oskyldig till motsatsen bevisad

”Oskyldig till motsatsen bevisad” tycker folk om att säga när kvinnor pratar om att de blivit utsatta för brott. Sedan #metoo har män kommit på att man kan säga såhär så fort en kvinna öppnar munnen om någonting som hänt (det behöver inte ens handla om brottsliga handlingar, allting som sker mellan kvinnor och män är tydligen belagt med denna sekretess). Jag har sett män hävda att det är ”förtal” bara att beskriva ett brott man blivit utsatt för, helt utan att nämna något som kan koppla det till en specifik person. ”Glöm inte att alla måste betraktas som oskyldiga till motsatsen bevisats”.

Men det är ju inte sant att alla måste betrakta en person som oskyldig till motsatsen bevisats. Det faller ju på sin egen orimlighet att den som blivit utsatt för ett brott skulle behöva gå omkring och se gärningsmannen som oskyldig fram tills dess att en domstol slagit fast att han är skyldig ”bortom rimligt tvivel”. Ändå verkar många anse att det rimliga är att offret ska gå runt och betrakta det som hänt henne som osanning fram till att en domstol eventuellt slår fast att det skett.

Ingen resonerar ju såhär kring annan brottslighet; om en man blivit misshandlad av en annan man på krogen är det ingen som säger ”du får inte beskriva det som hänt dig eftersom han måste ses som oskyldig till motsatsen bevisad”. Jag tror genuint att många män inte lyckas med att förstå att det vore samma sak. För dem är det självklart att kvinnor alltid ska antas ljuga om vad män gjort mot dem ”tills motsatsen bevisad”.

Självklart kan någon vara skyldig till ett brott trots att det inte ”bevisats” i en domstol. Det är ju bara fånigt att hävda att det är våra juridiska instanser som BESTÄMMER hur verkligheten ser ut. Självklart har var och en rätten att fälla moraliska omdömen om en person som skiljer sig från den juridiska bedömningar som görs. Självklart har var och en rätten att helt enkelt tro på en person som säger sig vara utsatt. Om vi inte hade haft det hade det ju varit helt omöjligt att navigera sig i världen. Och det är väl precis det de här männen vill att kvinnor ska vara – vi ska inte ha rätt till våra egna berättelser om vårt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *