Problemet med högerfeminister är inte att de är feminister, utan att de är höger.

Det finns en ständigt återkommande debatt bland feminister som är om det är möjligt att vara höger och feminist. Senast ut är Uje Brandelius som tycker att högern inte kan göra anspråk på ordet.

Kan en vara höger och feminist? På denna fråga svarar jag ja, eftersom jag tycker att var och en som är medveten om patriarkatet och vill förändra det kan kalla sig feminist. Däremot så tycker jag att långt ifrån alla feministiska inriktningar är meningsfulla.

En person kan ”ta ställning” för och emot en jävla massa saker. Som feminist tar du ställning för jämställdhet, emot patriarkatet. En kan också ta ställning emot klassklyftor, fattigdom, att folk inte får sjukvård och så vidare. Men att ”ta ställning” är i sig inte samma sak som att faktiskt verka för en förändring. Att bara ”vara feminist” är lite som att vara för bra saker.

Jag kan absolut acceptera att dessa personer kallar sig feminister, jag tycker att de är feminister. Däremot ser jag dem inte som personer som tillför något till någon slags politisk kamp som jag anser relevant. Feminister eller ej.

Problemet med borgerlig feminism är för mig inte att det är just borgerlighet och feminism i kombination, utan att det är borgerlighet från första början. Jag är emot borgerligheten på en massa olika sätt. Jag tycker att högerideologier är destruktiva. Däremot skiter jag i vilka etiketter de sätter på sig själva. Om de nu vill kalla sig feminister, fine för mig. Bara för att vi sätter samma etikett på varandra betyder inte det att vi har ett skit gemensamt.

Anledningen till att jag inte kan tänka mig ett samarbete mellan högerfeminism och vänsterfeminism är inte främst för att högerfeminister inte skulle vara ”riktiga” feminister, utan att de är höger. Att vara höger är tillräckligt illa alldeles på sina egna meriter. Högern har en syn på samhället som är så skild från min att det omöjliggör samarbete.

Jag tycker att det är fånigt när en diskuterar vem som har rätt till olika etiketter och inte. Egentligen är det ganska irrelevant vem som kallar sig feminist och inte. Bara för att jag är feminist behöver jag inte samarbeta med alla andra som kallar sig feminister, eller ens respektera dem. Det finns gott om feminister jag tycker är fullkomligt dumma i huvudet utan att för den sakens skull säga att de inte får kalla sig feminister. Det är inte det som är problemet.

9 reaktioner till “Problemet med högerfeminister är inte att de är feminister, utan att de är höger.”

 1. samma korkade idiot som upprepar samma korkade floskler om patriarkatet. Fanny häng med lite, du är nog den ända idag som fortfarande tror på ett patriarkat. Och ja jag vet redan att du inte klarar av att argumentera för det…. fortfarande, så ta inte i så du skiter på dig nu.

 2. Quite obvious to me that you are correct Fanny and Uje is wrong. Feminism is about equality between men and women as a group (i.e. the group of women have the same power as the group of men) and not about each individual in the groups having exactly the same power which comes more into play in a right vs left discussion. Of course, one is free to decide that those two things are linked in one’s own principles in terms of action. Fanny, you’ve managed to combine separating them by definition but also linking them in your own philosophy which I find both clever and practical given your ”ställning”.

 3. Herregud, dessa hjärndöda borgare. Är man feminist tror man på jämlikhet. Är man höger tror man INTE på jämlikhet. Det är enkelt.

 4. Som borgare är det inte något som helst problem att vara för jämlikhet! Saken är vad man menar med jämlikhet. Om man inbegriper ekonomisk jämlikhet på det sättet att alla ska det ha lika ekonomiskt är borgare inte för jämlikhet men det är inte socialister heller i så fall eftersom de inte heller förespråkar att alla ska ha samma ekonomiska resurser…

   1. Det är även väldigt mycket olika mellan olika borgare.

    Numera ses ju även socialliberala folkpartister som ”höger”.

 5. Oavsett om man är feminist eller patriark, borgare eller socialist så är Orwells allegori över Stalin i ”Djurfarmen” lika aktuell idag: ”Alla djur är jämställda, men vissa djur är mer jämställda än andra”. De flesta politiker, från vänster till höger är nog, mer eller mindre, mer jämställda än alla andra, åtminstone än de som är av annan åsikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *