Om att tycka sig kunna se en varelse en planerar att äta i ögonen utan att skämmas.

IMG_20130308_122944

Hittade denna lilla text i en tidning hemma hos min mamma och pappa riktad till villaägare, det vill säga människor som ofta har pengar. En uppmanas till att köpa sig fri från skulden när en äter djur genom att köpa dyrt kött, eftersom djuren då (antas ha) behandlats bättre. Slutklämmen lyder ”du ska kunna ha sett djuret du äter i ögonen utan att skämmas”. Jag tänker att det är en konstig människa som kan se en varelse hen planerar att äta i ögonen utan att skämmas. Att döda djur för att äta bli väl knappast mer okej för att de lider mindre. Att det hela kopplas samman med priset är också ett utmärkt exempel på hur en låter medelklasspersoner sitta och mysa i sin självrättfärdighet samtidigt som ”någon annan” (människor som köper billig kött) är de ”verkliga” djurplågarna. Smakfullt.

Samma helg hälsade jag på en vän som hade en kokbok liggande framme. Jag kollade i den och såg att kapitlet om fläskött frontades med en död gris. Jag kommenterade detta med att det var en såndär rejäl machokokbok som minsann handlar om kött. Då svarade hen med att ”det är bättre än kokböcker där en inte låtsas om att det är ett djur en äter”, alltså underförstått att det är bättre att ”se sanningen i vitögat” och stå för att en faktiskt äter ett djur.

Jag håller med om att det är ett problem att vi inte få veta mer om de villkor under vilka köttproduktionen äger rum. Dock att när den frontas i böcker brukar det sällan vara bilder som avspeglar hur merparten av köttproduktionen äger rum. Det brukar tvärtom vara en ganska idealiserad bild av det hela: lyckliga kor på ängar, små slakterier. Inga brutala och äckliga scener. Det kan en ju såklart förstå eftersom kokböcker ska vara trevliga, men att då hävda att det på något vis skulle vara bättre att ”erkänna” att det är ett djur en äter samtidigt som en fortfarande inte erkänner de villkor under vilka merparten av allt kött produceras så blir det en dubbel lögn: lögnen om att en är ärlig, samtidigt som en fortfarande ljuger om väsentliga delar av förloppet.

Jag förstår inte heller varför det skulle vara bättre att vara ärlig. Det gör ju inte djurets lidande mindre på något vis. Enda skillnaden är att du också erkänner detta, men det är det väl fan ingen som mår bättre av. Är det inte snarare förnedrande? Tänk dig själv en människa som sparkar dig i ansiktet samtidigt som hen säger att hen ”förstår” att det gör ont. Som skadar dig samtidigt som hen gör anspråk på att ha medlidande och insikt om det hela. Vidrigt.

Jag måste säga att jag tycker att det är värre att ”erkänna” det hela och samtidigt fortsätta äta kött än att äta kött i förnekelse. Den som gör det i förnekelse må vara dum i huvudet, men inte en person som tror att lidandet blir okej bara för att en vet om det och ”erkänner” det. Att människor inte orkar göra vissa livsstilsförändringar eller ta in vissa insikter kan jag verkligen förstå och acceptera, men att människor tror att deras beteende blir okej bara för att de har insikt om det är bara skevt och konstigt.

21 reaktioner till “Om att tycka sig kunna se en varelse en planerar att äta i ögonen utan att skämmas.”

 1. Visst borde man få lite mer insyn i hur djuren oftast behandlas – alltså inga lyckla kor som har picknick och skrattar och skålar. Men jag tror inte en kokbok är forumet för det. Den handlar om att tillaga maten. Diskussionen kring var maten faktiskt kommer ifrån är extremt viktigt men hör hemma någon annanstans. Jag tycker inte att det är end user som ska ta ansvar för djurplågeriet, utan det är lagstiftningen och producenterna osv osv. Jag själv äter extremt lite kött, framförallt för att det är så pass dyrt där jag bor. Jag kan köpa frukt, grönsaker och mejeriprodukter (mjölk och fårost loikalproducerat) för en hela vecka till priset av 4 kotletter. Blir mätt och glad på det. När någon har jagat en älg dock och skjutit den och ger mig köttet käkar jag för glatta livet.

  1. Jag tror inte heller att kokböcker är ”rätt forum” och skulle aldrig förvänta mig det från en kokbok, men då tycker jag inte heller en ska låtsas som om det är så.

 2. Historiskt sett har ju köttätandet bidragit med nödvändiga eller viktiga näringsämnen i många kulturer. Skulle det i dessa samhällen ha varit bättre om de hade hymlat med varifrån köttet kommer?
  Men du har ju en poäng, absolut. Det är bara det att så länge folk tror att det fortfarande är nödvändigt att äta kött kommer de att se dödandet som ett ”nödvändigt ont”. Och utifrån detta kan de absolut säga att det är bättre om djuret har haft det drägligt. Och tycka att det har ett värde att vara ärlig kring hur det går till, särskilt som hymlandet ju hänger ihop med massproduktionen.

  1. Det kan en bara spekulera kring och det är jag verkligen inte intresserad av att göra. En massa grejer har varit ”viktiga” komponenter i mänsklighetens framväxt, vilket inte gör dem mindre vidriga.

   Visst kan jag förstå djurskyddsideologin ur en rent praktisk synvinkel, visst är det bättre med mindre lidande. Däremot tycker jag att det är skumt när människor menar att det liksom är helt okej om djuret blir väl behandlat, vilket texten insinuerar.

   1. Jag kom att tänka på en sak angående slakt. Många ovo-lakto-vegetarianer vet faktiskt knappt om att hankalvar slaktas och när jag kollade upp detta för mer information angående ekologisk produktion hittade jag knappt nånting. Kanske nån som har ett bra länktips?
    Måste väl tillägga att jag är ex-vegan som inte vill ta några risker som mamma. Köper ekologiskt och försöker lugna samvetet med det… men jag hade gärna bott i ett land med heliga kor.

    1. Vaddå ”risker som mamma”. Finns det några belägg för att det är nödvändigt med kött?

     1. Jag vet inte om det finns belägg för att det är nödvändigt med kött, men det är ju nödvändigt med protein (fast det vet du såklart :). Jag har ett antal kompisar som varit vegetarianer då de varit gravida och ammat, men fått i sig för lite protein trots att de ätit linser och bönor osv. De fick rådet av läkare att börja äta åtminstone fisk.
      Nu vet jag att detta inte är någon universell sanning och att det är olika för olika människor, men det är ett svar (nåja) på din fråga iaf 🙂

     2. Nej. Jag skulle snarare säga att många vegetarianer är bra mycket mer kostmedvetna än vad många köttätare är och därför får också deras barn bättre kost.
      Så länge ungarna får i sig alla näringsämnen är det väl skitsamma om de käkar kött eller veggokäk

      1. Det framgår väl ganska tydligt att snabbmakaroner syftar på att hon inte vågar vara vegan för tillfället, men att hon inte äter kött och att det var det hon menade med risktagande. Att vara vegan är väldigt komplicerat om man önskar få i sig allt man behöver. Jag känner inte någon som lyckats hålla ett bra blodvärde och de har även haft brist på annat som veganer. Mindre kött är absolut bra, men för de allra flesta är vegankost ganske svårt att överleva på. Framför allt om man inte har jättemycket kunskap om ämnet.

 3. Håller verkligen med om att det känns känns konstigt att ”erkänna” djurens lidande men samtidigt fortsätta äta sitt kött. Precis som du skriver är det ju ingen som mår bättre av att man ”erkänner”. Däremot förstod jag inte riktigt vad du menade när du skrev ”Att döda djur för att äta bli väl knappast mer okej för att de lider mindre”. Jag har funderat väldigt mycket på det här, och tillslut kommit fram till att det som jag tycker är vidrigt med köttindustrin inte är själva dödandet i sig, utan under vilka förhållanden som detta sker. Jag skulle till exempel inte ha några problem med att äta kött från ett djur som jag med säkerhet vet inte har utsatts för något lidande. I praktiken är ju dock detta svårt att säkerställa, så därför har jag valt att undvika kött helt och hållet.

  En del kan ju tycka att dödandet i sig är omoraliskt, att vi människor inte har någon rätt att föda upp djur för att sedan äta dem. Om jag förstått dig rätt så är du av den åsikten? Du skrev till exempel att ”det är en konstig människa som kan se en varelse hen planerar att äta i ögonen utan att skämmas”. Det resonemanget kan förstå, även om jag kanske tycker lite annorlunda, men att mena att dödande inte blir mer okej för att djuren lider mindre förstod jag inte. Även om man tycker att dödandet i sig är fel så borde man väl tycka att det är bättre om det sker på ett sätt som involverar så lite lidande som möjligt? Skulle gärna vilja veta mer om hur du tänkte där! Skulle även vilja veta mer om hur du tänker kring djuruppfödning överlag. Är det fel att människor föder upp djur för att tillfredsställa sina egna behov? Om nej, innebär det att det också är fel att ha husdjur till exempel? Jag själv kan väl känna att så länge människan kan tillgodose djurets naturliga behov så är det okej att hålla djur. Många djur har ju dock behov som är svåra att tillgodose i fångenskap (mink till exempel), vilket gör att jag tycker att dessa arter inte borde hållas av människan överhuvudtaget. Vad tycker du?

  Vill också passa på att tacka för en välskriven och intressant blogg eftersom jag inte brukar kommentera så ofta!

 4. Sista stycket alltså! På pricken! Var vegetarian i 6 år, flyttade till internatskola i annat land där veg-alternativ inte erbjöds, började äta kött igen och fortsatte av bara farten när jag kom hem efter ett år. Mådde så fruktansvärt dåligt när jag för några veckor sedan insåg att enda anledningen till att jag åt kött var att det är enkelt. Jag har alla möjligheter i världen att låta bli, men fortsatte av ren vana. Jag slutade där och då. Egentligen är väl köttätandet i sig lika illa vare sig man är medveten eller ej, men för mig är det helt obegripligt hur man kan forsätta om man faktiskt vet och förstår vad man bidrar till.

 5. Jag grävde själv djupare i köttindustrin och blev därefter vegan. Jag hatar ignorans dock, fast jag förstår precis hur du menar. Men jag hade önskat att fler blev medvetna om vilka val det gör, för i mina ögon börjar det med ignorans ev. slutar eftersom att vissa helt enkelt inte vill veta hur det egentligen ligger till och vem/vilka som har dödats för paketet med köttbullar på ICA, till exempel.
  Jag vill ju att fler ska bli veganer och fortsätter man ignorera kommer det aldrig leda någonstans. Så för min del får folk gärna börja bli mer medvetna och samla fakta kring detta och förhoppningsvis ändra deras matvanor.

 6. Resonemanget i den citerade artikeln ovan var nog bland det sjukaste jag läst! Jag orkar inte… Vadå ”inte skämmas”? Folk borde skämmas mer, människor förtjänar att skämmas. Jag skäms en hel del för att jag äter mejeriprodukter, visst har jag ”argument” för det, men jag vet ju att det gör skada. Hela det här resonemanget kring ”ekologist kött”-grejen förstår jag mig inte på, det verkar som att folk tror att de är ”djurvänner” för att djuren inte led (???) när de slaktades.

  1. Det beror väl lite på vad anledningen till att man inte vill äta kött är? Jag känner människor som inte bryr sig alls, andra som inte vill bidra till att djur behandlas illa, andra som tänker mer på miljön och tycker att det är fruktansvärt att djur transporteras så långt och att köttet sen också gör det, en del som bara äter vilt och andra som helt enkelt skippar att äta kött för att de inte tycker att det är hälsosamt.

   Jag tycker att inlägget är intressant, men jag håller med vissa som kommenterat och sagt att det visst spelar roll hur djuren haft det. Jag är uppvuxen nästan enbart på älg och jag tycker inte att det är fruktansvärt att människan jagar djur, fäller ett byte och sedan tillagar det. Det har vi gjort under en väldigt lång tid och jag skulle tom vilja sticka ut hakan och kalla det naturligt. Sedan kan jag hålla med om att köttindustrin är vidrig och där har vi i någon slags massproduktion som sköts på ett fruktansvärt dåligt sätt och helt plötsligt är det inte alls särskilt naturligt att äta kött. På det stora hela ser jag dock industrin i sig som det största problemet och den främsta anledningen att inte äta kött, dock anser jag att det enbart är positivt att folk börjar reflektera över vad de äter och försöka förändra sina liv i en mer hållbar riktning. För att äta svenskt kött är bättre än att äta danskt kött. Och att köpa kött från grannbonden är bättre för miljön och ökar den koll som finns på lokala köttproducenter. Sedan tycker jag personligen att det är ännu bättre om man äter vilt kött än alla andra sorter, men det är sannolikt ofta för dyrt och omständigt.

   Sammanfattningsvis tycker jag att det är väldigt bra om folk är medvetna och gör medvetna val, vilket i sig troligen innebär att det är bäst om vi äter så lite kött som möjligt. Däremot tycker jag att det är ett bra tecken om folk försöker att göra bättre val i köttdisken, även om det naturligtvis stämmer att det fortfarande dödar lika många djur och att det i sig är dåligt. Jag tror ändå att det är bättre om vi äter djur som har haft det lite bättre, inte för att det innebär att jag mår bättre, utan för att det förhoppningsvis innebär att de djuren mår bättre.

 7. Jag är lite kluven angående allting som gäller kött. Var vegan i 3 år, det gick hur bra som helst först och jag tyckte andra inte var riktigt kloka som inte testade. Men mot slutet var jag utmattad, tog massa tillskott och hade snudd på någon mental störning. Mådde skit, rent ut sagt. Det var i ren desperation jag började ta fiskolja och äta kött. Jag har nog aldrig varit så hungrig på det. Nu har det lugnat ner sig och… Ja vad ska jag göra? Jag mår bra nu. Har energi och livslust. Var jag en bättre, mindre vidrig person som vegan?

  I framtiden kanske jag kommer äta mer vegetariskt, men då kommer jag vara jätteförsiktig.
  Jag kommer nog aldrig vara säker nå något igen när det gäller mat, varken när det gäller moral eller näring.

  1. Det går ju verkligen att tillgodogöra sig allt som vegetarian eller vegan, det handlar bara om kunskap.

   1. Det handlar ju om ekonomi, ork, utbud, en massa saker. Och en del vittnar ju om att de INTE mått bra av vegansk kost, trots att de följt alla reglerna.

    Vegetarian tror jag nog 99% av alla människor kan leva som, det kanske inte är ”optimalt” men flera miljoner människor lever ju fullvärdiga liv som vegetarianer.

    1. Ja, förlåt. Det var fel skrivet av mig. Jag vill inte vara en person som berättar för andra vilket kost som funkar för dem. Tar således tillbaks, ber om ursäkt och lovar att inte göra det igen.

 8. Vad för kunskap? Ofta får en höra att en ”gjorde fel” när en inte mådde bra på någon diet. Inte att jag säger att vegansim eller vegetarianism är dåligt. Men min upplevelse var inte super. Jag tycker att jag läste på mer än de flesta. Levde liksom inte på ris och mackor. Näringslära var mitt favoritämne, men jag läste ju bara de källor som förespråkade veganism.
  Mest inne på vitamin K, EPA, DHA och vitamin B12, altså sånt som tar ett tag att få slut på i kroppen men som är katastrof för hjärnan när det väl är brist på det.

  Hänvisning till sidor eller tillsägelse att googla något ord är helt ok om det inte orkas ha någon utläggning till en enda kommenterare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *