifter. Jag kanske tycker det är värt att diska 10 timmar för att slippa en timmes hyllfixande. Bara för att du inte tycker två arbetsuppgifter är ekvivalenta betyder det ju inte att inte jag gör det. Är så himla trött på att mediemänniskor och politiker ska lägga sig i allas privatliv, val och prioteringar. vem ger dom rätten.

     2. Huruvida någonting är rimligt eller orimligt är ju upp till paren. Att försöka göra det till någon sorts konsensus att en kvinna som städar, tvättar, lagar mat & sköter om blommorna arbetar lika mycket i hemmet som mannen som byter däck på bilen, lagar stereon & borrar lite någon gång är inte rimligt då kvinnans sysslor är konstanta & mannens visserligen ofta mer krävande men ytterst tillfälliga. Nu finns det ju fler exempel men jag använder tillfälliga sysslor för att det är det vanligaste & hör till poängen.

      För att förtydliga. Vad som är otrohet är ju någonting som är upp till ett par eller vilken form av förhållandekonstellation en nu lever i. Det beror på. Men trots att det beror på råder generella riktlinjer som majoriteten går efter, ex. att sex med någon annan är otrohet, för så känner dom flesta. Samtidigt finns det förhållanden där det INTE är otrohet, där det kanske till & med uppmuntras. Då är det inte orimligt att ha sex med andra i trohet, men samtidigt är det heller inte orimligt att sex med andra enligt just konsensus är otrohet.. men att en ju inte behöver applicera det på SIN relation.

      På samma vis är det rimligt att anse att den klassiska typen av sysslor generellt är snedfördelade till mannens fördel om han intresserar sig för lättja. En kvinna som inte är hemmafru arbetar mest om hon även har hand om vardagssysslor i hemmet. Detta bör vara konsensus att anse då det är uppenbart (dock inte sett till om mannens avlönade arbete är betydligt mer krävande än kvinnans avlönade arbete, där finns undantagen), men att i en relation ha ett annat förhållandesätt är inte detsamma som att ha orimliga tankegångar utan att anpassa rim & reson efter egna önskemål så som i otrohetsfallet.

      Ex. arbetar min syster betydligt mer än hennes sambo. Han är just nu aretslös, hon arbetar fulltid & är alltid den som sköter tvätten & oftast den som städar & bakar. Hon har ett ganska pedantiskt kontrollbehov & föredrar att göra dessa saker då hon dels tycker att det ofta är tillfredsställande & dels inte litar på att någon annan gör det lika bra. Hon skulle inte uppskatta om hennes sambo försökte tränga sig på & ta över dessa sysslor. Nu är han visserligen & jagar så att han kommer hem med fågelkött & om sensommaren plockar han hjortron så han bidrar främst mest just tillfälliga sysslor & ingen där tycks tycka att det är orimligt.

      1. Jag utgick från en situation där den övriga arbetsbördan var jämlik, skulle ha förtydligat det. Om ngn är hemma medan den andra jobbar är fallet såklart ett annat.

       1. Fast nu är det ju – i exemplet – syster som arbetar OCH framförallt pysslar i hemmet. Men det är så dom vill ha det (inte att sambon ska vara arbetslös, men att hon har hand om ansvaret över vardagssysslorna)

 3. ja hur fan ska man bli bra på något om man aldrig gör det? väldigt många gömmer sig bakom ett ”jag kan inte” eller ”hen gör det bättre än mig” men det där vägrar jag gå med på. Jag gör allt hemma, även det som är läskigt och nytt och som jag inte har nån koll på och nej, det blir kanske inte lika bra som när maken gör det (typ den där krokhyllan i hallen som sitter snett nu) men med tiden så lär jag mig.

  sen så hänger det ju också på oss föräldrar att se till att lära ungarna alla sysslor som är bra att kunna. även där så är det ju vanligt att pojkarna hänger på pappa när han gör sina grejer och flickorna med mamma. Hur fan ska hushållsarbete sätta sig i ryggraden om man inte får det från början?

  underbart kök på bilden förresten.

 4. Håller verkligen med, och jag gör det ju själv ibland. Oftast för att jag tycker det verkar tråkigt, då är det lätt att se till att aldrig lära sig det. Men jag försöker skärpa mig.

 5. Jag kan nog inte utföra särskilt många manligt kodade hushållssysslor, men mest för att de flesta jag kommer på inte är så relevanta om man bor i en lägenhet och saknar bil. Städning, matlagning och liknande tänker jag att de flesta män som bor själva blir så illa tvugna att lära sig i åtminstone viss utsträckning.

 6. Förresten, varje gång jag går in hos dig får jag upp någon varningsruta om att cerverns certifikat inte motsvarar dess värdnamn. Vet inte om någon annan har samma problem.

    1. Din facebook plugin (troligen like knappen) ligger på adressen https://app.tabpress.com/ medan dess SSL/TLS certifikat inte är utfärdat för ”app” subdomänet, därav varningen. Troligen behöver du uppdatera wordpress alt. stänga av like knappen.

     Bör dock noteras att varningen till trots så är det alltså inte är något farligt i just detta fall.

     Måste också tillägga att det alltid är spännande att läsa vad du skriver!

 7. Men gud JA! Tänker ofta på att jag i min vardag (och kanske fler med mig?) gärna undviker allt som är jobbigt och obehagligt. Nä, det är inte så värst kul att byta till vinterdäck på bilen, men jag får bita ihop och göra det – i alla fall hälften. Om jag inte ens klarar av elementära sysslor i vardagen, vem är jag liksom då?

 8. Håller verkligen med. När jag var tonåring brukade jag utnyttja detta för att slippa klippa gräset, till exempel. Det funkade att göra så i min familj för allt var liksom könsuppdelat. Pappa jobbade, mamma var hemma. Pappa byggde på huset. Mamma lagade mat och tvättade. Nu när de skiljts har mamma knappt några pengar och dålig pension och pappa, han kan knappt ens laga mat själv och har även sämre kontakt med sin familj pga att han jobbat och varit frånvarande. Vilken lose-lose-situation, egentligen.

 9. Jag är tveksam till att flytta ihop med någon som aldrig har bott själv. När man bor själv lär man sig att göra lite av allt som ska göras och det är mycket lättare att bara fixa än att ta in en extern person.

 10. Det hänger även till stor del på vad man tycker är ”good enough”, tex så sköter frugan alltid rengöring av handfat långt innan jag tycker att det behövs medan jag fixar annat långt innan hon tycker det är nödvändigt.

  1. Jo, men i ett gemensamt hushåll så bör man väl ändå komma överens om ngn slags gemensam standard så att det inte blir en som får göra allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *